Verkeer
Stuur appje
Zoek

Geen cliënten, maar bewoners: directeur Twentse daklozenopvang bij vertrek geridderd voor verdiensten

20240711 Bert Delien lintje Humanitas Onder Dak Gemeente Enschede
Beeld: Gemeente Enschede

Het zal wennen worden voor de werknemers van Stichting Humanitas Onder Dak. Maar liefst 24 jaar was Bert Deliën directeur-bestuurder van de stichting die zich ontfermt over dak- en thuislozen in Twente. Hij stond aan de wieg van de schaalvergroting, waarbij de werkzaamheden in Enschede, Hengelo en Almelo werden samengevoegd. Woensdag nam hij afscheid. Uit handen van burgemeester Roelof Bleker van Enschede ontving hij een koninklijke onderscheiding.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, zo mag Deliën zich nu noemen. Die onderscheiding dankt hij vooral aan de rol die hij in deze regio heeft gespeeld in de opvang van mensen die geen dak boven hun hoofd hebben. Door de jaren heen is die opvang behoorlijk veranderd.

Van slaapzalen naar studio's

Zo worden cliënten bij Humanitas Onder Dak steeds meer bewoners. Of het nu gaat om het bed-bad-broodprincipe (tijdelijke opvang) of om sociale woningen waar met begeleiding wordt ingezet om zelfstandig deel te kunnen nemen aan de samenleving. Slaapzalen zijn in de periode van Deliën omgevormd naar studio's, vooruitlopend op latere landelijke ontwikkelingen.

Bijzondere aandacht had Bert Deliën voor jonge mensen die met dakloosheid te maken krijgen. Hij heeft gezorgd voor aparte voorzieningen voor deze groep, zodat zij niet bij langdurig dakloze oudere personen geplaatst worden. Ook heeft de vertrekkend directeur zich ingezet voor dakloze jongeren van 18 tot 20 die geen recht hadden op volledige bijstandsuitkering.

Social Inclusion Games

Naast zijn bestuurlijke taken bij Humanitas Onder Dak heeft Bert Deliën zich ook op andere fronten voor dak- en thuislozen ingezet. Hij was een belangrijke factor bij de organisatie van de Social Inclusion Games Netherlands (een sportevenement voor dak- en thuislozen uit heel Europa) in 2010 en 2018 in Enschede. Ook hielp hij bij de Art Brut Biënnale, een expositie van werken van bewoners.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.