De asfaltcentrale in Hengelo blijft de gemoederen bezighouden. Omwonenden zien het bedrijf het liefst verhuizen, maar de prioriteit van de gemeente ligt bij handhaven van de uitstootnormen. Forum voor Democratie en de SP hebben woensdag in de gemeenteraadsvergadering vragen gesteld over de overlast die bewoners nog steeds ervaren en de zorgen over de overschrijding van emissienormen.
Brian Geertshuis (FvD) wil weten of het college handhavend gaat optreden en wat de vervolgstappen zijn als er geen verbeteringen optreden. Vincent Mulder van de SP informeerde naar de opties voor Hengelo om de asfaltcentrale op te kopen of te verplaatsen. Aanleiding om vragen te stellen, is een brandbrief die de omwonenden onlangs hebben gestuurd naar het college, raadsleden en Asfalt Centrale Twente (ACT).
Burgemeester Sander Schelberg zegt dat de gemeente zeer regelmatig en zeer intensief overleg met de buurtbewoners heeft: "Wij zijn inderdaad bekend met hun bezorgdheid. Het heeft onze prioriteit om ervoor te zorgen dat de ACT gaat voldoen aan de norm binnen de vergunning."
Schelberg zegt de bezorgdheid en het verzoek van de omwonenden te kennen en heel serieus te nemen. Ondanks het constructieve overleg met zowel ACT als bewoners lopen er meerdere handhavingstrajecten. Zo is er al meerdere keren een zogeheten 'last onder dwangsom' opgelegd vanwege het overschrijden van de emissienormen.
“Er is geen noodzaak om andere bestuursdwang toe te passen", zegt Schelberg. Hij wijst erop dat geuroverlast en emissies twee verschillende zaken zijn. "Uit de laatste geurreportage volgt dat de ACT voldoet aan de wettelijke geureisen. Wel is gebleken dat de emissie van de ZZS-stoffen (Zeer Zorgwekkende Stoffen, red) boven de norm is.”
Bij verschillende metingen is een verhoging van benzeen aangetroffen. Dit is een stof die vrijkomt bij het recyclen van oud asfalt en deze stof is kankerverwekkend. Ook komen er bij het productieproces van Asfalt Centrale Twente PAK's vrij. PAK's zijn kankerverwekkende stoffen, die volgens het RIVM vrijkomen bij een onvolledige verbranding. PAK's komen ook vrij bij brandende houtkachels, barbecues en met sigarettenrook.
Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor mens, dier en het milieu. Deze stoffen kunnen in bepaalde concentraties schadelijk zijn voor de volksgezondheid, maar de stoffen kunnen ook moeilijk afbreekbaar zijn of zich ophopen in het milieu. De overheid houdt een lijst bij met ZZS-stoffen en deze moeten zoveel mogelijk uit de leefomgeving worden geweerd. De regionale omgevingsdiensten houden toezicht op bedrijven die werken met deze stoffen of de stoffen uitstoten.
Als het aan de bewoners ligt, dan verhuist de ACT naar een plek waar de overlast voor mensen minimaal is. "Bij verplaatsing van de ACT ligt er de kans om met de nieuwste technieken meteen de schoonste centrale van Nederland te bouwen", schrijft het BuurtoverlegACT.
De gemeente zegt echter dat er op dit moment geen sprake is van een gezondheidsrisico en dat zou ook de conclusie zijn van de GGD. "In verhouding tot de uitstoot van wegverkeer is de uitstoot van de asfaltcentrale zelfs verwaarloosbaar klein.”
Hoe het nu verder moet met de overlast die bewoners ervaren en de toekomst van de ACT, daarover wil de gemeente zelf nog geen standpunt innemen. Die zegt daarvoor meer tijd nodig te hebben. De burgemeester zegt dat in Hengelo de prioriteit bij handhaving van de norm ligt. “We zullen dan ook handhaven conform de Landelijke Handhavingsstrategie Omgevingsrecht (LHSO).”
Raadslid Vincent Mulder (SP) vraagt zich af of de bewoners ook een antwoord krijgen op hun brief. "Ze sturen dit niets voor niets. Het zit ze heel hoog." Mulder wees op het gemeentebestuur van Nijmegen, die daar een asfaltcentrale heeft opgekocht en wil weleens weten of dit ook een optie voor Hengelo is. Schelberg vond de situatie in Nijmegen geheel anders. "Daar gaat het hier niet om. Het gaat erom dat wij een integrale afweging maken met waar we staan en waar we naartoe willen.”
Buurtoverleg ACT is niet tevreden over de beantwoording door de burgemeester in de raadsvergadering van 17 juli. “Hij wijst op het beleid dat de ACT binnen de normen van de vergunning moet blijven, wat nu niet het geval is, maar tegelijkertijd zegt hij dat de hoge uitstoot geen gezondheidsrisico's oplevert. Dat is merkwaardig en tegenstrijdig. Voor de stank wordt gewezen naar de normen waarbinnen de overlast zou blijven, maar B en W zou misschien tijdens productiedagen haar vergadering eens in de open lucht in Hart van Zuid moeten houden.”