Verkeer
Stuur appje
Zoek

MH17 10 jaar na dato: ‘In Almelo ieder jaar de vlag halfstok hangen'

Harry de Olde vlag MH
Raadslid Harry de Olde pleit voor jaarlijkse herdenking MH17
Beeld: Björn van den Elst

Ook voor het stadhuis van Almelo hing de vlag woensdag halfstok. De 17de juli zal voor altijd de dag blijven van rampvlucht MH17. Bij de aanslag op het toestel van Malaysia Airlines kwamen alle 298 passagiers om het leven, waaronder vier mensen uit Almelo.

Harry de Olde van de eenmansfractie Partij Vrij Almelo (PVA) nam met een motie het initiatief voor het halfstok hangen van de vlag voor het stadhuis van Almelo. In de veronderstelling dat er misschien niets gebeurde kon zijn actie vorige week op veel bijval rekenen vanuit de raad. Het was er net als in veel andere gemeentes in Nederland ook in Almelo wel van gekomen, laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten.

"Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft afgelopen maandag alle provincies en gemeenten op de hoogte gebracht dat in verband met de herdenking van de vliegramp met vlucht MH17 alle Rijksgebouwen de vlag op 17 juli halfstok voeren. In het schrijven geeft het ministerie de overweging mee aan gemeenten en provincies om deze gedragslijn te volgen. Vanzelfsprekend geven we daar gevolg aan."

De Olde kan zich er iets bij voorstellen. ”Ik had er alleen nog niets van vernomen en heb daarom die motie ingediend. Er zijn immers ook vier inwoners van Almelo bij omgekomen.”

Almelo in rouw

Bij de ramp kwamen 196 Nederlandse passagiers om het leven. Almelo rouwde om z'n vier omgekomen plaatsgenoten. Waarvan het prille echtpaar Nisha Binda en Rishi Jhinkoe slechte één dag van hun nieuwe stulpje in Almelo had kunnen genieten. Ook Karlijn Keijzer en Wiwik Rangin behoorden tot de Almelose slachtoffers.

“Hier kun je gewoon niet tegen zijn”

Nog steeds onvoorstelbaar

De lokale partij LAS was mede-indiener van de motie van De Olde. Er hoefde tijdens de raadsvergadering van een week geleden niet eens over de motie te worden gestemd. “Hier kun je gewoon niet tegen zijn. Onze nieuwe burgemeester stond er ook volledig achter. Het is nog steeds onvoorstelbaar en heel erg wat er toen is gebeurd.”

Niet gepast

De Olde vond het niet gepast om de huidige situatie in Oekraïne in relatie tot de oorlog met Rusland te gebruiken om zijn actie kracht bij te zetten. ”Dat moet je niet doen omdat daar verschillend over wordt gedacht. Het gaat vooral om het herdenken van de omgekomen passagiers. Zo is de motie ook opgesteld.”

Sinds de Tweede Wereldoorlog verloren nooit zoveel Nederlanders het leven bij een ramp, merkt De Olde op. ”Het getuigt daarom van respect naar de overledenen en hun nabestaanden om hier op 17 juli uiting aan te geven met de vlag halfstok voor het gemeentehuis.”

“De enige, alleen bedoeld voor de slachtoffers van MH17”

Er wapperde woensdagmorgen overigens maar één vlag halfstok aan de in totaal vier vlaggemasten, ontdekte Harry de Olde toen hij even ging kijken bij het stadhuis. ”De enige en alleen bedoeld voor de slachtoffers van MH17. De andere vlaggen zijn weggehaald voor deze gelegenheid. Een mooi gebaar van de gemeente.”

MH17 vlag halfstok
Beeld: Björn van den Elst

Ieder jaar herdenken

Vooral als Almeloër vindt De Olde dat je de slachtoffers van deze ramp moet blijven herdenken. Wat hem betreft ieder jaar opnieuw op 17 juli. “Het is vreselijk wat er is gebeurd. Als er zoveel mensen tegelijk zijn omgekomen lijkt het me heel gepast dat je ieder jaar stilstaat bij deze dag. Want heel veel mensen hebben door deze vliegramp een dierbare verloren.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.