Verkeer
Stuur appje
Zoek

Geen doorstart voor Enschedese drukkerij, tientallen werknemers op straat

Maas van t Hoog Euregio Euregioweg Google Maps
Beeld: GoogleMaps

Voor de bekende Enschedese drukkerij Maas van 't Hoog is het doek definitief gevallen. Het familiebedrijf maakt na het al eerder uitgesproken faillissement geen doorstart. Dat blijkt uit het afgelopen week gepubliceerde faillissementsverslag van curator Jetse Eringa. Een kleine zestig werknemers zitten daardoor zonder werk. De activiteiten van de drukkerij op het Euregio-bedrijventerrein zijn medio juni definitief gestaakt.

Het faillissement van Maas van 't Hoog, volgens de eigen website een van de grootste zeefdrukkerijen van Europa, is al halverwege mei uitgesproken. Desondanks is er nog tot 14 juni doorgewerkt aan lopende orders. Ondertussen zijn de mogelijkheden voor een doorstart van het bedrijf onderzocht.

Lage marges onder druk door hogere kosten

Maas van 't Hoog, vernoemd naar de grondlegger van het bedrijf, is in 1975 opgericht en haalt dus net niet het 50-jarige jubileum. Door de jaren heen maakte de drukkerij een flinke ontwikkeling door. In de hoogtijdagen telde het bedrijf 200 werknemers, maar ten tijde van het faillissement waren dat er nog 62 waarvan het merendeel in de productie werkte.

Maas van t Hoog Euregio Euregioweg Google Maps
Lees ook
Enschedese drukkerij met tientallen werknemers failliet, maar werk gaat voorlopig door

Uit het verslag van de curator blijkt dat de kracht van Maas van 't Hoog lag in de omvangrijke productiecapaciteit. Op de omzet lagen lage marges, waardoor de zeefdrukkerij afhankelijk was van grote orders. Door loon- en prijsstijgingen kwamen die marges onder druk te staan. Aan de omzetkant besteedden belangrijke klanten hun grote orders steeds meer uit aan loge loonbedrijven. De gestegen kosten doorberekenen zou dat effect (omzetdaling) alleen maar aanwoekeren.

Overname bedrijfstak: 3 werknemers mee

Na het faillissement meldden zich twaalf gegadigden voor een mogelijke doorstart. Maar na het - onder geheimhouding - inzien van de cijfers hebben zij afgezien van het uitbrengen van een bod. Het overgrote deel van de activiteiten van Maas van 't Hoog wordt daarmee niet voortgezet.

Alleen de werkzaamheden voor wat betreft het tampondrukken (druktechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van een soort stempelkussen) zijn door PinkArena overgenomen. Dat bedrijf heeft bovendien met drie voormalig werknemers van Maas van 't Hoog een arbeidsovereenkomst gesloten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.