Verkeer
Stuur appje
Zoek

Man (49) die burgemeester Tubbergen via gps-tracker volgde voor de rechter

De 49-jarige man die een gps-tracker plaatste onder de auto van burgemeester Anko Postma van Tubbergen, staat vanochtend voor de rechter. Albergenaar John de V. wordt verdacht van bedreiging en het voorhanden hebben van een vuurwapen.

De V. werd eind maart in de vroege ochtend van zijn bed gelicht door de politie en zat enkele dagen vast. De Albergenaar is een van de omwonenden van het toekomstig asielzoekerscentrum in Albergen.

Na een turbulent verlopen inloopavond over het azc, plaatste De V. een airtag onder de auto van burgemeester Postma. Hij kon daarmee live op zijn mobiel zien waar de burgemeester reed en verbleef.

"Ik vind het heel erg hoe het gelopen is, hoe dit heeft kunnen gebeuren. Dat mensen op die manier mij willen volgen", zei burgemeester Postma vorige week over de aritag. "Het heeft veel impact gehad op mij en mijn omgeving. Op mijn vrouw, op mijn kinderen."

Politierechter

Het Openbaar Ministerie meldde eerder aan Oost Nieuws dat De V. wordt verdacht van bedreiging van het voorhanden hebben van een vuurwapen. De Albergenaar staat vanochtend voor de politierechter in Almelo. De man kreeg eerder al een contact- en gebiedsverbod opgelegd. Hij mag geen contact opnemen met burgemeester Postma en hij mag zich niet begeven in de buurt van het stadhuis van Tubbergen en de gemeente Opsterland, waar Postma's familie woont. Eerder vertelden raadsleden van de gemeente Tubbergen dat ze ook bedreigd worden vanwege het azc in Albergen.

Het Openbaar Ministerie vervolgde vorig jaar landelijk in totaal 67 personen voor het bedreigen van politici. De rechter legde in veel gevallen naast een taakstraf ook een voorwaardelijke gevangenisstraf op. De V. kan vandaag maximaal één jaar gevangenisstraf krijgen; dat is de maximale straf die een politierechter kan opleggen. Mogelijk legt de rechter een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf op, maar dat moet vanochtend duidelijk worden.

Postma interview oost
Lees ook
Burgemeester Tubbergen vond gps-tracker onder zijn auto: "Het zijn heftige maanden geweest"

Burgemeester Postma van Tubbergen over de bedreigingen:

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.