Tien gemeenten zijn door in de landelijke verkiezing voor de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Daarvan liggen er twee in Twente: Hengelo en Tubbergen. De gemeente is blij om bij de top van Nederland te zitten wat toegankelijkheid betreft, vertelt wethouder Hilde Berning-Everlo in de ochtendshow Twente wordt Wakker.
Inwoners hebben hun eigen gemeente kunnen beoordelen op toegankelijkheid en hebben hun stemmen uit kunnen brengen en ook aangegeven wat nog beter kan. “Naar aanleiding van die beoordelingen horen we bij de tien meest toegankelijke gemeenten”, vertelt Berning-Everlo. “Maar er komt meer. De komende periode komen er mysterie guests die onze gemeente gaan bezoeken en beoordelen. In de maand september komt er nog een nieuwe stemronde, waarin de inwoners weer kunnen stemmen op de gemeente die volgens hen het meest toegankelijk is. Daaruit volgt wie doorgaat naar de finale.”
De gemeente Tubbergen zit er bovenop, als het gaat om gewenste aanpassingen, zegt de wethouder. “Dat betekent niet dat nu alles op het gebied van inclusie en meedoen direct geregeld is, maar we hebben, destijds nog op initiatief van het Gehandicaptenplatform, inmiddels al stappen gezet op het toegankelijk maken van Tubbergen.”
Toegankelijkheid bevorderen is ontzettend belangrijk, aldus Berning-Everlo. “Eén op de vijf Nederlanders, dus ook één op de vijf Tubbergenaren, heeft in meerdere of mindere mate een beperking en wordt daardoor belemmerd om mee te kunnen doen in de samenleving. Het is belangrijk dat mensen met een beperking in winkels kunnen komen, of mee kunnen doen bij een sportvereniging.”
De gemeente schouwde in samenwerking met Platform Inclusief Tubbergen de openbare gebouwen, zoals het gemeentehuis, de sporthallen en Kulturhuizen. De platformleden kwamen met aanbevelingen. “Met simpele maatregelen kun je gebouwen al toegankelijk maken.”
De verkiezing wordt georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om meer aandacht te vragen voor het belang van toegankelijkheid.
Van 1 tot en met 30 september 2024 kunnen alle Nederlanders stemmen op een van de tien halvefinalisten en daarmee aangeven welke daarvan in hun ogen het beste werk maakt van toegankelijkheid. De drie gemeenten met de meeste stemmen gaan vervolgens door naar de finale, waarin ze worden beoordeeld door een vakjury.
Om iedereen kennis te laten maken met het toegankelijkheidsbeleid van de tien gemeenten, voeren zij campagne in hun gemeente en op de website vng.nl/verkiezing. Op de website krijgt elke gemeente een pagina met daarop inzichten van ervaringsdeskundigen, voorbeelden van toegankelijke projecten in de gemeente en input vanuit betrokken bestuurders.
Vanuit de verkiezing gaan verschillende Geheime Gasten langs bij de gemeenten om, anoniem en onaangekondigd, de toegankelijkheid onder de loep te nemen. Ook hun observaties komen op de webpagina te staan. Zo kan iedereen, ook wie niet in een van de gemeenten woont, zich laten informeren en meestemmen in de tweede ronde.