Verkeer
Stuur appje
Zoek

Chemische stoffen in beekwater bij voormalige vliegbasis Twenthe, visconsumptie afgeraden

Monster nemen 1 waterschap vechtstromen pfas vliegbasis twenthe
Uit het water van de Hesbeek zijn monsters genomen om de PFAS-vervuiling vast te stellen.
Beeld: Waterschap Vechtstromen

Het water in de Hesbeek, vlakbij de Technology Base Twente is vervuild met chemische stoffen. Dat maken de provincie Overijssel en het waterschap Vechtstromen deze maandag bekend. In het water zijn zogeheten PFAS aangetroffen, die mogelijk afkomstig zijn van de voormalige Vliegbasis Twenthe. Het gezondheidsadvies is om vissen die in de anderhalve kilometer lange beek gevangen zijn, niet te eten.

PFAS (Poly- en perfluoralkylstoffen) zijn door de mens gemaakte stoffen die water-, vuil- en vetafstotend zijn. De chemische stoffen worden onder meer gebruikt in antiaanbakpannen, cosmetica en voorheen in blusschuim. Dat laatste is ook waarom de link wordt gelegd met de Vliegbasis Twenthe. Op het voormalige militaire terrein, dat stroomopwaarts ligt van de Hesbeek, is in het verleden door de brandweer veel geoefend met PFAS-houdend blusschuim. Op het terrein zelfs is ook sprake van vervuiling door PFAS en zelfs in de Hengelose wijk Hasseler Es, waar in 1992 een F16 neerstortte, is er sprake van vervuiling door het blusschuim.

Verder onderzoek nodig

Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of de oorsprong van de chemische stoffen daadwerkelijk op de oude vliegbasis ligt. Feit is dat er in het water van de Hesbeek te hoge concentraties zijn aangetroffen. Waar er bij oppervlaktewater een norm geldt van maximaal 65 nanogram per liter, liggen de waarden in deze beek op 100 nanogram per liter. Eén nanogram is een miljardste van een gram. Bij concentratie in de orde van grootte zoals die in de Hesbeek zijn aangetroffen, wordt visconsumptie afgeraden.

De verschillende betrokken overheidslagen werken samen aan het vervolgonderzoek om in beeld te brengen hoever de verontreiniging zich heeft verspreid en welke maatregelen er genomen kunnen worden om de vervuiling te stoppen of te verminderen.

Kaartje hesbeek vechtstromen
De Hesbeek is circa 1,5 kilometer lang en loopt ten noorden van de voormalige Vliegbasis Twenthe.
Beeld: Waterschap Vechtstromen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.