Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuw Talenten Orkest voor Enschedeërs die van toeten noch blazen weten

Show en Marchingband EVC en de Koninkijke Enschedese Burger Harmonie helpen elkaar met het opzetten van het Nieuwe Talenten Orkest. Beide muziekverenigingen willen beide een talentenorkest oprichten met spelers die letterlijk van toeten noch blazen weten.

Het Nieuwe Talenten Orkest is laagdrempelig en iedereen die daar deel van uit gaat maken begint op nul. “We richten ons niet per se op de jeugd. We gokken op de oudere jeugd en volwassenen”, zegt voorzitter Martijn Broshuis van EVC.

Kans om muziek te maken

De talentenorkesten beginnen in november, nu wordt gezocht naar deelnemers. “We willen mensen plezier geven in het samen musiceren. We zoeken deelnemers die misschien ooit op een instrument speelden en die een opfriscursus nodig hebben of mensen die nooit de kans kregen, maar die nu tijd hebben om muziek te maken”, duidt Chris Timmers.

Onbetaalbaar

Om de kosten hoeft niemand het te laten. Tien repetities voor € 125, een muziekboek, een instrument en samen musiceren. In feite is dat al onbetaalbaar vinden de zegslieden van de organiserende verenigingen.

Terugloop leden

Broshuis en Timmers verhelen niet dat de oprichting van de Nieuw Talenten Orkesten ook een poging is om de eigen verenigingen in de benen te houden, want het ledenaantal van muziekclubs loopt terug. “In het land is het een succes. We hopen dat de nieuwe muzikanten bij ons blijven."

icon_main_info_white_glyph

Nieuw Talentenorkesten

De repetities van de Nieuw Talenten Orkesten beginnen bij de Koninklijke Enschedese Burgerharmonie op zaterdag 9 november en bij EVC op 10 november. De instrumenten waar de beginnende muzikanten uit kiezen worden beschikbaar gesteld door de verenigingen. Aanmelding en verdere informatie op de website nto-enschede.nl

Intense repetities

“Die repetities zijn intens. Ze leren vier noten per les en aan het eind kunnen ze drie tot vier muziekstukken spelen. We sluiten af met een concert”, vertelt Broshuis.

Iedereen begint op nul

Grondlegger van de laagdrempelige orkesten is Annewiep Bloem uit Friesland die meldt dat er inmiddels in heel Nederland al 150 van die beginnersorkesten zijn. “Heel veel mensen dromen van het maken van muziek, maar denken dat ze het toch niet meer leren of dat ze het niet kunnen. We bieden ze een kans, iedereen begint op nul en ze doen het met elkaar. En ziedaar: alle drempels zijn opeens weg.”

Mooie hobby

De ervaring is dat de nieuwbakken muzikanten fanatiek en enthousiast aan de slag gaan met hun instrument. “Je krijgt heel gemotiveerde mensen die soms wel twee uur per dag oefenen. Die hebben er plots een mooie hobby bij.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.