Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengeloër Jerome Sutton bouwt gitaren met de hand: 'De hals en body moeten echt een echtpaar zijn'

De metaalindustrie legde ruim 150 jaar geleden de fundering voor de maakstad die Hengelo anno 2024 is. Of het nu gaat om innovatieve bedrijven, tech nerds of creatief makers, je kunt het zo gek niet bedenken of Hengelo maakt het. Wie zijn deze bedrijven en mensen met dé gouden handjes? We gaan op bezoek bij gitaarbouwer-en reparateur Jerome Sutton. In twee moderne garageboxen aan de Breemarsweg in Hengelo heeft hij zijn werkplaats.

Jaren geleden ontstond bij Jerome Sutton de liefde voor de muziek en de elektrische gitaar. Het ambacht dat hij nu uitoefent, is ooit begonnen als hobby in Nieuw-Zeeland, het land waar hij vandaan komt. Pas in Nederland heeft hij er zijn beroep van gemaakt. "Ik heb 17 gitaren en gereedschap mee hier naartoe genomen. Ik zit nu vier jaar op deze plek, ben in maart 2020 begonnen met het bouwen van mijn werkplaats. In juni ging ik open, tijdens de lockdown." Het onderkomen van Sutton ziet er knus en sfeervol uit, met houten wanden, leren banken en behaaglijke kussens. Aan de muur hangen indrukwekkend veel gitaren in allerlei soorten en maten.

Lees verder onder de afbeelding.


  • 20240710 jerome sutton gitaar bouwer 24fd82756f4d gerda minkjan
    Beeld: Gerda Minkjan
  • 20240710 jerome sutton gitaar bouwer IMG 1570 emile urban
    Beeld: Emile Urban
  • 20240710 jerome sutton gitaar bouwer IMG 1573 emile urban
    Beeld: Emile Urban
  • 20240710 jerome sutton gitaar bouwer b7dc1a72a4b1 gerda minkjan
    Beeld: Gerda Minkjan

Eigen bedrijf

Wat ooit begon als het hobbymatig repareren van oude instrumenten, groeide in een paar jaar tijd uit tot een eigen bedrijf waar hij onder eigen label gitaren ontwerpt en bouwt of geheel op maat maakt voor muzikanten. Sindsdien zijn er heel wat gitaren door zijn bekwame handen gegaan. Sutton laat zijn eigen gitaar zien die hij met een dikke hals op maat heeft gemaakt. Hij vertelt dat hij onder andere ook een fretless-gitaar en een bariton-gitaar heeft gebouwd.

"Ik bouw alleen elektrische gitaren, omdat je met akoestische gitaren veel meer stof hebt. Mijn gitaren bouw ik zonder lak, met olie en met een houten slagplaat, dan heb je niet 'het geklak' van een plastic plaat." De Hengelose gitaarbouwer maakt zijn gitaren van speciaal hout om een mooi vol en natuurlijk geluid te krijgen: "De hals en de body moeten samen een echtpaar zijn voor een goede klank. Je kan geen lichte hals op een zware body doen."

'Raising the grain'

Sutton gebruikt geen grote machines. "Ik schuur een gitaar vaak wel 6 tot 7 uur lang. Na elke schuurbeurt neem ik het hout met een iets vochtige doek af en laat het drogen. Dan schuur ik de houtvezels er weer af net zo lang totdat hij mooi glad is. 'Raising the grain' noem ik dat. Ik gebruik verschillende houtsoorten, van walnoot tot palissander en essen."

“Mijn gitaren bouw ik zonder lak, met olie en met een houten slagplaat.”

Passie en enthousiasme

Sutton heeft inmiddels naam gemaakt in het Twentse muziekwereldje, maar ook daarbuiten. Muzikanten uit heel Europa weten hem te vinden, vaak via mond- op mondreclame komen ze bij hem terecht. Veel liefhebbers zijn verrast om te ontdekken dat Hengelo een gitaarbouwer heeft. En bij een eerste kennismaking worden ze geraakt door de passie en het enthousiasme dat Sutton voor het vak heeft.

Op maat gemaakt

Elke gitaar wordt gemaakt geheel naar de wens van de klant. "Iemand zegt tegen mij wat hij of zij wil, dan zeg ik: dan wordt hij zo! Ik ben zelf niet van de extreme soorten en bovendien is een extreme gitaar ook duurder om te bouwen. Maar bijna alles is mogelijk. Alles is met de hand gemaakt."

Restaureren en repareren van oude gitaren doet Sutton overigens nog steeds. Ook voor onderhoud kun je bij hem terecht. Veel muzikanten koesteren 'hun kindje' en zijn dolgelukkig om hun gitaar weer in topconditie op te halen na een grondige onderhoudsbeurt.

“Ik schuur een gitaar vaak wel 6 tot 7 uur. Na elke schuurbeurt neem ik het hout met een iets vochtige doek af en laat het drogen.”

Reparatie

Tijdens het interview repareert hij 'in no time' een bas met een holle hals. De klant is tevreden, want hij kon er op wachten. Jerome is - volgens eigen zeggen - gek op de klank van de elektrische gitaar. "I can't help myself, volume up!" verontschuldigt hij zich als hij een versterker aanzet om een door hemzelf gebouwde gitaar te laten horen.

Open weekend

Het weekend van 13 en 14 juli zijn er open dagen bij Sutton. Zaterdag en zondag staat vanaf 9 uur ’s ochtends de koffie al klaar in de ‘man cave’ van de sympathieke en bescheiden Nieuw-Zeelander. Iedereen die eens wil komen kijken, is welkom. “Het is handig om vóór 15.00 uur te komen’’, geeft Jerome aan. "Breng gerust 1 of 2 vrienden mee en 'check out' ook mijn website of Facebook-pagina."

icon_main_info_white_glyph

Werkplaats

De werkplaats van Jerome Sutton is te vinden aan de Breemarsweg 116, vanaf de Breemarsweg ga je de eerste oprit rechts naast de Langelermaatweg in. Het is handig om lopend of om met de fiets te komen. Parkeren kan aan de Breemarsweg.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.