Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede krijgt jubileumlied, hiphoptrack, stripboek en nog veel meer voor de 700ste verjaardag

20240706 skyline Enschede toren Ernst Bergboer
Beeld: 1Twente/Ernst Bergboer

Van een samenwerking van orkesten en het maken van een wandschildering tot het schrijven van een stadslied. Stichting Enschede700 beloont veertien ideeën voor de viering van de 700ste verjaardag van Enschede met een subsidie. Het is de tweede keer dat er een inschrijfronde is gehouden. Volgens de organisatie is de belangstelling zo overweldigend dat het totale aantal aanvragen het beschikbare budget ruim overschrijdt. Een volgende subsidieronde volgt in oktober.

Het is de bedoeling dat het jubileumjaar 2025 bol staat van de festiviteiten en activiteiten in Enschede. En om dat mogelijk te maken is er door de gemeenteraad een potje van 1 miljoen euro beschikbaar gesteld om te verdelen over de beste ideeën. Eerder dit jaar is er een subsidieronde voor grote publieksevenementen geweest. Daarin werden twee grote theaterproducties ('Van Heek & de Tukkers' en 'Ariëns') beloond met elk 150.000 euro.

Fondsenwerving

Voor de tweede beoordelingsronde zat er dus nog 700.000 euro in de pot. Vorige maand konden zowel grote evenementen, kleinschalige buurtinitiatieven en samenwerkingen zich aanmelden. Met bijna het dubbele van het budget aan aanvragen, noemt Stichting Enschede700 de animo overweldigend.

"Het begint nu echt te leven in de stad", aldus directeur Albert van Winden. "Hier zitten echt geweldige initiatieven tussen die bijdragen aan een onvergetelijk jaar van ontmoeten, samenwerken, verbinden, verwonderen en plezier. Dit helpt ons weer bij het enthousiasmeren van het bedrijfsleven om bij te dragen, zodat we zoveel mogelijk projecten kunnen toekennen." Er worden nog meerdere fondsenwervingsbijeenkomsten gehouden om het bestaande budget te vergroten.

700 portretten

Zestien initiatieven zijn dus al zeker van een bijdrage. Behalve de eerder genoemde theaterproducties zijn dat in de categorie grote publieksevenementen ook een concertreeks en een tentoonstelling met stadsportretten.

Oude Markt Ernst Bergboer
Lees ook
Eerste toekenningen Enschede700 bekend: twee grote theaterproducties krijgen elk 150.000 euro

Poppodium Metropool gaat een reeks van zeven concerten organiseren om de muziekgeschiedenis van Enschede te vieren. Hierbij horen ook een compositieopdracht voor een jubileumlied en educatieve activiteiten. Onder de noemer 'Dit is Enschede: 700 levens, één stad', gaan fotografen Annabel Jeuring en Niki Kits-Polman, grafisch vormgever Susan Bijen en verhalenschrijver Hennie Talens op zoek naar 700 unieke Enschedeërs. Zij worden geportretteerd. De portretten worden tentoongesteld in de Museumfabriek en er komt een podcastserie.

Enscheday

In de categorie samenwerkingen zijn acht initiatieven met een subsidie beloond. Bewoners van de wijk Lonneker Steumke gaan samen met de DCW werken aan een mozaïekbankje langs fietssnelweg F35. De Museumfabriek begint een project over de Enschedese uitvinder en sterrenkundige Coenraad ter Kuile (1781-1852).

Daarnaast slaan twaalf muziekverenigingen uit Enschede en de omliggende dorpskernen de handen ineen voor een reeks concerten. Robin Kwakman en Tom Hoessee maken een hiphoptrack met videoclip genaamd 'Enscheday'. MuziekWerkplaats Deiman&Gerritsen organiseert met meerdere organisaties een community-art project dat muziek en beweging samenbrengt. Het hoogtepunt is een groot evenement bij de Singel, waarbij alle stadsdelen van Enschede worden verbonden in een menselijke cirkel.

Stadslied en stripboek

Het Oost-Nederlands Symfonieorkest (ONSO) geeft een gratis concert in het Volkspark, dat ook podium biedt aan jong lokaal talent en bekende nationale artiesten. Het is een samenwerking met Commissie van Beheer over Het Volkspark, Absolutely Fresh, de gezamenlijke Enschedese woningcorporaties en Stichting Enschedese speeltuinen.

Albert van Winden
Lees ook
Kersverse directeur van Enschede700 Albert van Winden: ‘Doel is om Enschedeërs samen te brengen’

Kaliber Kunstenschool en Consensus Vocalis brengen kinderen uit Enschede samen voor zangactiviteiten, met onder andere een nieuw gecomponeerd stadslied. En er komt ook een educatief stripboek over uit over de geschiedenis van Enschede. Uitgeverij Syndicaat brengt het boek uit.

Wedstrijd voor stadsomroepers

Verder zijn er ook vier kleinschaligere buurtinitiatieven die een bijdrage van Enschede700 krijgen. Aan het Blekerpad wordt een muurschildering gemaakt, geïnspireerd door de lokale geschiedenis van het Zuiderspoor en textielfabriek Jannink.

Er komt wedstrijd voor stad- en dorpsomroepers, in de muziekkoepel in Lonneker wordt een serie muzikale evenementen gehouden en tot slot: Dichters in Enschede (DIE) brengt een bundel met gedichten uit die het heden, de toekomst en het verleden van Enschede belichten.

Voor meer informatie over Enschede700, ga naar de website van de organisatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.