Verkeer
Stuur appje
Zoek

Daken van veertig gemeentelijke panden in Hengelo geschikt voor zonnepanelen, te beginnen met Schouwburg Hengelo

240711 zonnepanelen schouwburg energie vochteloo bruggink boer 1 TWENTE
Pim Vochteloo (Energie van Hengelo), Claudio Bruggink (wethouder duurzaamheid) en Raoul Boer (Schouwburg Hengelo) met een van de zonnepanelen die een plekje gaat krijgen op het dak van het Hengelose theater.
Beeld: 1Twente

Hengelo telt zo'n 500 grote gebouwen waarvan het dak geschikt is voor zonnepanelen. Veertig daarvan zijn eigendom van de gemeente. De gemeente gaat die daken nu verhuren aan energiecoöperatie Energie van Hengelo, die daarop zonnepanelen gaat installeren. Om te beginnen met Schouwburg Hengelo. Inwoners kunnen daarvan de vruchten plukken.

Energie van Hengelo huurt de daken van de gemeente Hengelo. Deze coöperatie wordt door de gemeente gesubsidieerd voor het verzorgen van eenvoudige isolatiewerkzaamheden bij particulieren via de zogeheten 'FIX-brigade'. Ook dat draagt bij aan de energietransitie: de energie je bespaart, hoef je immers niet op te wekken. Omdat er bij 'zonnepanelen op maatschappelijk vastgoed' geen subsidierelatie is, moet de coöperatie de meters gewoon huren.

“Uiteindelijk maakt het natuurlijk niet uit wie de energie gebruikt, als-ie maar gebruikt wordt”

Schouwburgdirecteur Raoul Boer is blij dat hij via het project 'Zonnepanelen op maatschappelijk vastgoed' kan bijdragen aan de energietransitie: "Het is voor ons sowieso nu een goed moment om dit op de pakken: het dak is nog niet zo lang geleden gerenoveerd. Overigens zullen wij zelf geen gebruik maken van deze energie, omdat wij op de zakelijke markt goedkoper energie kunnen inkopen. Maar uiteindelijk maakt het per saldo natuurlijk niet uit wie de energie gebruikt, als-ie maar gebruikt wordt."

Drukte op het net

Voor de zomer van 2025 zullen er zo'n 250 zonnepanelen op het dak van Schouwburg Hengelo worden geïnstalleerd. Dat dat zo lang duurt heeft te maken met de drukte op het net, vertelt Pim Vochteloo van Energie van Hengelo: "Zo'n aanvraag duurt op het moment 6 tot 12 maanden."

Pim Vochteloo en FIX Brigade 1 TWENTE
Lees ook
In zeven maanden tijd zijn duizend Hengelose woningen voorzien van gratis tochtstrips, radiatorfolie en led-lampen

Na de schouwburg is het FBK-Stadion aan de beurt. Daarna moet gedacht worden aan wijkgebouwen en bijvoorbeeld Twente Milieu aan de Wegtersweg. Gymzaaltjes en scholen zijn (voorlopig) geen optie. Gymzaaltjes hebben vaak te weinig draagkracht en de Hengelose scholen zijn in afwachting van wat het Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor hen betekent: moet er worden gerenoveerd of zelfs nieuwbouw komen? Dan is het niet raadzaam om nu zonnepanelen te installeren, aangezien ze zeker 16 tot 20 jaar zullen blijven liggen.

icon_main_info_white_glyph

125 tot 250 panelen per dak

Vanwege congestieproblematiek, ofwel de drukte op het netwerk, kunnen er per dak maximaal 250 panelen worden geïnstalleerd. Bij minder dan 125 krijgt Energie van Hengelo de businesscase niet sluitend.

Ook bedrijven en huurders van appartementencomplexen kunnen gebruik maken van de diensten van Energie van Hengelo. Zo worden er momenteel 258 zonnepanelen op het dak van een appartementencomplex aan de P.C. Hooftlaan 6 gelegd. Michel Tap van Energie van Hengelo: "Voor verenigingen van eigenaren is dit ideaal. Hoe vaak hoor je niet dat eigenaren het niet eens worden over het verduurzamen van hun complex? Door het door ons te laten doen, word je ontzorgd, kun je mee investeren en krijg je zelfs een vergoeding."

Lees verder onder de afbeelding.


240711 pc hooftlaan GOOGLE
Dit appartementencomplex aan de P.C. Hooftlaan 6 krijgt momenteel 258 zonnepanelen.
Beeld: GOOGLE

De bewoners van P.C. Hooftlaan 6 profiteren direct mee van de zonnepanelen: hun servicekosten gaan omlaag, omdat de energie van 24 panelen naar de eigen meterkast gaat. Algemene voorzieningen zoals lift en verlichting worden daarmee van stroom voorzien.

Draagvlak

Volgens Vochteloo en Tap dragen energiecoöperaties bij aan een groter draagvlak onder de bevolking voor zonne-energie en windturbines. Tap: "Ik heb in Scheveningen gewoond. Voor de kust stikt het van de windmolens, allemaal van buitenlandse investeerders. De Scheveningers profiteren daar niet van mee. Dat is funest voor het draagvlak. Bij onze projecten gaat dat anders. Daar kan elke Hengeloërs in investeren en aan verdienen."

“Onze energieprijzen zijn concurrerend met grote partijen als Essent. Dat kan omdat wij er niet aan hoeven te verdienen.”

Energie van Hengelo is een van de tachtig energiecoöperaties die samen stroom aanbieden via de overkoepelende coöperatie Om Nieuwe Energie. Vochteloo: "Onze prijzen zijn concurrerend met grote partijen als Essent. Dat kan omdat wij er niet aan hoeven te verdienen."

'Rol gemeente is beperkt'

Wethouder Claudio Bruggink is blij met de samenwerking met Energie van Hengelo: "De rol van de gemeente beperkt zich op deze manier tot het verhuren van de daken. Wij hoeven zelf geen investering te doen. Uiteindelijk worden de Hengeloërs eigenaar van de zonnepanelen en zij profiteren er maximaal van."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.