Verkeer
Stuur appje
Zoek

Minder explosies in verbrandingsoven Twence: inleveractie lachgascilinders met drie maanden verlengd

Foto twence en stock gasfles henk ten harkel en pixabay
Beeld: Henk ten Harkel & Pixabay

Minder ontploffingen in de verbrandingsoven en minder lachgascilinders in het afval; de inzamelingsactie lijkt zijn vruchten af te werpen. Afvalverwerker Twence heeft besloten de proef met drie maanden te verlengen. Sinds de start van de inzamelingsactie in april zijn ruim 2000 lachgascilinders ingeleverd.

Sinds april van dit jaar kunnen mensen anoniem lachgascilinders inleveren bij het Hengelose milieupark aan de Wegtersweg en het afvalbrengpunt Enschede Oost. Mensen die een lege cilinder inleveren, krijgen vijf euro vergoeding per lachgascilinder.

'Minder ontploffingen'

Volgens Twence heeft de actie al zichtbaar resultaat: "We zien een daling in het aantal ontploffingen in onze verbrandingsovens, waardoor er minder schade kan ontstaan. Ook treffen we daadwerkelijk minder cilinders aan in het aangeleverde afval." Ruim 2000 lachgascilinders zijn de afgelopen maanden ingeleverd. Daarop heeft Twence besloten de actie met drie maanden te verlengen.

Oven

Regelmatig eindigen lachgascilinders tussen het restafval in de verbrandingsovens. Door de hitte neemt de druk in de cilinders toe, waardoor deze ontploffen en worden weggeschoten. Dit zorgt ervoor dat er schade ontstaat aan de oven. Vorig jaar kostte het Twence drie miljoen euro om de door lachgascilinders veroorzaakte schade op te lossen.

Foto twence en stock gasfles henk ten harkel en pixabay
Lees ook
In maand tijd al 550 lachgascilinders ingeleverd bij actie van Twence; proef loopt nog 2 maanden door

Opiumlijst

Sinds januari 2023 staat lachgas op de Opiumlijst. Dit betekent dat het recreatief gebruik van lachgas verboden is. Ook mag het niet meer voor dit doeleinde verkocht of geproduceerd worden. Hierdoor is het niet meer mogelijk om de cilinders in te leveren in ruil voor statiegeld, waardoor mensen de illegaal verkregen cilinders bij het restafval gooien.

Inleveren

Mensen kunnen de lachgascilinders voor een beloning dinsdagmiddag afleveren bij het milieupark aan de Wegtersweg in Hengelo en op woensdag- en donderdagmiddag van 12.00 tot 16.00 uur bij de afvalstort Enschede Oost. Het is ook mogelijk om in andere plaatsen cilinders in te leveren, alleen daar krijg je geen beloning.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.