Verkeer
Stuur appje
Zoek

1Twente genomineerd voor hoofdprijs onder lokale omroepen: ‘Steeds moeilijker je kop boven maaiveld te krijgen’

1 TV Wesselerbrink 4 Ernst Bergboer
Beeld: 1Twente / Ernst Bergboer

1Twente is een van de vier genomineerden voor de titel Omroep van het Jaar 2024, de landelijke hoofdprijs voor lokale omroepen. Het is de dertiende keer dat de Twentse mediaorganisatie wordt genoemd als kanshebber sinds deze in 2010 voor het eerst een gooi deed naar de winst. Driemaal werd die nominatie verzilverd. Of dat dit jaar ook gebeurt zal blijken op zaterdag 5 oktober tijdens uitreiking van de Lokale Media Awards in Hilversum.

Ook omroepen OPEN Rotterdam, RTV NOF (Noordoost-Friesland) en Studio Alphen/Studio Kaag en Braassem zijn in de race voor de titel. Voor 1Twente-directeur Flip van Willigen is de nominatie al een prijs op zich. “Onze sector ontwikkelt zich, steeds meer lokale omroepen professionaliseren. Daardoor wordt het moeilijker om met je kop boven het maaiveld uit te komen.”

Erkenning

Dat het nu opnieuw is gelukt vindt hij ‘te gek’. “We hebben afgelopen jaar veel tijd en energie gestoken in dingen die we al deden zoals het dagelijkse nieuws en in nieuwe projecten als onze Twentse taalambassadeurs en Van Twente tot Oekraïne. Daar bovenop komt de streekomroepvorming waar we druk mee zijn. Het voelt goed om nu erkenning te krijgen dat we op de goede weg zijn.”

icon_main_info_white_glyph

Streekomroep in wording

Met streekomroepvorming doelt Van Willigen op het proces waarin lokale omroepen in eenzelfde regio door de landelijke overheid wordt gevraagd te komen tot verregaande samenwerking of zelfs fusie en tegelijkertijd te professionaliseren op journalistiek vlak. Naar verwachting gaat vanaf 2026 een wetswijziging in waardoor lokale omroepen verdwijnen en plaatsmaken voor streekomroepen.

1Twente heeft al redacties in Enschede en Hengelo en kreeg onlangs ook de zendlicentie in Almelo toegewezen. Daarnaast werkt de omroep innig samen met RTV Noordoost Twente. Gezamenlijk bedienen de omroepen nu acht gemeenten.

Om mee te dingen naar de award moeten organisaties zich inschrijven voor de titelstrijd en motiveren waarom zij de prijs waardig zijn. Hoeveel van de totaal circa 230 lokale omroepen in Nederland dat deden is niet bekend.

Een vakjury bestudeert de inzendingen en gaat bij genomineerde omroepen op bezoek om tot een eindoordeel te komen. Hierbij wordt gekeken naar gemaakte stappen rondom professionalisering, vernieuwing en talentontwikkeling. Waarom 1Twente is genomineerd is in dit stadium nog niet specifiek duidelijk.

Appels en peren

Het Twentse publieke medium won de titel Omroep van het Jaar al drie keer eerder, als 2011 en 2012 worden meegeteld. Die edities kwamen op naam van TV Enschede FM, dat later opging in 1Twente. De laatste winst stamt uit 2019, inmiddels dus vijf jaar geleden.

Lees verder onder de afbeelding.


Flip van Willigen foto Ernst Bergboer
Van Willigen: 'Het voelt goed om nu erkenning te krijgen dat we op de goede weg zijn.'
Beeld: 1Twente / Ernst Bergboer

Voor Van Willigen telt vooral de nominatie, die de omroep nog elke deelname wist binnen te slepen. “Voor de uiteindelijke verkiezing moet namelijk gekozen worden tussen appels en peren. Ook nu verschillen de vier genomineerde organisaties enorm van elkaar.”

Dat heeft volgens de omroepdirecteur onder meer te maken met de plek waar zij werken. “Rotterdam is een wereldstad en Noordoost-Friesland is voornamelijk platteland.” Wat hem betreft staan de beoordelaars dan ook voor een moeilijke afweging. “Ik vind in ieder geval dat wij goed bezig zijn. Wie er moet winnen, is aan de jury.”

De winnaar van de titel ‘Omroep van het Jaar 2024’ wordt zaterdagavond 5 oktober bekendgemaakt tijdens uitreiking van de Lokale Media Awards in Theater Gooiland in Hilversum.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.