Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Natura Docet in Denekamp heeft weer toekomst dankzij subsidie gemeente en nieuwe opzet tentoonstellingen

Denekamp natura docet
Beeld: Leon de Man

Gemeente Dinkelland heeft besloten de komende vier jaar een verhoogde subsidie te verlenen aan het Denekampse museum Natura Docet. Het museum keerde in financiële nood nadat de provincie de jaarlijkse subsidie stop zette. De financiële bijdrage is bedoeld voor de overgang naar een toekomstbestendig museum en vernieuwde opzet tentoonstelling, waarmee meer bezoekers worden getrokken.

“Als de gemeente stil had gezeten, dan had dit mogelijk het einde kunnen zijn van Natura Docet”, legt wethouder Benno Brand uit. Brand, die in de gemeente de portefeuille ‘Kunst, cultuur en musea’ heeft, ziet het belang van deze subsidie: “Het museum speelt een belangrijke rol in ons culturele en recreatieve aanbod.”

Plan

De gemeente geeft aan een financiële bijdrage te doen onder enkele voorwaarden “Er moet wel een plan liggen dat levensvatbaar is en waar wij vertrouwen in hebben dat dat langjarig doorgaat”, legt de wethouder uit in de ochtendshow van Twente FM.

icon_main_info_white_glyph

Subsidie

De gemeente heeft besloten een eenmalige subsidie beschikbaar te stellen van 535.000 euro voor de inrichting en verduurzaming van het museum. In beide gevallen wordt van het museum gevraagd een eigen bijdrage te leveren. De gemeente verhoogt daarnaast de jaarlijkse subsidie van 25.000 euro naar 100.000 euro voor de komende vier jaar. Ook wordt een schuld van 82.500 euro kwijtgescholden.

Het doel is om het museum naar een duurzaamheidsniveau B te krijgen, op dit moment is dat niveau D. “Denk hierbij aan zonnepanelen of isoleren. Zo zijn er minder energiekosten”, aldus wethouder Brand. “Op dit moment liggen de energiekosten rond de 120.000 euro, dit kan door de verduurzaming terug naar 70 of 80.000 euro”, weet Brand.

Kennis and Kennis

Wat meespeelde in de beslissing van de gemeente is dat de externe partij ‘Kennis and Kennis’ de komende periode in zee gaat met het Denekampse museum. “Twee broers die vanuit de oudheid mensen namaken”, zegt de wethouder van Dinkelland. “Dit moet veel bezoekers gaan trekken.” De ‘Kennis Brothers’ staan bekend om hun realistische nabootsing van bijvoorbeeld de Neanderthalers.

Afspraken

De gemeente voert gesprekken met het museum over afspraken in de toekomst: “Mocht het toch niet lopen zoals het iedereen het voor zich ziet, kijken we naar afspraken over eventueel terugvloeien van geld richting de gemeente.”

Audiofragment
Dinkelland ondersteunt Natura Docet voor een toekomstbestendig museum | Benno Brand
De gemeenteraad van Dinkelland heeft besloten om museum Natura Docet financiële steun te verlenen. Deze steun helpt het museum in de overgang naar een toekomstbestendig museum.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.