Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gratis lidmaatschap en geen boete voor te laat teruggebrachte boeken: bibliotheek Enschede heeft er vertrouwen in

Bibliotheek Pijpenstraat
Beeld: Ernst Bergboer

Lidmaatschap was al langere tijd gratis voor Enschedeërs die jonger zijn dan achttien. En voor Enschedeërs die recht hebben op kwijtschelding van gemeentelijke belasting, trouwens. Maar die betaalden nog wel een boete als geleende boeken (of andere spullen) te laat werden ingeleverd. Ervaring uit andere steden leert dat andere manieren om ervoor te zorgen dat boeken weer terugkomen net zo goed werken.

18-jarigen haken af (maar straks niet meer?)

Die boete is er nu dus af. “Geen vervelende verrassingen meer bij een bezoek aan de bibliotheek”, zegt directeur Jan Hoogenberg. Een belangrijke reden voor dat gratis lidmaatschap is dat verreweg de meeste achttienjarigen afhaken op het moment dat er een rekening op de mat valt. Slechts twee procent betaalt die. Vermoedelijk vooral omdat die bieb-rekening bepaald niet de enige is die op achttienjarigen af komt.

#BookTok

Tegelijkertijd is de bibliotheek - in elk geval de hoofdlocatie in het centrum - een populaire plek voor jongeren om rustig te kunnen studeren. Zijn ze lid, dan kunnen ze er ook terecht voor boeken, tijdschriften of andere informatiedragers. Daar is, zo stelt Hoogenberg, behoefte aan.

20240118 item01 Bo Verhoef still02
Lees ook
Boeken een stoffig imago? Enschedese Bo las er honderd in één jaar en inspireert jongeren

Dat blijkt onder meer uit een betrekkelijk nieuw fenomeen op social-media, #BookTok, ontstaan tijdens de corona-pandemie. Vooral jongeren tussen de 15 en 28 delen met die hashtag tips voor lezenswaardige (vaak Engelstalige) boeken, die vervolgens als warme broodjes over de bieb-balie gaan.

Boekvergoeding

Wordt een geleend boek - of ander bibliotheekproduct - niet op tijd ingeleverd, dan volgen er een paar herinneringen. Leveren ook die niets op? “Dan gaan we er vanuit dat iemand er zo aan gehecht is geraakt, dat ‘ie er niet meer vanaf wil”, zegt een woordvoerder van de bieb, “en sturen we een rekening met een bedrag als boekvergoeding.”

Ervaring uit andere steden leert dat er op deze manier net zoveel boeken gewoon netjes terugkomen als wanneer er boetes worden uitgedeeld, zo stelt de woordvoerder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.