Verkeer
Stuur appje
Zoek

Jeugdzorgaanbieder krijgt uitstel van terugbetaling aan Twentse gemeenten: 'Weg naar herstel ingezet'

20240711 Jeugd kids jeugdzorg jeugdhulp freepik
Beeld: Freepik

Jarabee hoeft voorlopig een voorschot van 1,6 miljoen euro niet aan de veertien Twentse gemeenten terug te betalen. De jeugdzorginstelling kreeg het geld vorig jaar, omdat het in acute financiële problemen verkeerde. De gemeenten hebben uitstel gegeven tot januari 2025, maar Jarabee zelf houdt er rekening mee dat de bevoorschotting met nog eens een jaar wordt verlengd. Binnen de instelling wordt momenteel uitvoering gegeven aan een herstelplan.

Als het gaat om jeugdhulp in deze regio, werken de veertien Twentse gemeenten samen onder de noemer OZJT/Samen14. Vanuit dat samenwerkingsverband worden onder meer contracten met jeugdzorgaanbieders aanbesteed. In het voorjaar van 2023 kwam een van de grootste aanbieders in de regio, Jarabee, in financiële problemen. Om een mogelijk faillissement te voorkomen, is er een voorschot van 1,6 miljoen euro verstrekt om de zorginstelling de gelegenheid te geven om orde op zaken te stellen.

Rekeningen betalen

In de jaarrekening over 2023 geeft Jarabee meerdere oorzaken aan voor de financiële zorgen. Een daarvan is schommeling in het aantal cliënten door verschuiving van zorg naar voorliggende voorzieningen. Dat zijn laagdrempelige vormen van lichte of preventieve zorg, zoals jeugdhulpverleners op scholen of alternatieven voor dagbesteding. Ook zegt Jarabee last te hebben van inflatie, waardoor de kostenstijgingen harder gaan dan de daarbij gepaard gaande verhogingen van subsidiebedragen.

icon_main_info_white_glyph

Trede 4: problematisch

Stichting Jarabee is vorig jaar door de landelijke Jeugdautoriteit ingedeeld in 'Trede 4'. Dat betekent dat de situatie bij de instelling 'problematisch' is en dat er zorgen zijn over de continuïteit van de zorg. Ter vergelijking: trede 1 betekent financieel en organisatorisch gezond, trede 6 is een faillissement. Gevolg van de indeling in trede 4 is het opstellen van een herstelplan en continuïteitsplan waarin wordt beschreven hoe de weg naar boven kan worden ingezet. Opties zoals het overdragen van (een deel van) de zorg aan andere aanbieders behoren tot de onderzoeksrichtingen.

Medio vorig jaar ontstond er een acuut liquiditeitsprobleem, wat inhoudt dat er op korte termijn problemen dreigen met het betalen van de rekeningen. Die uitdaging werd extra groot, omdat de maatregelen die nodig zijn om de bedrijfsvoering weer gezond te maken zelf ook geld kosten: zogeheten frictiekosten. Dat laatste is de reden dat Twentse gemeenten de ruim anderhalf miljoen euro hebben overgeboekt naar de bankrekening van Jarabee.

Meer dan 8 ton verlies

Het ziet er nu een stuk beter uit bij Jarabee, schrijft wethouder Harmjan Vedder aan de gemeenteraad van Enschede. Toch verwachten hij en zijn Twentse collega's niet dat het verstrekte voorschot dit jaar terugvloeit. 'De meeste kosten dienen zich vooral in 2023 aan en
de financieel positieve effecten manifesteren zich naar verwachting met name vanaf medio 2024', aldus Vedder. Er is uitstel gegeven tot januari 2025.

icon_main_info_white_glyph

Herstelacties

In zijn brief aan de Enschedese gemeenteraad geeft wethouder Harmjan Vedder uitleg over de herstelacties die bij Jarabee zijn ingezet. Deze bestaan onder meer uit het verlagen van de administratieve lasten, het verhogen van de declarabiliteit (het percentage van het aantal gewerkte uren dat aan de klant kan worden doorberekend) en een versteviging van de bedrijfsvoering.

Jarabee sloot het vorige jaar - inclusief het voorschot - af met een verlies van 865.000 euro, Dat wordt vooral veroorzaakt door de maatregelen die zijn genomen binnen het herstelplan van de organisatie. In haar eigen jaarrekening is Jarabee positief gestemd: er was namelijk rekening gehouden met een veel groter verlies van ruim 2,5 miljoen. Wel zegt de instelling dat hulp vanuit de gemeenten nodig blijft. 'Gemeenten zijn voornemens het voorschot te verlengen tot 1 januari 2026', concludeert Jarabee.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.