Het nascheiden van het Hengelose pmd-afval uit verzamelcontainers door het bedrijf Verpact gaat door tot en met september. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen van Lokaal Hengelo. Het mechanisch nascheiden stopt in september, omdat de grote oranje verzamelcontainers dan worden weggehaald en de hoogbouwbewoners doorzichtige zakken krijgen voor het pmd-afval.
Vanaf januari tot november 2023 heeft Hengelo, samen met Enschede en Almelo, een proef gehouden met het mechanisch nascheiden van verpakkingsafval. In totaal is er volgens de gemeente bij de proef 6.285 ton verpakkingsafval verwerkt. Volgens de gemeente Hengelo is nascheiden beter voor het milieu en zijn de kosten gelijk aan het verbranden in de oven.
Hoewel de proef geen extra kosten met zich hebben meegebracht en beter voor het milieu is, stopt Hengelo in september met het nascheiden. “Voor Verpact is mechanisch sorteren geen structureel alternatief voor bestaande verwerkingsmethoden”, schrijft het college in antwoord op vragen van Lokaal Hengelo-fractievoorzitter Glenn Dedecker.
Het stadsbestuur wil met de komst van doorzichtige zakken voor de hoogbouw beter grip krijgen op het verpakkingsafval. Bij doorzichtige zakken kunnen afvalverwerkers sneller inschatten of het om vervuild afval gaat.
Eind vorige maand werd bekend dat de kwaliteit van het verpakkingsafval nog steeds niet is verbeterd. Slechts één procent van al het Twentse verpakkingsafval is direct klaar voor recycling. Bijna al het verpakkingsafval is dusdanig vervuild dat het in de verbrandingsoven eindigt. Dat kost de inwoner geld en is sinds de invoering van het diftar-systeem een doorn in het oog van gemeenten: het kost geld én er wordt minder gerecycled.
De vervuiling van pmd-afval komt doordat er regelmatig zakken restafval in de grote containers worden gedumpt. Ook hardplastic, zoals speelgoed en niet-doorzichtige zakken, zorgt ervoor dat hele ladingen linea recta de verbrandingsoven in gaan.
Het Hengelose stadsbestuur heeft daarom ervoor gekozen om de grote oranje bovengrondse pmd-containers uit het straatbeeld te verwijderen. Met doorzichtige zakken voor bewoners van hoogbouw hoopt de gemeente op deze manier het aantal verontreinigde verpakkingsafval te verminderen en zo de kosten te besparen.