Verkeer
Stuur appje
Zoek

Recordregen op 'natte' FBK Games, Hengelose burgemeester zet sprinter Churandy Martina in het zonnetje

20240707 FBK Games Hengelo Jessica Schilder kogelstoten
Jessica Schilder verbeterde op de FBK Games het Nederlands record bij het kogelstoten
Beeld: Orange Pictures

Drie Nederlandse records sneuvelden zondag op de Fannie Blankers Koen Games in Hengelo. Ondanks de regenval werd het dus wel een feest op het grootste atletiekevenement van Nederland. Met speciale aandacht voor sprinter Churandy Martina, die voor de zeventiende en laatste keer deelnam aan de FBK Games.

De grote publiektrekker Femke Bol stelde het publiek in het FBK Stadion niet teleur op de 400 meter. De Amersfoortse wereldtopper liep een nieuw stadionrecord van 50,02 seconden. Op de 100 meter horden moest publiekslieveling Nadine Visser de winst aan Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico laten, maar ze verbeterde wel het Nederlands record. Ze kwam tot 12,46 seconden, de winnares liep 12,39.

Wereldrecord bij junioren

De Volendamse Jessica Schilder verbeterde het Nederlands record bij het kogelstoten. Met haar 20.33 meter won ze ook de wedstrijd in Hengelo. Het oude record stond ook op haar naam en was 20.31.

20240707 FBK Games Hengelo Sifan Hassan hardlopen
Publiekslievelinge Sifan Hassan greep tijdens het slotnummer naast een podiumplek.
Beeld: Orange Pictures

Op de 1000 meter liep Niels Laros uit Oosterhout een nieuw wereldrecord voor atleten onder 20 jaar. Hij kwam tot 2.14,37 minuten. Dat was daarnaast een Nederlands record. Tijdens het slotnummer van de FBK Games, de 1500 meter vrouwen, waren alle ogen gericht op Sifan Hassan. De publiekslievelinge greep echter verrassend naast een podiumplek en werd vijfde.

Koninklijke onderscheiding

Een andere publiekslieveling, sprinter Churandy Martina, is bij de start van zijn laatste FBK Games Koninklijk onderscheiden. Burgemeester Sander Schelberg van Hengelo maakte de 40-jarige Martina Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De altijd goedlachse atleet werd daarmee gehuldigd voor zijn verdiensten voor de Nederlandse atletiek. Hij doet voor de zeventiende en dus laatste keer mee in het FBK Stadion in Hengelo. Martina kreeg de onderscheiding in het bijzijn van zijn familie uit Curaçao. In zijn laatste race, de 100 meter sprint, eindigde hij als negende.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.