Verkeer
Stuur appje
Zoek

Albergenaar (49) moet cel in voor plaatsen airtag onder auto burgemeester: 'Een poppenkast'

Anko Postma
Via de gps-tracker kon burgemeester Postma (rechts) live worden gevolgd
Beeld: Reyer Boxum

Via een airtag, een gps-tracker, kon de 49-jarige John de V. de auto van de burgemeester van Tubbergen volgen. De Albergenaar, fel tegenstander van de komst van het asielzoekerscentrum in zijn dorp, stond vanochtend voor de politierechter in Almelo en hoorde zijn straf: vijf maanden cel. "Een gevangenisstraf? Dat zou echt een poppenkast zijn", zei De V.

Het is de dochter van burgemeester Anko Postma die op 15 maart via haar 'zoek mijn iPhone' een onbekend mobiel apparaat in de buurt vindt. Vanuit de woonkamer maakt ze verbinding met het apparaat, dat daarna een piepend geluid maakt. Bij de wieldop van het linkerwiel van de auto van de burgemeester wordt de airtag aangetroffen.

“We zaten als ratten in de val”

Tumultueus verlopen avond

De V. heeft de airtag twee dagen daarvoor geplaatst, bij een tumultueus verlopen avond over de komst van het asielzoekerscentrum in Albergen. Die avond in het toekomstig azc begint rustig, schetsen betrokkenen, maar escaleert al gauw. Afzetlinten worden kapotgemaakt, plafonds worden vernield en mensen komen op plekken in het gebouw waar men niet mag komen.

Raadsleden, ambtenaren en bestuurders spreken van een intimiderende en bedreigende sfeer. "We zaten als ratten in de val", citeert de politierechter burgemeester Postma vandaag over de gebeurtenissen.

Burgemeester volgen

De V., omwonende van het toekomstig azc, loopt op die informatieavond tussendoor naar huis, om de airtag op te halen en op de auto van de burgemeester te plaatsen. "Wij hadden het vermoeden dat hij vanaf dag één van zijn aanstelling niet in Tubbergen woonachtig is, terwijl een burgemeester dat wel verplicht is", zegt De V. over het plaatsen van die airtag.

"We hadden ook het vermoeden dat hij geen aanstalten wilde maken om hier te komen wonen en dat hij voornamelijk verblijft in een hotel", aldus De V. over Postma, wiens gezin nog in het Friese Opsterland woont. "Ik wilde hem niet stelselmatig volgen, maar ik wilde weten of hij verbleef in Opsterland of in een hotel elders."

Grote onrust

De vondst van de gps-tracker veroorzaakt grote onrust bij Postma en zijn gezin. De rechter vraagt De V. of hij die angst begrijpt. "Onwetendheid kan angst maken", reageert de Albergenaar. "Door kennis had je er een ander verhaal van kunnen maken. Het plaatsen van een airtag is in mijn ogen niet strafbaar."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.