Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ziekenhuizen MST en ZGT gaan meer samenwerken, fusie niet uitgesloten

20240712 rtvoost zgt hengelo almelo mst enschede
Beeld: RTV Oost

Medisch Spectrum Twente (MST) en Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) willen nog meer samenwerken dan nu al gebeurt. Dat zou uiteindelijk ook kunnen betekenen dat de ziekenhuizen gaan fuseren. De twee willen zo ook in de toekomst goede zorg in de regio kunnen blijven leveren.

De ziekenhuizen werken al jaren samen, onder meer voor bepaalde vormen van specialistische zorg zoals oncologische zorg en cardiologie. In die samenwerking komen ze echter beperkingen tegen bij onder meer het delen van informatie en financiering.

Zorg staat onder druk

"Alleen door onze krachten te bundelen, kunnen we specialistische zorg in de regio behouden en voorkomen dat inwoners moeten uitwijken naar ziekenhuizen ergens anders in het land", schrijven MST en ZGT in een gezamenlijk bericht."

Verdere samenwerking is nodig, want de zorg staat enorm onder druk. Ziekenhuizen moeten meer zorg leveren met minder beschikbare zorgprofessionals. Door de ziekenhuiszorg slim te organiseren, kunnen we de dreigende tekorten het hoofd bieden."

“Verdere samenwerking is nodig, want de zorg staat enorm onder druk”

Tekorten

De ziekenhuizen nemen de verantwoordelijkheid "om beschikbare capaciteit en middelen zo efficiënt mogelijk te gebruiken en de schaarse zorgprofessionals – ook in de toekomst - duurzaam in te zetten. Zo kunnen we ervoor zorgen dat medisch-specialistische zorg in Twente blijft. Doen we nu niets, dan kan het zijn dat inwoners in de toekomst voor bepaalde zorg moeten uitwijken naar ziekenhuizen elders in ons land."

Hoe de meest optimale zorg – betaalbaar, goed en dicht bij huis – eruit gaat zien wordt de komende tijd onderzocht. "We kijken daarbij serieus naar de mogelijkheid om bijvoorbeeld samen te werken als één organisatie met verschillende locaties en bijvoorbeeld eigen specialismen. Met behoud van wat goed en noodzakelijk is, zoals de Spoedeisende Eerste Hulp (SEH) op de huidige locaties."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.