Het Van Haag tot Wal festival, het balkonfestival en de stadsherberg. Het zijn allemaal projecten van stadsverbinder Audry Hoemakers. Nu komt ze met iets nieuws: TIJD VOOR DE WIJK, het nieuwe gratis wijkfestival in (en van) Pathmos op 14 en 15 juli. Met muziek, kunst, verzamelingen van wijkbewoners, creatieve workshops, een bijzondere wijkroute, film, theater, een tattoo-expositie én nog veel meer. Dat alles om kunst en cultuur naar de wijken te brengen.
De organisatie van het festival is in handen van Concordia. Uitgangspunt is om het festival van en met de wijk te maken. "We organiseren vaak in het centrum, maar niet iedereen komt daar , weet Hoemakers. "Het is ook heel mooi om naar de bewoners toe te gaan. Dat je uit je atelier, theater, filmhuis komt en daar bent waar de mensen wonen en werken." Bedoeling is om het festijn in de toekomst naar meerdere wijken te brengen.
Het festival is voor iedereen gratis toegankelijk, maar zoomt in op Pathmos en haar geschiedenis. Waarom Hoemakers voor deze wijk koos? “Pathmos is een heel bijzonder, bijna dorpachtig plekje in Enschede. Toen dacht ik: daar wil ik het doen." De stadsverbinder deed maandenlang onderzoek naar de ziel van de wijk: ze liep rond, bezocht wijkcentrum de Boei, struinde over de Meimarkt en sprak met verschillende bewoners. "We hadden natuurlijk wel ideeën voor het festival, maar wilden ook ophalen wat er speelt."
De wijk staat bekend om haar karakteristieke arbeiderswoningen, gemaakt voor de vroegere textielarbeiders. Het behoud van die wijkcultuur en betrokkenheid van bewoners staan vandaag de dag nog steeds centraal. "Er wonen best nog wat ‘oorspronkelijke’ bewoners, maar er komen ook steeds meer jongeren wonen, of mensen met een niet-westerse achtergrond. Die invloeden bepalen ook steeds meer de cultuur", vertelt Hoemakers.
Een van de exposities op het festival draait volledig rondom tattoos. "Toen ik met mensen sprak, viel het me op dat mensen die wonen en werken in Pathmos veel tatoeages hebben. Achter die tattoos zitten heel veel verhalen", weet Hoemakers. "Een dag lang fotografeerden we getatoeëerden in wijkcentrum de Boei. Ook werden ze geïnterviewd." De persoonlijke verhalen in combinatie met de foto’s vormen samen de expositie De Tattoos van Pathmos
Lees verder onder de afbeelding.
Midden in Pathmos zit een tattooshop: Stingray. Nelly Dijkstra is eigenaresse van de zaak, tatoeëerde meerdere bewoners in de wijk en werd ook geïnterviewd door Hoemakers. "Ze heeft meerdere tattoo’s, maar we hebben ingezoomd op het plaatje op haar been. Die tattoo zette ze bij haarzelf tijdens corona."
Een andere bewoner die werd geïnterviewd is Cor. "Cor is een zorgverlener en heeft tattoos op zijn onderarmen. Op de ene arm staat een koikarper, wat de goede kant van de mens symboliseert en op de andere arm staat de kwade kant van de mens."
Hoemakers hoopt met de expositie te bereiken dat mensen elkaar leren kennen. "Veel Pathmossers kennen elkaar, maar heel veel ook niet. De verbondenheid vind ik heel belangrijk, je kunt bij elkaar in de straat wonen maar elkaar helemaal niet kennen."
Een andere manier om de Pathmossers te leren kennen tijdens het festival is er ook. Je kunt letterlijk bij wijkbewoners naar binnen stappen om bijzondere verzamelingen te bekijken. Dat kan van alles zijn. "Bij Boukje kun je bijvoorbeeld tekeningen en schilderijen van ‘het hertje Juliana’ bekijken. Ook kun je naar binnen lopen bij een ouder echtpaar en daar snuffelen tussen, en praten over, hun verzameling rock & roll-platen."
Naast de exposities en bijzondere verzamelingen is er nog veel meer te doen. Op het plein van wijkcentrum de Boei is live muziek, er is een theateract door bewoners, een route door de wijk onder leiding van een kunstenaar, bij goed weer is er een wijkbios en er zijn tal van creatieve workshops. Voor liefhebbers van smartlappen: je kunt zelf de microfoon grijpen en een liedje zingen. Voor meer informatie over het festival kun je terecht op de website van concordia.