Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Gemeenteraad beslist of Wierdens kerkje een woning wordt

Kerk Vriezenveenseweg Wierden
De kerk aan de Vriezenveenseweg
Beeld: Gereformeerde Gemeente Wierden

De Gereformeerde Gemeente Wierden is deze maand verhuisd naar het kerkgebouw in Aadorp. De Wierdense gemeenteraad beslist dinsdagavond 16 juli of de bestemming van het kerkgebouw aan de Vriezenveenseweg in Wierden gewijzigd wordt van ‘maatschappelijke bestemming’ naar wonen, zodat het kerkgebouw getransformeerd kan worden naar een burgerwoning.

De vergadering dinsdag begint om 18.30 uur, en is ook te volgen via de website van de gemeente.
De kerk, vraagprijs 260.000 euro, kosten koper, is inmiddels verkocht onder voorbehoud, is te lezen op de website van Weghorst Makelaardij.

Afscheiding vanuit Gereformeerde Kerk

De website van Reliwiki meldt dat het kerkje aan de Vriezenveenseweg in 1918 in gebruik genomen werd. De Gereformeerde Gemeente in Wierden ontstond toen in 1910 ruim veertig mensen de Gereformeerde Kerk van Wierden van Wierden verlieten en leesdiensten begonnen in een huis aan de Vriezeveenseweg. Er werd contact gezocht met de Gereformeerde Gemeente in Rijssen en de Wierden werd tot januari 1980 een afdeling van de Gereformeerde Gemeente Rijssen-Noord.

Weinig parkeerruimte

Sinds begin 1980 is de gemeente Gereformeerde Gemeente Wierden zelfstandig. De gemeente maakte de laatste jaren een periode van groei door. Het kerkje uitbreiden bleek geen optie; het pand ligt tussen de woningen en er is te weinig ruimte voor parkeren. De ruim 100 jaar oude kerk is onder andere ook slecht geïsoleerd. De laatste dienst in het gebouw is zondag 7 juli gehouden.

In gebruik genomen

Sinds vorig jaar, zomer 2023, week de Wierdense gemeente al uit naar de Hervormde Aakerk in Aadorp. Hervormd Vriezenveen stootte dit jaar drie kerkgebouwen af, waaronder de Aakerk, die gekocht werd door de Gereformeerde Gemeente in Wierden. De gemeente nam woensdagavond 10 juli haar nieuwe kerkgebouw in gebruik.
Architect van de Aakerk is Johannes Dollen, ook uit Wierden.

Wierden aakerk03
Beeld: Gereformeerde Gemeente Wierden
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.