Verkeer
Stuur appje
Zoek

Duizenden zien hoe nieuwe priester Syrisch-Orthodoxe kerk in Enschede wordt gewijd: 'Maak je maar één keer in je leven mee'

"Dit is geen werk, dit is een roeping", zegt priester David Citgez (37) na afloop van de bijzondere kerkdienst in het Syrisch-Orthodoxe klooster st. Ephrem in Glane. "God heeft me geroepen om zijn schapen naar hem toe te leiden."

Duizenden geloofsgenoten van over de hele wereld zijn op zondag getuige van de wijding van diaken David Citgez tot priester. Het is een belangrijk moment in de Syrisch-Orthodoxe kerk en wordt uitgebreid gevierd. Het klooster st. Ephrem in Glane met de grote kerk is het hart van de Syrisch-Orthodoxe kerk in Nederland.

Lees verder onder de afbeelding.


20240714 priesterwijding 1 Oost Jolande Verheij
David Citgez (links) knielt voor de bisschop tijdens de wijdingsceremonie
Beeld: Oost / Jolande Verheij

"Onbeschrijflijk"

De wijding tot priester bestaat uit een groot aantal eeuwenoude rituelen, uitgevoerd door de bisschop en andere kerkelijk leiders van de Syrisch-Orthodoxe kerk. Pas als uren later de rijk versierde mantel wordt omgehangen is David Citgez echt priester. "Het is een onbeschrijflijke dag, een onbeschrijflijke ochtend", zegt David nog wat overdonderd tegen Oost. "Alle glorie aan God, meer kan ik nu niet zeggen."

Lees verder onder de afbeelding.


20240714 priesterwijding 2 Oost Jolande Verheij
David Citgez is de nieuwe priester van de Syrisch-orthodoxe parochie in Enschede
Beeld: Oost / Jolande Verheij

De ceremonie wordt bijgewoond door Syrisch-Orthodoxe christenen van over de hele wereld. Er zijn gasten uit Amerika, Zweden, Zwitserland, en natuurlijk Nederland en Duitsland. Wie de priesterwijding van dichtbij wil meemaken, moest al ruim van tevoren een plekje reserveren in de kerk.

Groeiende kerk

De andere bezoekers zijn aangewezen op grote tv-schermen buiten op het plein voor de kerk. In een tijd waarin veel Nederlandse kerken vergrijzen en leeglopen, wordt de Syrisch-Orthodoxe kerk alleen maar groter.

Bij de ceremonie zijn dan ook veel jonge mensen: "Dit is echt heel bijzonder", beamen twee vriendinnen van twintig. "Dit maak je misschien maar één keer in je leven mee. De vorige priester was er meer dan veertig jaar, en David is nog jong, dus die blijft hopelijk ook heel lang."

Lees verder onder de afbeelding.


20240714 priesterwijding 3 Oost Jolande Verheij
De ceremonie was ook buiten op het plein van het klooster te volgen op grote schermen
Beeld: Oost / Jolande Verheij

De dienst duurt bij elkaar bijna vier uur. "Voor jou is dat misschien lang", zegt David. "Maar voor mij is het niet meer dan een oogknippertje. Het is voorbij gevlogen." Vanaf nu is David priester van de grote parochie van de St. Jacob van Sarugh kerk van Enschede. Zijn voorganger, priester Abuna Paulus Akman, is na 43 jaar trouwe dienst met pensioen.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.