Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Gemeente Tubbergen wijst principeverzoek Windpark Langeveen af

Frank Niens voorgedragen als wethouder Tubbergen
Frank Niens, wethouder gemeente Tubbergen
Beeld: Keerpunt 22

Gemeente Tubbergen heeft het principeverzoek om windturbines te realiseren in Langeveen afgewezen. “De kans is groot dat de Raad van State dit initiatief uiteindelijk zal afwijzen als tegenstanders besluiten om in beroep te gaan”, aldus wethouder Frank Niens. Daarnaast vindt de gemeente onder andere dat de inwoners onvoldoende zeggenschap hierover hebben.

Het principeverzoek van het Windpark Langeveen was medio 2023 door de initiatiefnemers ingediend bij de provincie. Provincie Overijssel heeft het bevoegd gezag over de aanvraag voor het project Windpark Langeveen in februari 2024 overgedragen aan de gemeente. Het verzoek is vervolgens getoetst op de uitgangspunten van het windbeleid van de gemeente en het windbeleid van de provincie Overijssel.

Ruimtelijke eisen

Conclusie van de gemeente is, dat dit voorstel niet voldoet aan de ruimtelijke eisen. Daarnaast vindt de gemeente dat er onvoldoende ruimte is voor de inwoners uit Langeveen als het gaat om zeggenschap en de mogelijkheid om financieel deel te nemen.

Juridische toets

Volgens het provinciaal beleid mogen buiten de grote clustergebieden in Overijssel alleen windparken worden gerealiseerd van minimaal vier windturbines. De ruimtelijke onderbouwing om de twee windturbines in Langeveen te clusteren met de toekomstige windturbines in Uelsen is volgens de juridische toets van de gemeente onvoldoende.
De afstand tot de windturbines is te groot, namelijk meer dan twee kilometer.

Geen afstemming

Bovendien is in Langeveen het Traktaat van Meppen aan de orde. Er speelt ook mee dat er nog geen afstemming tussen provincie Overijssel en Duitsland plaatsgevonden over de toepassing van het Traktaat van Meppen in dit gebied. Het risico dat de aanvraag in een later stadium alsnog wordt afgewezen op basis van bezwaren is daarmee veel te groot.

icon_main_info_white_glyph

Traktaat van Meppen

Het Traktaat van Meppen is in 1824 gesloten door het Koninkrijk der Nederlanden en het toenmalige Koninkrijk Hannover.
Daarin staat dat het verboden is om binnen een zone van 376 meter van de Nederlands-Duitse landsgrens te bouwen. Dit verbod geldt voor beide zijden van de grens.
In 1960 hebben Nederland en Duitsland de grenzen tussen beide landen opnieuw vastgesteld. Ook hiervoor is een verdrag gesloten. In dit verdrag uit 1960 staat dat het Traktaat van Meppen blijft gelden. Dat betekent dat het bouwverbod binnen de zone nog steeds geldt.

Grensoverschrijdende clustering

De provincie heeft in een reactie aan de gemeente aangegeven dat er volgens haar voldoende samenhang is voor grensoverschrijdende clustering. “We hebben in de afgelopen periode intensief afstemming gehad over het verschil van inzicht en het juridisch advies dat de gemeente Tubbergen op dit vlak heeft ontvangen,” laat wethouder Frank Niens weten. “De kans is groot dat de Raad van State dit initiatief uiteindelijk zal afwijzen als tegenstanders besluiten om in beroep te gaan. We hadden verwacht dat de provincie aanvullende kaders zou stellen om dit voor te zijn. Dat is nu niet gebeurd.”

“Wij willen als gemeente geen onnodig financieel risico lopen met belastinggeld van onze inwoners”

Randvoorwaarden invullen

Naast het verschil van inzicht als het gaat om de clustering met de windturbines in Duitsland, zijn ook de afspraken rond het Traktaat van Meppen onvoldoende afgehecht volgens de gemeente. “In tegenstelling tot de provincie, ziet de Gemeinde Uelsen het Traktaat van Meppen wel als belemmering,” licht wethouder Frank Niens toe. “Voordat wij goedkeuring geven aan aanvragen, willen wij dat de randvoorwaarden goed zijn ingevuld en dat er voldoende afstemming heeft plaatsgevonden tussen de betrokken overheden over de toepassing van deze regelgeving. Wij willen als gemeente geen onnodig financieel risico lopen met belastinggeld van onze inwoners. Zeker niet als dit aan de voorkant duidelijk is.”

“Een aandeel van 25 procent voor het dorp is naar ons idee onvoldoende”

Zeggenschap inwoners

Naast de ruimtelijke argumenten, constateert de gemeente dat het initiatief van Windpark Langeveen voor maximaal 25 procent ruimte biedt voor het dorp of lokale energie initiatieven. De gemeente heeft opgenomen in het lokale beleid dat minimaal 50 procent lokaal maatschappelijk eigendom wordt geëist en zelfs wordt gestreefd naar 100 procent. “Een aandeel van 25 procent voor het dorp is naar ons idee onvoldoende en daarmee voldoen wij ook niet aan de eis van onze gemeenteraad. De gemeente wil binnen het initiatief meer ruimte voor de inwoners uit Langeveen als het gaat om zeggenschap en de mogelijkheid om financieel deel te nemen,” aldus wethouder Niens.

Besluit kenbaar gemaakt

De gemeente heeft haar besluit kenbaar gemaakt aan de provincie Overijssel, de initiatiefnemer Windpark Langeveen en direct betrokkenen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.