Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Hoge koninklijke onderscheiding voor Frans Willeme: Man met ‘groot sociaal hart’

Oost
Beeld: Oost

Op de dag dat hij met wethouder Benno Brand de eerste steen legde voor eencomplex van 21 wooneenheden in het voormalige Twents Gastenhoes inOotmarsum, is Frans Willeme verrast met een hoge koninklijke onderscheiding. In café-restaurant De Wethouder in Denekamp speldde burgemeester John Joosten van Dinkelland hem de versierselen op, behorende bij de onderscheiding Officier in de orde van Oranje Nassau.

‘Groot sociaal hart’

Dat Willeme bij deze gelegenheid werd onderscheiden, onderstreept nog maar eens dat hij zich bestuurlijk en maatschappelijk op vele fronten verdienstelijk heeft gemaakt. Voor de gemeente Dinkelland, maar ook ver daarbuiten, tot in het buitenland toe. Burgemeester Joosten kenschetste Willeme als ‘een man die kennis en intelligentie koppelt aan een groot sociaal hart’.

Eerste burgemeester Dinkelland

Frans Willeme was burgemeester van Denekamp van 1988 tot 2001. Na de gemeentelijke herindeling was hij de eerste burgemeester van Dinkelland van 2001-2008. Na een bestuurscrisis moest hij daar het veld ruimen. Ondanks de roerige voorgeschiedenis heeft hij zich volgens burgemeester Joosten uitstekend van zijn taak gekweten en werd hij geprezen om zijn financieel inzicht.

Internationale samenwerking

Naast zijn bestuurlijke activiteiten op gemeentelijk vlak, speelde Willeme ook een prominente rol in de internationale samenwerking, vooral met Duitsland. Zo was hij voorzitter van het dagelijks bestuur van de Euregio (1999-2010) en president van de Euregio (2002-2010). Hij ontplooide initiatieven voor samenwerking over de grenzen op sociaal en cultureel gebied.

Populair over de grens

Dat hij bij onze oosterburen werd gewaardeerd, blijkt wel uit het feit dat hij werd onderscheiden met het ‘Grosse Verdienstkreuz der Bundesrepublik Deutschland’, maar ook de "People to People Euregio Preis" voor zijn rol in de versterking van de Duits-Nederlandse samenwerking. Zijn populariteit in Duitsland was zo groot, dat hij door de inwoners van Nordhorn werd voorgedragen voor het burgemeesterschap. Na een spannende verkiezingsrace kwam Willeme uiteindelijk een luttele 34 stemmen tekort.

Passie voor wielersport

Als enthousiast vrijetijds-wielrenner was Frans Willeme ook een gedreven voorzitter van de Stichting NK wielrennen (2008-2015) en de Stichting Wielerevenementen Dinkelland (2008-heden). Hij zorgde er mede voor dat Dinkelland samen met de Duitse stad Nordhorn vijf keer de Profronde van Nederland mocht verwelkomen en drie keer de NK wielrennen. Voorts was hij betrokken bij 4 NK's, die in diverse plaatsen in Limburg werden gehouden.

Aan basis van Pinkpop

Naast dit alles stond Willeme ook nog aan de basis van Pinkpop in Landgraaf. Hij was vrijwilliger er van 1981-2012. Als lid van de restauratiecommissie Nicolaaskerk in Denekamp was hij verder een onmisbare steun voor pastoor Cornelissen. Samen met vele vrijwilligers werd het streefbedrag van € 330.000 opgehaald. Samen met de Denekamper Beierclub zorgde hij er voor dat de betonnen klokkenstoel vervangen werd door een houten.

Vrijwilliger in de zorg

Dat Frans Willeme een ‘groot sociaal hart’ heeft, blijkt volgens degenen die hem voordroegen voor een koninklijke onderscheiding uit het feit dat hij veel ondernemers en burgers in moeilijke tijden geholpen. Maar ook omdat hij tijd vond en vindt om als vrijwilliger actief te zijn in woonzorgcentrum Franciscus in zich inzet voor bedrijven in Oeganda .

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.