Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Progressief Wierden over inhuren externe bureaus door gemeente: 'Dat is wat scheef gegroeid'

Colin Kok
Colin Kok, fractievoorzitter Progressief Wierden
Beeld: Twente FM

Het was een lange vergaderdag, dinsdag 9 juli, voor de raadsleden van de Wierdense gemeenteraad. De fracties bogen zich over de Nota Meerjarenbeleid 2025-2028. Bijna 7 uur, 20 moties en 7 amendementen verder was men er uit. De Nota Meerjarenbeleid, met daarin verwerkt een aantal aangenomen amendementen, werd goedgekeurd. “Unaniem”, benadrukt fractievoorzitter Colin Kok van Progressief Wierden, die in de ochtendshow Twente wordt Wakker, even terugblikte.

Meerdere amendementen en moties werden deze dinsdag unaniem of met meerderheid van stemmen aangenomen. Zo werd het beschikbare budget voor het herdenken en vieren van 80 jaar Vrijheid in 2025 opgehoogd van 20.000 euro naar 30.000 euro.

Ook het amendement om het bedrag dat de Kinderraad ter beschikking krijgt te verdubbelen, haalde het unaniem; moest de eerste Kinderraad het met 2.500 euro doen, de nieuwe Kinderraad krijgt 5.000 euro ter beschikking.

“De Kinderraad was er vorig jaar voor het eerst en kreeg van de gemeenteraad een budget om iets leuks voor de kinderen in de gemeente te doen. Dat budget was vorig jaar 2.500 euro. Dat bleek dus te kort. De kinderraadsleden wilden graag een houtdorp in Wierden organiseren, nou, dat kostte veel meer dan hun budget”, aldus Kok.

“Toen werd gedacht aan een pannakooi. Zo’n kooi is te koop vanaf 8.000 euro. Dat hadden ze niet. Toen hebben ze, heel creatief, gekeken op Marktplaats; daar vonden ze een kleine pannakooi gevonden en die hebben ze gekocht. Op zich een hele goede oplossing, maar we gunnen onze jeugd meer dan dat. We dachten het budget te verhogen tot 5.000 euro, dan kunnen ze in ieder geval iets meer doen. De raad was unaniem voor. We hebben ook de boodschap meegegeven aan de Kinderraad: als jullie tekortkomen, kom dan naar de raad en heb het er over.”

Aangenomen werden onder andere de motie waarbij het college wordt opgedragen om binnen Samen Twente aan te dringen op een pilot ‘minder administratieve lasten’ voor zorgprofessionals in de Jeugdzorg, zodat er meer tijd en geld beschikbaar komt voor de uitoefening van zorgtaken in de jeugdzorg.

Wat de ouderen in de gemeente Wierden betreft, het college krijgt unaniem het verzoek om het overleg aan te gaan met de gezamenlijke ouderenbonden in de gemeente en het ouderencollectief, verenigd in de Senioren Gemeente Wierden (SGW) als gesprekspartner te erkennen. Dat overleg moet uiterlijk eind 2024 gestart zijn.

Niet alleen werden moties aangenomen, er werden ook moties verworpen. Zoals de motie, ingediend door Progressief Wierden, samen met de VVD, om het door de gemeente inhuren van externe bureaus in 2025 te beperken tot jaarlijks maximaal 1,5 miljoen euro. Zou dit bedrag overschreden worden, dan dient dat eerst aan de gemeenteraad voorgelegd te worden. Kok: “Externe deskundigheid inhuren omdat de gemeente dat zelf niet in huis heeft, is niet erg. Mits je daar natuurlijk wel een soort van plafond aan verbindt. Een aantal jaren geleden huurden we voor 8 ton deskundigen in, en nu wordt daar 2,4 miljoen euro aan besteed.”

“Elk punt dat door de raad behandeld wordt, sportstructuur of andere zaken, daar wordt altijd wel een extern bureau voor ingehuurd, dat daarover een rapport maakt en dat gebeurt echt heel veel. Wij vinden dat het wat scheef gegroeid is nu.”
Het voorstel van PW en VVD haalde geen meerderheid.

De raad nam wel een motie aan waarbij het college gevraagd wordt om kritisch te kijken naar het laten uitvoeren van second opinion onderzoeken, en daardoor forse kosten te besparen.

De motie van Progressief Wierden, SGP en VVD om als gemeente een treetje hoger op de participatieladder te klimmen, haalde het niet. De drie fracties benadrukten dat de, dit jaar te starten, gebiedsontwikkeling van de Wilhelminastraat een uitgelezen kans is om een andere manier van participeren uit te proberen. “Er komt een stuk grond vrij aan de Wilhelminastraat. We dachten met alle omwonenden dat stukje in te gaan kleden, in een participatievorm, waarbij je eigenlijk op een 0-moment begint en er nog geen plannen liggen”, vertelt Kok.

De meerderheid van de raad wilde dat er toch alvast een aantal kaders meegegeven werd, zoals het, indien mogelijk, realiseren van een muziekpodium, of zorgwoningen voor ouderen. Kok: “We zijn daar niet op tegen, maar we hadden gewild dat we de invulling nu echt een keer aan onze inwoners over konden laten.”

Een zere plek voor Progressief Wierden blijft de Jeugdzorg. “De pandemie heeft een flinke wond achter gelaten bij jongeren, ook in onze gemeente. Daar maken we ons heel erg druk om, gelukkig ook alle andere partijen. Maar wat ons betreft zou er nog meer de focus op moeten liggen”, aldus Kok.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.