Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vakantiespelen Hengelo: elke buurt een eigen feestje of iets uitbundigs in het park?

240716 vakantiespelen FREEPIK
"Het is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen om actief te zijn en plezier te hebben in de buitenlucht", vinden de organisatoren van de Vakantiespelen Hengelo.
Beeld: FREEPIK

Ze willen allebei hetzelfde: kinderen een heerlijke zomervakantie in eigen stad bezorgen. Errol Herder doet dat onder de noemer Vakantiespelen Hengelo, Maikel Zweers noemt zijn spelen Vakantiekids Hengelo. Zweers: "We hebben een iets andere visie op het organiseren van dit soort dingen, maar we zitten elkaar niet in de weg. Sterker nog, we werken samen."

Honderden kinderen in Hengelo gaan deze zomer, om verschillende redenen, niet op vakantie. Om hen - plus al die kinderen die half augustus al weer thuis zijn - toch iets van een vakantiegevoel te geven, worden er al jaren vakantiespelen gehouden bij de Hengelose wijkcentra.

Afspraken met wijkcentra

Errol Herder, die zelf vanuit zijn sportvereniging HGV bij die spelen betrokken raakte, is al jaren een van de kartrekkers: "Zo'n twintig jaar geleden zijn er met de grote wijkcentra afspraken gemaakt over activiteiten voor de basisschooljeugd in de schoolvakanties. De centra kregen daarvoor geld en mochten vervolgens zelf bepalen hoe ze het invulden. Door te weinig vrijwilligers en bureaucratie zijn de spelen geëindigd. De drie buurt- en wijkcentra waar wij nu vakantiespelen organiseren, krijgen hiervoor allemaal eenzelfde bedrag."

Dichtersbuurt

Deze zomer worden er op acht plekken in de stad vakantiespelen gehouden. Op zeven locaties gaat dat vanaf half augustus gebeuren, in de laatste twee weken van de vakantie. In de Dichtersbuurt is het volgende week al twee dagen raak. Herder: "Dat heeft te maken met de belangrijkste vrijwilligers daar. Die zijn eind augustus zelf met vakantie."

“Mijn ambitie reikt verder dan de vakantiespelen, zoals die in de wijkcentra worden gehouden.”

Maikel Zweers was vorig jaar nog betrokken bij de vakantiespelen in de Dichtersbuurt, maar slaat nu z'n vleugels uit met Vakantiekids Hengelo: "Mijn ambitie reikt verder dan de vakantiespelen, zoals die in de wijkcentra worden gehouden. Het mag voor mij wel professioneler."

Gelikte poster

Zweers doelt dan vooral op de communicatie. Als vormgever weet hij hoe je een gelikte poster in elkaar zet en als marketeer hoe je die vervolgens bij zoveel mogelijk ouders en kinderen onder ogen brengt: "Als dat er goed uitziet, worden we ook serieuzer genomen. Dat helpt bij het het vinden van geldschieters en het verder uitrollen van dit idee. Op termijn wil ik graag naar vakantiespelen op een centrale plek in de stad, het liefst in het Prins Bernhardplantsoen."

“De kracht van de vakantiespelen schuilt wat mij betreft juist in het laagdrempelige. Kinderen moeten er lopend of op het fietsje naar toe kunnen.”

Errol Herder kent de ambities van Zweers: "De kracht van de vakantiespelen schuilt wat mij betreft juist in de eenvoud, in het laagdrempelige. Kinderen moeten er lopend of op het fietsje naar toe kunnen. Vakantiespelen Hengelo is ook geen organisatie of een merknaam, het is een traditie en elk wijkcentrum, elke buurt vult het weer anders in."

Springkussens

Herder heeft een faciliterende rol: hij verspreidt flyers op scholen en zorgt voor spelmateriaal. "Naast dat ik in het onderwijs werk, heb ik een bedrijfje dat springkussens verhuurt. Bedrijven betalen daarvoor, maar voor de vakantiespelen lever ik die kosteloos. Ja, ook aan Maikel Zweers en z'n Vakantiekids Hengelo."

20240604 else de feber wijkracht waterkan binnen kantine
Lees ook
Week van de Gezonde Jeugd: 'Het gaat om meer dan alleen gewicht'

Zweers is verantwoordelijk voor de organisatie van de eerste editie van het Zi-Za Zomerfestival bij Scoutinggroep St. Jeroen Bambi aan de Achterhoekseweg in de Hengelose Es. Het is een van de plekken in Hengelo waar vakantiespelen worden gehouden, maar het festival onderscheidt zich met onder meer een eigen website. Zweers: "Ik mik daarmee niet alleen op de kinderen uit de directe omgeving, maar op kinderen uit heel Hengelo. Iedereen is welkom bij ons."

Prins Bernhardplantsoen

Zweers zou graag zien dat er medewerking komt bij de organisatie van vakantiespelen op een meer centrale plek, zoals het Prins Bernhardplantsoen: "Dan gaat het niet alleen om geld, maar ook om meedenken bij het aanvragen van vergunningen. Dat wordt steeds ingewikkelder."

Gezamenlijk doel

Hoewel er een verschil is in hoe ze dat willen bereiken, hebben de twee Hengeloërs een gezamenlijk doel voor ogen: zoveel mogelijk kinderen in Hengelo twee weken lang in beweging krijgen met allerlei activiteiten in de buitenlucht. Weg van de iPad en mobiele telefoon. Zweers: "Ik geloof dat het belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen om actief te zijn en plezier te hebben in de buitenlucht."

Vooruitzicht

Dit jaar kunnen alleen kinderen uit Slangenbeek en de Sterrenbuurt nog niet in hun eigen buurt terecht voor vakantiespelen, maar Errol Herder heeft er vertrouwen in dat dat vanaf volgend jaar wel gaat lukken: "Ik heb afgesproken met de beide besturen van de wijkraden dat we daar vakantiespelen kunnen starten als we voldoende vrijwilligers bij elkaar krijgen." Als dat lukt is in 2025 heel Hengelo gedekt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.