Verkeer
Stuur appje
Zoek

Opknapbeurt voor zuidwijk in Enschede: 'Ook als eigen bijdrage moeilijk is, zoeken naar oplossing'

20240530 Hanenberglanden Google Streetview
Beeld: Google Streetview

De Hanenberglanden wacht een grootschalige opknapbeurt. De gemeenteraad heeft een bedrag van 3,8 miljoen euro gereserveerd voor een project om de leefbaarheid en veiligheid in de Enschedese buurt te verbeteren. Omdat er ook een subsidie in het vooruitzicht is gesteld door het Volkshuisvestingsfonds en er van woningeigenaren een eigen bijdrage wordt verwacht, is er naar verwachting 12 miljoen beschikbaar om het woongebied in de wijk Stroinkslanden de komende tien jaar grondig op te knappen.

Bijzonder aan het project is dat de middelen zijn bedoeld voor het verbeteren van de woningen van particuliere eigenaren, die zelf onvoldoende kunnen investeren in het onderhoud. Woningcorporaties hebben namelijk hun eigen potjes voor onderhoud en renovatie. Door verkoop van sociale huurwoningen in het verleden is op dit moment echter 70 procent van woningen aan de Hanenberglanden particulier bezit. En het merendeel daarvan wordt bewoon door huishoudens met een laag inkomen.

Ruim 200 woningen

Volgens het college is het gebrek aan investeringsvermogen terug te zien in een verpaupering van de buurt. Er zijn ongezonde woonsituaties en er is sprake van veel (complexe) sociale problematiek. Omdat er sprake is van 'gespikkeld bezit' - dat wil zeggen dat in hetzelfde woonblok zowel sociale huurwoningen als koopwoningen aanwezig zijn - is het ook voor corporaties een uitdaging om huizen op te knappen.

De bedoeling is dat er nu een helpende hand komt. "Dankzij de bijdrage uit het Volkshuisvestingsfonds en de bijdrage van de gemeente kunnen we ruim 200 woningen en de openbare ruimte aanpakken", aldus wethouder Jeroen Diepemaat. "Dat is hard nodig. We geven de buurt hiermee echt de impuls die het verdient. Ik heb er vertrouwen in dat Hanenberglanden over een aantal jaren een buurt is waar mensen weer graag willen wonen."

3 tot 5 duizend euro eigen bijdrage

Maar wat is dan precies de bedoeling? De Hanenberglanden bestaat uit 109 rijwoningen met een zadeldak en 100 hobbykamerwoningen. Per rijwoning wordt gerekend met een investeringsbedrag van maximaal 30.000 euro. Hiermee zou het dak duurzaam hersteld kunnen worden, inclusief dakisolatie. Voor de hobbykamerwoningen is verbetering van de gevels voorzien, inclusief (glas)isolatie, ventilatie en verbeteringen aan het dak. Voor deze woningen is maximaal 50.000 euro beschikbaar.

“Ik heb er vertrouwen in dat Hanenberglanden over een aantal jaren een buurt is waar mensen weer graag willen wonen”

De kosten worden grotendeels gedekt uit de bijdrage van de gemeente (3,8 miljoen euro) en het Volkshuivestingsfonds (7,3 miljoen euro). De resterende 870.000 euro moet zou van woningeigenaren zelf moeten komen. Het college rekent op een eigen bijdrage van 10 procent van de totale investering. Dat is dus 3.000 euro voor huishoudens in rijwoningen en 5.000 euro voor huishoudens in een hobbykamerwoning.

'Ontzorgen en ondersteunen'

Hoewel de gemeenteraad unaniem heeft ingestemd met het toekennen van de bijdrage voor Hanenberglanden, zijn er bij sommige partijen wel zorgen over de betaalbaarheid voor bewoners. Ook de 10 procent eigen bijdrage zal voor een deel van de huishoudens misschien wel onmogelijk zijn. Wethouder Jeroen Diepemaat zei dat ook voor deze groep bewoners naar een oplossing wordt gezocht.

20240530 Hanenberglanden Google Streetview
Lees ook
Transformatie voor verouderde wijk in Enschede-Zuid? Vele miljoenen liggen klaar voor grootschalige opknapbeurt

"Ons streven is maximaal ontzorgen en ondersteunen", aldus Diepemaat. "Daarbij hoort een onafhankelijk financieel advies." Daarnaast wordt nagedacht over een renteloze lening. Maar ook zou de uiteindelijke eigen bijdrage met behulp van subsidies omlaag kunnen worden gebracht. Met een ISDE-subsidie kan bijvoorbeeld een deel van de kosten voor verduurzaming worden teruggevraagd. Diepemaat: "Normaal kunnen alleen woningeigenaren die subsidie aanvragen. Maar als eerste regio in het land hebben we het voor elkaar gekregen dat wij dat de gemeente dat namens een groep mensen kan doen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.