Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Ria Broeze, Senioren Gemeente Wierden: ‘Er zegt niemand dat ie straks de buurman wel wast’

Wierden
Beeld: Stefan Haarman

De gemeente Wierden moet een tandje bij zetten om voorzieningen voor senioren te realiseren. Dat zegt Ria Broeze-van der Kolk, voorzitter van Senioren Gemeente Wierden (SGW), in het radioprogramma Twente wordt Wakker. Op wens van de gemeenteraad starten uiterlijk eind 2024 gesprekken tussen het college en de SGW.

Die wens legden de fracties tijdens de behandeling van Nota Meerjarenbeleid 2025-2028 in een motie neer bij het college van burgemeester en wethouders. Het college dient het overleg aan te gaan met de gezamenlijke ouderenbonden in de gemeente en het ouderencollectief, verenigd in de Senioren Gemeente Wierden (SGW) als gesprekspartner te erkennen. Dat overleg moet uiterlijk eind 2024 gestart zijn.

Audiofragment
College Wierden moet in gesprek met Ouderen bonden | Ria Broeze
Het college krijgt unaniem het verzoek om het overleg aan te gaan met de gezamenlijke ouderenbonden in de gemeente en het ouderencollectief, verenigd in de Senioren Gemeente Wierden
“We hebben geen verpleeghuisplekken en geen plek voor somatische ouderen”

Tandje er bij

Voorafgaande aan de behandeling van de Nota Meerjarenbeleid 2025-2028 sprak Broeze, tijdens een commissievergadering, in om het belang van voorzieningen voor ouderen in de gemeente Wierden te benadrukken. “In 2040 groeien we naar 25 procent 65-plussers in de gemeente. Dat wil niet zeggen dat dan iedereen extra hulp nodig heeft, maar in de gemeente Wierden hebben we momenteel geen verpleeghuisplekken, we hebben geen plekken voor somatische ouderen, en het doorschuiven van grotere naar een kleinere woning lukt niet. Er moet echt een tandje bij.”

Kleiner wonen gaat niet

Ouderen willen wel uit hun grotere huis, maar kunnen voor het bedrag dat ze voor dat huis krijgen, niet opschuiven naar een appartement, dat een paar ton duurder is. “Er zijn veel mensen die in een groot huis komen te zitten, vooral als ze alleen komen te staan, die wel graag kleiner willen, maar waar dat gewoon niet gaat.”

Wegbezuinigen verpleeghuizen

Broeze geeft aan dat dat niet alleen een probleem is in Wierden, maar in heel Nederland. “We zijn in gesprek met de provincie en binnenkort komen Eerste Kamerleden op bezoek, dan hebben we het speciaal over dit onderwerp ook. Als je de verpleegtehuizen en verzorgingshuizen wegbezuinigd, wat dan? Er zegt niemand dat ie straks de buurman wel wast, dat gebeurt gewoon niet.”

“Als er nieuwe appartementen gebouwd worden, zorg dan dat daarin ook een ontmoetingsruimte komt”

WoonZorg Visie

De SGW-voorzitter ziet het liefst dat er een WoonZorg Visie gerealiseerd wordt, voor iedereen in de gemeente die dat nodig heeft. “Daar kan een uitvoeringsplan aan gehangen worden; dan gebeurt er nog eens iets.” Als voorbeeld noemt ze een ontmoetingsruimte in een appartementengebouw. “Als er nieuwe appartementen gebouwd worden, zorg dan dat daarin ook een ontmoetingsruimte komt. Ik weet wel, dat gaat ten koste van een appartement. Maar als je eenzaam bent en je wilt ’s morgens niet alleen een kopje koffie drinken, kun je daar even naar toe.”

Vasthoudend

SGW heeft inmiddels afspraken gepland met mensen van de woningbouwstichting en ambtenaren van de gemeente Wierden. “We gaan rustig verder, vasthoudend. De ouderen hebben zelf ruim een jaar geleden een manifest gemaakt, daar moet iets mee gedaan worden. Want hoe wil je dat doen in 2040? Er moet nog steeds een tandje bij.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.