Eindelijk komt Hengelo van die vermaledijde hondenbelasting af. Gisteravond, tijdens de behandeling van de Zomernota, stemden 28 van de 35 aanwezige raadsleden voor een motie die dit stapsgewijs mogelijk moet maken. Opvallend: wethouder financiën Hanneke Steen liet weten dat er geen geld was om dit gat van 533.000 euro per jaar te dichten, maar ontraadde de motie niet.
Volgens de indieners van de motie, coalitiepartijen BB, VVD, D66, CDA en PvdA en oppositiepartijen Pro Hengelo en ChristenUnie, is de hondenbelasting onrechtvaardig en moet-ie daarom van tafel: "In Hengelo betalen ruim 5.600 van de ruim 39.000 huishoudens deze belasting, terwijl ze daar niks rechtstreeks voor terugkrijgen. De opbrengsten worden gebruikt als algemeen dekkingsmiddel."
De indieners willen de hondenbelasting gefaseerd afschaffen en op 1 januari 2028 moet-ie helemaal verleden tijd zijn. Over de 'hoe' is de motie duidelijk: het college van B en W moet dekking zoeken in de begrotingen van 2025, 2026 en 2027 en uiteindelijk mag de raad daar dan 'ja' of 'nee' tegen zeggen.
Wethouder Hanneke Steen: "Het worden sowieso pijnlijke keuzes. Of aan de inkomstenkant moeten we iets gaan doen (verhoging van de OZB wordt daarbij al jaren genoemd, red.) of aan de uitgavenkant (bezuinigen bijvoorbeeld, red.). Of allebei. Het was een hels karwei om deze Zomernota met slechts 1,5 miljoen euro in de min in 2027 rond te krijgen, nu geeft u ons er nog een opdracht van een half miljoen extra bij."
Toch ontraadt Steen de motie niet: "Ik heb respect voor het begrotingsrecht van de raad en ik zie hoe breed gedragen hij is." Het feit dat alle collegepartijen achter de motie staan, ontlokt Hugo Koetsveld (SP) de reactie: "De wethouder durft niet te zeggen dat het een slecht idee is, omdat ook haar partij ervan af wil." De tegenreactie van Mitchell Boers (VVD) laat zich raden: "Dit is juist dualisme ten top!"
Vorig jaar bij de behandeling van de Zomernota is een motie aangenomen, die het college oproept te stoppen met het innen van hondenbelasting als er sprake is van 'financiële meevallers van structurele aard'. "Die zijn er niet, dus blijft de hondenbelasting bestaan", vertelde de wethouder enkele weken geleden al bij de presentatie van de concept-nota.
Eind juni zei ze ook: "De meest voor de hand liggende manier om eventueel verlies van dat geld te compenseren is het verhogen van de OZB. Die gaat jaarlijks al met 2% omhoog vanwege de inflatiecorrectie, maar daar zou dan nog eens 2% bijkomen. Dat is net zo slecht uit te leggen als de hondenbelasting zelf, zeg ik eerlijk."
Een aantal partijen heeft overigens wél meevallers ontdekt in de nieuwe nota - Lokaal Hengelo wijdt er zelfs vergeefs een amendement aan - maar volgens Steen staan daar net iets te veel structurele tegenvallers tegenover: "Waardoor er per saldo geen geld is."
Dat de gemeenteraad nu de bal bij het college neerlegt, verdient misschien niet de schoonheidsprijs, maar Han Daals (BB) vindt dat er íets moet gebeuren: "Anders blijft de hondenbelasting tot in lengte van jaren in stand." Hugo Koetsveld cynisch: "Als we deze kwestie op deze manier oplossen, kunnen we dat wel met elke kwestie doen." Zijn fractie - en die van GroenLinks - stemmen uiteindelijk tegen.
In Twente innen nu naast Hengelo alleen Enschede en Rijssen-Holten nog hondenbelasting. De Zomernota an sich haalde het ook, maar daarover later vandaag meer.