Het gebied rondom de Lambertusbasiliek, Wemenstraat, De Wetstraat en Smutsstraat werd jarenlang gezien als een lelijke puist in Hengelo. Dat is voorgoed verleden tijd. Met de sloop van de Lambertuspassage en de herinrichting van dit lelijke stukje binnenstad is het gebied veranderd in een groene stadsoase. Vrijdag werd het officieel geopend door wethouder Gerard Gerrits en Liesbeth Grijsen, gedeputeerde van de provincie Overijssel, door het plaatsen van een laatste rode klinker in de bestrating.
In januari 2023 gaf wethouder Gerrits persoonlijk het startsignaal voor de ontwikkeling van het gebied. Met een kraan maakte hij eigenhandig een begin met de sloop van de Lambertuspassage. “Toen ik als wethouder in 2018 begon, had ik één wens en dat was die lelijke pukkel eraf hier. Dat is gelukt en het is écht fantastisch mooi geworden.”
De plek waar voorheen de Lambertuspassage stond, is nu ingericht als kerktuin, waar je doorheen kunt wandelen of kunt zitten op verschillende bankjes. De grauw geasfalteerde parkeerplaats heeft plaatsgemaakt voor sfeervolle bestrating met veel ruimte voor groen.
Er is ruimte voor 134 auto’s, maar ook voor 400 fietsen die geparkeerd kunnen worden in een bewaakte fietsenstalling. In de stalling kunnen bezoekers nu al hun fiets kwijt, na de zomervakantie is er ook bewaking aanwezig. Wethouder Hanneke Steen, die vrijdag ook aanwezig was bij de opening en verkeer in haar portefeuille heeft, is blij met deze nieuwe voorziening in het centrum. "Ik hoop dat straks nog meer inwoners met de fiets naar de stad komen."
Lees verder onder de afbeelding.
Liesbeth Grijsen, gedeputeerde van de provincie Overijssel (BBB), zei dat Hengelo best trots mag zijn op het college dat de stad landelijk op de agenda zet met een enorme ambitie op gebied van economische ontwikkeling, de woningbouwopgave en bereikbaarheid van de regio. "Dat kan alleen als je zelf het goede voorbeeld geeft.”
Grijsen constateert dat de binnenstad van Hengelo enorm is opgeknapt de afgelopen jaren, maar dat dit niet vanzelf is gegaan. "De gemeenteraad en college hebben een enorme stap naar voren gezet door 30 miljoen euro te investeren." Ook geld van de provincie Overijssel en het Rijk maakt het mogelijk dat er kan worden doorgepakt in de binnenstad.
Wethouder Gerard Gerrits bedankte vrijdag onder meer de ondernemers in het gebied voor hun geduld en begrip, omdat verbouwen in de stad vaak enorm veel overlast betekent. “Het belangrijkste is dat we met de stad bezig zijn en stappen vooruit zetten en dat de inwoner weer trots is op Hengelo. Deze nieuwe entree is niet meer de entree 'achter de Hema,' maar het is écht een entree waar je elkaar kunt ontmoeten en waar je een rondje om de kerk kunt maken. Het is enorm goed gelukt. Dit is écht een volwaardig deel van het centrum van Hengelo geworden.”
In het najaar wordt er nog meer groen aangeplant in het gebied. Het laatste deel van De Wetstraat, met aansluiting op de Drienerstraat, is nog niet klaar. Deze werkzaamheden worden nog voor de bouwvak afgerond.