Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Enschedese wethouder Diepemaat beoogd nieuwe burgemeester van Losser: ‘Een noaber was ik natuurlijk al’

Jeroen Diepemaat
Beeld: Gemeente Losser

Als het aan de Losserse gemeenteraad ligt, wordt de Enschedese wethouder Jeroen Diepemaat de nieuwe burgemeester van Losser. “Een echte Tukker die zich Losser snel eigen zal maken, als Lossenaar tussen de Lossenaren”, aldus Harry Heegen, voorzitter van de vertrouwenscommissie. Diepemaat moet Cia Kroon opvolgen, die eerder haar taak als eerste burger neerlegde.

Rond negen uur vanavond werd de naam van de kandidaat bekend gemaakt in de raadsvergadering. Inmiddels is Diepemaat zelf, met gezin, al onderweg naar de buurgemeente van Enschede, om daar de felicitaties in ontvangst te nemen en alvast wat vragen vanuit de raad te beantwoorden.

Wethouder en raadslid in Enschede

Heegen geeft alvast een voorschotje: Diepemaat is geboren en getogen in Twente, 35 jaar, getrouwd, 2 kinderen. Hij is vanaf 2018 wethouder in Enschede, daarvoor is hij 8 jaar raadslid geweest voor de VVD. Ook was hij enkele jaren landelijk voorzitter van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD.”

Warm welkom

De rit van Enschede naar Losser duurt niet lang. Jeroen Diepemaat wacht een warm welkom in ’t Lossers Hoes. “Geweldig. Ik ben echt ontzettend vereerd. Het dringt nog niet helemaal tot mij door. Maar ik vind het ontzettend gaaf. Dank voor het vertrouwen dat jullie hiermee in mij hebben gesteld”, is zijn eerste reactie naar de gemeenteraad.

Buurtschappen. verenigingsleven

Dan komen de vragen, en dat zijn deze eerste keer niet de moeilijkste. Hoe hij de laatste twee uur beleefd heeft? “We waren thuis. Ik wist natuurlijk dat ik gebeld zou worden. Het was wel spannend. Zenuwslopend.”

Diepemaat geeft aan graag zo snel mogelijk zoveel mogelijk van de gemeente te willen zien en leren kennen. “De buurtschappen, het verenigingsleven. Wat ik leuk zou vinden is om alle 19 raadsleden persoonlijk te leren kennen, en hen te vragen welke plek zij mij willen laten zien in deze mooie gemeente. Dat geeft me de kans om met de gemeenteraad kennis te maken maar ook allerlei bijzondere, misschien niet-alledaagse plekken te zien. En noaber was ik natuurlijk al, maar nu nog iets meer.”

“Ik ben niet zo’n wielrenner, maar bergaf ben ik goed in vorm”

Mooiste plek...

Er blijken Enschedeërs te zijn, die daar jarenlang wonen, zonder ooit een stap in buurgemeente Losser te hebben gezet. Zo niet Jeroen Diepemaat. Hij is op verschillende manieren in Losser geweest, vertelt hij. In zijn huidige werk als wethouder in Enschede heeft hij samengewerkt met zijn Losserse collega’s. Maar ook als fietser kent hij Losser. “Dit is natuurlijk de mooiste plek van Nederland als je het over fietsen hebt. Ik ben niet zo’n wielrenner, maar bergaf ben ik goed in vorm en dan kom je zeker in Losser tot mooie routes.”

Carnaval

Dé vraag is natuurlijk of de nieuwe burgemeester van carnaval houdt. Diepemaat: “Ik ben er niet mee opgegroeid, maar houd wel van een feest op z’n tijd. Hier is carnaval natuurlijk ontzettend groot; het was ook een voorwaarde vanuit Losser: de burgemeester moet ervan houden of ervan leren houden. Dat gaat wel lukken.”

Nieuwe uitdaging

De Enschedese VVD-wethouder heeft vooral veel zin in deze nieuwe uitdaging. “Ik kijk er naar uit om jullie allemaal goed te leren kennen. Ontzettend bedankt voor het vertrouwen.” Het begrip ‘neugen’ kent Diepemaat als Tukker, en de eerste uitnodiging daarvoor heeft hij inmiddels binnen.

“We vinden dat Jeroen Diepemaat een persoon en een bestuurder is die bij Losser past”

Beide benen op de grond

Heegen: “Diepemaat is een netwerker met grote bestuurlijke ervaring. De vertrouwenscommissie heeft bij de heer Diepemaat een goed gevoel, dat hebben we overgehouden aan de prettige gesprekken die we met de heer Diepemaat hebben gehad. We vinden dat Jeroen Diepemaat een persoon en een bestuurder is die bij Losser past. Zonder poespas en met beide benen op de grond. Een echte Tukker die zich Losser snel eigen zal maken, als Lossenaar tussen de Lossenaren. We hebben alle vertrouwen in Jeroen Diepemaat, als nieuwe burgemeester. En we zien uit naar een prettige samenwerking.”

Waarnemend burgemeester Gerrit Jan Kok sluit de vergadering: “De tap gaat open.”

Installatie 23 oktober 2024

De aanbeveling van de gemeenteraad gaat naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Deze doet vervolgens een voordracht aan Zijne Majesteit de Koning, die de burgemeester benoemt.

Dat verwachting is dat de installatie van de nieuwe burgemeester op 23 oktober 2024 kan plaatsvinden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.