Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo stuurt aan op kunstpodium met 'spraakmakende programmering' in de stad

20240711 markt8 hengelo IMG 1619
Hengelo krijgt een kunstpodium aan de Markt. Het pand waar op dit moment Hengelo Promotie zit, moet de uitvalbasis zijn van een kunstpodium in de stad.
Beeld: Emile Urban

De organisatie die vanaf 2025 een kunstpodium in Hengelo verder mag vormgeven, moet een organisatie zijn die samenwerkt met andere partijen in de stad. De gemeente wil aansturen op 'krachtige samenwerkingen' die daarmee 'spraakmakende programmering' mogelijk maken, óók op andere plekken in de stad. Het is één van de criteria van de subsidieregeling 'presentatie beeldende kunst 2025-2027’ die is opengesteld voor geïnteresseerde partijen, die een kunstpodium in Hengelo willen exploiteren.

Het pand aan de Markt waar ook Hengelo Promotie zit, (Markt 8) moet straks een uitvalbasis voor een kunstpodium in Hengelo worden. Eerder dit jaar werd al bekend dat de locatie in beeld was als een mogelijke plek voor de beeldende kunst, alleen was toen nog niet duidelijk of het wel geschikt zou zijn. Inmiddels is daarover wel duidelijkheid. "Markt 8 is een laagdrempelige en zichtbare locatie voor het kunstpodium middenin het kernwinkelgebied van Hengelo", schrijft het college deze week in een brief aan de gemeenteraad.

Verbouwing

Hengelo Promotie blijft straks in een deel van het pand zitten. "Het is de bedoeling dat het een gedeelde functie krijgt, waarin we elkaar versterken," zegt marketingmanager Monique Delsing-Otto. "De gesprekken daarover lopen nog met de gemeente, dus het is op dit moment niet duidelijk hoe het één en ander vorm krijgt."

De gevel van Markt 8 is inmiddels onder handen genomen en opgeknapt door de huidige eigenaar, dankzij een bijdrage uit het Puienfonds van de gemeente Hengelo. Op de eerste verdieping zijn de letters ‘Pezie’ weer in ere te hersteld, zoals die er vroeger ook op zaten. Na een interne verbouwing beschikt het pand straks over een tentoonstellings- en bezoekersruimte van 150 tot 180 vierkante meter.

Lees verder onder de afbeelding.


  • 20240711 markt8 hengelo IMG 1623
    De gevel van Markt 8 is de afgelopen maanden stevig onder handen genomen en opgeknapt
    Beeld: Emile Urban
  • 20240711 markt8 hengelo IMG 1626
    De gevel van Markt 8 is de afgelopen maanden stevig onder handen genomen en opgeknapt
    Beeld: 1Twente

SchouwArt

De raad wil al jaren een permanente plek voor exposities en gaf het college in 2021 opdracht om op zoek te gaan naar een geschikte locatie in de stad. Stichting SchouwArt mocht in de tussentijd en tot en met 2024 invulling geven aan het organiseren van exposities. Dat deed deze organisatie in Schouwburg Hengelo. Het werd door de gemeente gezien als een tijdelijke oplossing en het gaf het college tijd om op zoek te gaan naar een geschikt pand voor een vast kunstpodium.

De gemeente zegt tevreden te zijn over de manier waarop SchouwArt de afgelopen jaren invulling heeft gegeven aan een kunstpodium in de schouwburg. In totaal organiseerde deze nieuwe stichting meer dan 40 exposities.

“Markt 8 is een laagdrempelige en zichtbare locatie voor het kunstpodium middenin het kernwinkelgebied van Hengelo”

Welke partij vanaf 2025 invulling mag geven aan een kunstpodium, is nog niet bekend. Een woordvoerder van de gemeente liet vorige maand al weten dat de subsidieregeling 'presentatie beeldende kunst 2025-2027’ per 1 juni jl. weer is opengesteld voor alle geïnteresseerde partijen die een kunstpodium in Hengelo willen exploiteren. Geïnteresseerden moeten uiterlijk op 1 oktober 2024 een aanvraag indienen. De gemeente gaat vervolgens alle plannen tegen het licht houden en beoordelen, geadviseerd door de Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving.

Op 9 juli jl. is de subsidieregeling 'presentatie beeldende kunst 2025-2027' definitief vastgesteld door het college.

icon_main_info_white_glyph

Beeldende kunst in Hengelo

Als het gaat om beeldende kunst in Hengelo dan gebeurt er al jaren veel in de stad op dat gebied voor (en door) verschillende doelgroepen. Er zijn veel initiatieven van verschillende organisaties als onder meer Stichting 074 PK, kunstwerkplaats De Möllerwerf, Stichting SchouwArt, Broedplaats Oogst, Stichting Art Brut Biënnale, Stichting HeArtpool, Stichting Bernhards Ontmoeting, Oyfo Kunstpodium die onafhankelijk van elkaar grote én kleine exposities organiseren met werk en installaties van lokale, regionale- en landelijk bekende kunstenaars. Dit nog even los van alle andere initiatieven van beeldend kunstenaars en creatief makers als o.a. De Vliegende Stoel, Ruimte voor Kunst, Open Ateliers Hengelo en Emma 11 - Mini Size Cinema’ (door Mikc.eu).

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.