Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Clubs in Oldenzaal, die gekort worden op subsidie, moeten zelf op zoek naar alternatieve financiering

Vondelpark 2 0
Er gaat (voorlopig) een streep door de subsidie voor het masterplan voor een groot sport- en bewegingspark aan de Vondellaan in De Thij. De WG vindt dat er wel ‘iets’ moet gebeuren.
Beeld: Redactie Twente FM

Een overvolle publieke tribune en gepassioneerde insprekers tijdens het Politiek Forum ten spijt, is het een aantal verenigingen, projecten en initiatieven in Oldenzaal niet gelukt subsidie voor de komende jaren veilig te stellen. En ook een hele rits amendementen en moties van oppositiepartijen tijdens de behandeling van de Kadernota konden niet voorkomen dat er een streep wordt gehaald door de subsidie voor onder meer de Suryoye Aramese Vereniging Oldenzaal (SAVO) en de Oldenzaalse Turkse Democratische Arbeiders Vereniging (OTDID).

Fikse begrotingstekorten

Verder worden ook het pilotproject Twents Zilver en het masterplan voor een groot sport- en bewegingspark in De Thij de dupe van de volgens college en coalitiepartijen onvermijdelijke bezuinigingsmaatregelen. Wethouder financiën Evelien Zinkweg beklemtoonde eens te meer dat er vanaf het ‘ravijnjaar’ 2026 ook in Oldenzaal fikse begrotingstekorten dreigen omdat er wordt gekort op de rijksgelden voor gemeenten.

Geen valse verwachtingen

Hoewel door alle Nederlandse gemeenten wordt geprobeerd om de korting op de rijksbijdrage ongedaan te maken, wilde de wethouder geen valse verwachtingen wekken. Die zouden kunnen ontstaan door de toezegging van het college dat 50 procent van de voorgestelde bezuiniging, plus een verhoging van de OZB met 10 procent, wordt teruggedraaid mocht ‘Den Haag’ alsnog met geld over de brug komen.

Geld uit noodfonds?

Terwijl de coalitiepartijen WG, VVD en CDA zich op de vlakte hielden, probeerde de oppositie – al dan niet eendrachtig – te redden wat er te redden viel om subsidies veilig te stellen. Zo stelde de PvdA voor om een beroep te doen op een eerder ingesteld noodfonds voor ondersteuning van de SAVO en de OTDID. Volgens Nick Kramer beide ‘diepgewortelde’ verenigingen in de Oldenzaalse samenleving. Daar kreeg de PvdA’er de handen niet voor op elkaar.

icon_main_info_white_glyph

Dure bureaustoelen?

De meest opmerkelijke motie om pijnlijke bezuinigingsmaatregelen te voorkomen kwam van de fractie van Solidair Oldenzaal. In de motie worden vraagtekens gesteld bij het voorstel om 300 nieuwe bureaustoelen aan te schaffen voor het gemeentehuis voor een totaalbedrag van € 240.000,-. Of dat per se nodig is en of het niet goedkoper kan in tijden van bezuinigingen, zo luidde ongeveer de strekking van de motie. Veel meer dan een paar geinig bedoelde stukjes in de krant, alsmede een slimme ‘stoelenboer’, die daar handig op in sprong leverde de SO-motie niet op. Bij de behandeling reageerden de overige raadsfracties voornamelijk lacherig, met de toevoeging dat de raad zich niet met dit soort details in de gemeentebegroting moet bemoeien. Burgemeester Welman restte niets anders dan, met het gezicht in de plooi, te verzekeren dat de gemeente heus wel over ‘scherpe inkopers’ beschikt. Bij de stemming was er nul (0) steun voor de motie.

‘Diep geworteld’

Wethouder Rob Christenhusz zette in z’n algemeenheid vraagtekens bij het toekennen van doelgroepensubsidies. “Wat doen we straks met de Eritrese gemeenschap, met de Oekraïeners?” Fractievoorzitter Edgar Visscher zat er nog wat geharnaster in. “Er zijn heel veel zogenaamd diepgewortelde verenigingen in Oldenzaal die helemaal geen subsidie krijgen.” Op een gegeven moment riep hij de andere fracties op om de term ‘diepgeworteld’ niet meer te gebruiken.

Er is nog tijd…

In lijn met ‘haar’ wethouder en coalitiegenoot Visscher verdedigde ook WG- fractievoorzitter Petra oude Engberink het schrappen van de subsidie voor de SAVO en de OTDID. Niet per se van harte, maar wel met het bieden van een ‘ontsnappingsroute’. Volgens haar is er nog tijd genoeg om met de gemeente en de samenleving in gesprek te gaan over een duurzame financiering voor de toekomst. Als voorbeeld noemde ze natuur-educatief centrum De Höfte, dat –overigens pas na tussenkomst van een mediator – alternatieve geldbronnen wist aan te boren.

Plan niet ‘rijp’ genoeg

Ten aanzien van het plan voor een groot sport- en bewegingspark in De Thij hield Oude Engberink een soortgelijk betoog. De WG is niet tegen het plan, maar acht het in de vorm, zoals het nu voorligt, niet ‘rijp’ genoeg om er in financieel moeilijke tijden zoveel geld voor uit te trekken. Oude Engberink gaf in haar algemene beschouwing aan dat er wel ‘iets’ moet gebeuren op de locatie aan de Vondellaan. “Als je er langs fietst en de trieste aanblik hebt van het voormalige honkbalveld zou je willen dat er snel iets gebeurt.” Daar voegde ze aan toe, dat ze iedere wijk in Oldenzaal zo’n plek ‘voor nog meer vergroening, ontmoeting en verbinding’ gunt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.