Verkeer
Stuur appje
Zoek

Corrie Leushuis 'vervrolijkt' Hengelo met kunst op schakelkasten

240715 Kunstwerken op schakelkasten2
Links Corrie Leushuis aan het werk langs de Laan Hart van Zuid en rechts een andere beschilderde schakelkast.
Beeld: corrie leushuis

De beste manier om te voorkomen dat er graffiti op schakelkasten wordt gespoten, is te zorgen dat die kasten er mooier gaan uitzien. Daarbij is het een ongeschreven regel dat kunstenaars nooit over elkaars werk heen schilderen of spuiten. "En de meeste graffitispuiters kennen die regel ook", weet kunstenaar Corrie Leushuis. Zij beschildert in Hengelo al jaren kasten van onder meer verkeersregelautomaten

Leushuis begon enkele jaren geleden op illegale wijze, lacht ze: "Ik ergerde me kapot aan die grijze dingen en wilde direct aan de slag. Ik dacht dat het volgen van de legale weg me heel veel tijd zou gaan kosten."

Ze had al wat kastjes beschilderd in de omgeving van haar huis aan de Twekkelerweg toen ze aan de slag ging met een kast op een opvallende plek op de hoek Berfloweg / Laan Hart van Zuid: "Daar had ik volop bekijks. Al snel werd ik aangesproken door een meneer, die vroeg wat ik aan het doen was. Of ik wel wist dat dit niet zomaar kon. Hij bleek van de gemeente te zijn.”

“Nadat ik diep door het stof was gegaan zou die man op het gemeentehuis een goed woordje voor me doen.”

"Nadat ik diep door het stof was gegaan - ik was bang dat ik anders een dikke boete zou krijgen - zou die man op het gemeentehuis een goed woordje voor me doen." De gemeente bleek coulant. Sterker nog, uiteindelijk kon Leushuis op meer plekken in de stad aan de slag: "En ik kreeg er vanaf dat moment ook voor betaald."

Wereldvervrolijker

Waar Corrie Leushuis zich focust op het schilderen zelf, helpen onder meer haar man en zoons haar bij de voorbereidingen en de nabehandeling: "Eerst moet een kast helemaal geschuurd worden en als ik na een dag schilderen klaar ben, moeten er nog twee lagen lak overheen. Anders blijft de verf niet zitten. Ik ben zelf inmiddels 72 en ben blij dat anderen dat werk voor mij verrichten."

De Hengelose noemt zichzelf 'een oude rot in het vak', die de wereld graag een beetje mooier wil maken: “Noem mij maar een wereldvervrolijker.”

220809 arjen hoogervorst kunst ziggokasten hasseler es
Lees ook
Wijkraad Hasseler Es bindt strijd aan met vergrijzing in de wijk

Hazenweg en Toulonstraat

Leushuis laat zich meestal inschakelen door wijkraden: "Zij kunnen voor dit soort projectjes geld aanvragen bij de gemeente." Ter plekke laat ze zich het liefst inspireren door de omgeving of door de straatnaam: "Langs de Hazenweg heb ik op een kast een paar hazen geschilderd en langs de Toulonstraat in Slangenbeek heb ik een zicht op een Franse haven geschilderd."

Nieuwe kasten

Het op legale wijze werken betekent wel dat de Hengelose haar ontwerpen eerst moet voorleggen aan een gemeentelijke commissie, voordat ze de kwast ter hand neemt. Leushuis verwacht nog wel een tijdje verder te kunnen: "Er zijn nog best veel kasten niet beschilderd en Hengelo krijgt ook regelmatig nieuwe kasten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.