Verkeer
Stuur appje
Zoek

Rennen voor politie en handhaving? Enschedese kinderen worden voortvluchtigen bij eerste editie ‘The Hunt 053’

20240707 The Hunt 053 1
Beeld: 1Twente / Charlotte van der Woning

De droom van veel kinderen komt uit: achterna gezeten worden door agenten en boa’s. Ruim 150 kinderen worden afgelopen vrijdag voor één middag of avond omgedoopt tot voortvluchtige tijdens de eerste editie van The Hunt 053. Georganiseerd door de handhaving, politie, Alifa, gemeente Enschede en Noaberkracht Twente moet het spel een nieuwe manier zijn om de kloof tussen jeugd en uniform te verkleinen.

Joyce, jeugdboa in Enschede, ziet zo’n vier maanden geleden een bericht op sociale media van andere gemeenten waar ze een ‘hunt’ organiseren. Die stuurt ze door naar haar collega Gillian. “We waren meteen enthousiast. Dit moesten we in Enschede ook doen”, aldus Joyce.

The Hunt 053

Zo gezegd, zo gedaan. In het Abraham Ledeboerpark komen vrijdag zo’n 150 Enschedese kinderen samen voor het nieuwe spel. In verschillende rondes krijgen de deelnemers dertig minuten de tijd om drie stempels te halen bij de ‘The Hunt-dames’ die in het veld lopen. Hebben ze alle stempels én zijn ze uit handen gebleven van de agenten en boa’s, dan is het spel behaald. Degene met de snelste tijd wint.

Lees verder onder de afbeelding.


20240707 The Hunt 053 4
Voortvluchtigen sprinten weg na het startsein
Beeld: 1Twente / Charlotte van der Woning

De kinderen krijgen vijf minuten voorsprong op de ‘hunters’. Maar ondanks de voorsprong, is het spel zo makkelijk nog niet. De politie en handhaving zetten namelijk man en macht in om de voortvluchtigen op te pakken. Met een motor, meerdere fietsen, koppels te voet en zelfs een drone met live camerabeelden worden de meeste kinderen stuk voor stuk afgetikt.

Uit handen blijven

Anissa (12) haalde drie stempels op en bereikte het eindpunt zonder opgepakt te worden. “Ik ben nog uitgegleden, maar ik heb het wel gehaald. Daar ben ik blij om. Mijn tijd was ongeveer 7 minuten volgens mij. Die fietsers zaten achter me aan en zijn echt super snel! Ik maakte kleine bochtjes, die konden ze niet goed bijhouden”, zegt ze fanatiek.

“We willen laten zien dat we niet alleen maar bonnen uitschrijven of negatief zijn, maar dat we op straat ook open staan voor een gezellig praatje”

De tienjarige deelnemer Chakir werd gepakt na een flinke achtervolging. Nog steeds buiten adem legt hij uit: “Ik hoorde de sirenes van de motor opeens heel dichtbij. Ze zaten met z’n vijven op mij te jagen. Ik ben wel opgepakt, maar ik vond het super leuk en spannend om te doen.”

Positiever beeld van mensen in uniform

Niet alleen de deelnemers zijn fanatiek, ook de mensen in uniform spelen gedreven mee. Initiatiefnemers Joyce en Gillian: “Het is wel zwaar hoor, we rennen ons rot.” Beide dames zijn trots op wat er is neergezet in een korte tijd. “Dit zorgt voor verbinding en voor een positiever beeld van handhavers en agenten”, gaat Joyce verder. “We willen dichterbij de jeugd komen te staan en laten zien dat we niet alleen maar bonnen uitschrijven of negatief zijn, maar dat we op straat ook open staan voor een gezellig praatje.”

Lees verder onder de afbeelding.


20240707 The Hunt 053 2
Deelnemer achterop de fiets bij politieagent Ronnie Wilmink
Beeld: 1Twente / Charlotte van der Woning

Jeugdagent Ronnie Wilmink van politie Enschede Zuid deelt die gedachte. “We moeten goed contact met de jeugd hebben. Door vandaag bouw je een band op. Als ik ze later in de wijk tegenkom kennen we elkaar al en kunnen we elkaar helpen”, licht hij toe. “Een jongen zei tegen me: ‘Mijn droom komt uit! Achterop de fiets bij een politieagent.’ Dat is toch prachtig, daar doe je het voor.”

Verbinding met jongeren

Om er een nog grotere dag van te maken zijn ook Stichting FC Twente Scoren in de wijk, Fit & Fun Enschede en Noaberkracht Twente aanwezig. Danny de Jong, jongerenwerker bij Noaberkracht, meent dat het evenement veel impact heeft. “Je ziet alleen maar blije gezichten. Het is belangrijk om verbinding te zoeken met de jeugd. We proberen het aanspreekpunt te zijn en contact te leggen: dat werkt goed.” En de organiserende partijen waren niet de enige liefhebbers van het spel. “Binnen anderhalve week zaten de aanmeldingen al vol.”

Volgend jaar weer

Volgens Henriëtte Oosterhuis, werkzaam bij gemeente Enschede, is het spelevenement voor herhaling vatbaar. “We willen de kloof tussen jeugd en mensen in uniform kleiner maken. Vandaag zie je dat dat lukt. De kinderen vinden het allemaal heel spannend, maar tóch geven ze hen die ene boks of high five”, vertelt ze.

“Daarnaast brengt het samen voetballen in de tussentijd de nodige interactie. Ook van de ouders horen we alleen maar positieve geluiden. Er zijn natuurlijk wat evaluatiepuntjes, maar dat is logisch voor een eerste keer. Volgend jaar doen we het weer, absoluut.”

De video hieronder maakte Arne Jan Doek (AJD Media) in opdracht voor Stichting Noaberkracht Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.