Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Toekomst 12 boerenbedrijven en 400 huishoudens op het spel door munitieopslagplaats in Dinkelland

Nu langzamerhand de mogelijke gevolgen beginnen door te dringen van de plannen van Defensie voor een grootschalige munitieopslag op een locatie tussen Rossum en Agelo, komen de bewoners van het gebied in actie. Vrijdagavond worden – om te beginnen – grote spandoeken opgehangen. Initiatiefneemster en woordvoerder van de kerngroep, Leontien Scheij: “We begrijpen allemaal dat er iets moet gebeuren, maar dit plan treft te veel bedrijven, mensen en gezinnen. Het kan hier gewoon niet!”

Het gebied van zo’n 88 hectare tussen de Wolfsbergweg en de Paalmaatsdijk is 1 van de 8 locaties in ons land, die Defensie op het oog heeft als grootschalige munitieopslagplaats. Een of twee daarvan zullen waarschijnlijk eind dit jaar definitief worden aangewezen. Defensie heeft nu nog geen keuze gemaakt. Hoogste tijd volgens Leontien Scheij, die sinds vorig jaar november met haar man Mark Kamphuis in het gebied woont, om de bewoners van het gebied te mobiliseren. Nu het nog kan.

“Als het doorgaat, dan zullen binnen het kerngebied zo’n 100 munitiebunkers gebouwd worden”

Leontien: “Het treft heel veel mensen. In Weerselo, Rossum, Agelo. Als het doorgaat, dan zullen binnen het kerngebied zo’n 100 munitiebunkers gebouwd worden. Er komen dan zones van 400 meter en 700 meter, van waaruit mensen moeten vertrekken. Het gaat in totaal om 27 locaties waar mensen wonen of een bedrijf hebben. Dat gaat dus ook om gezinnen, die weg moeten.” Volgens Leontien Scheij gaat het in totaal om 12 grote boerenbedrijven en zo’n 400 huishoudens.

Lees verder onder de afbeelding.


Presentatie Defensie Zonering zoekgebied Weerselo Munitieopslag
Het ‘explosieaandachtsgebied’, aangegeven in een presentatie van Defensie
Beeld: Ministerie van Defensie

Binnen het zogenaamde ‘explosieaandachtsgebied’ is er ook nog een zone C, waar mensen en bedrijven wel kunnen blijven, maar te maken krijgen met beperkende maatregelen. Volgens Leontien Scheij geldt dat bijvoorbeeld voor de Amanshoeve in Agelo. Deze kleinschalige woon-zorginstelling voor ouderen valt formeel net buiten het ‘explosieaandachtsgebied’, maar zou wel in het voortbestaan worden bedreigd als de munitieopslag er komt.

Gemeente doet communicatie zelf

Omdat Defensie nogal karig is met het verstrekken van informatie, heeft de gemeente Dinkelland inmiddels zelf het voortouw genomen bij de communicatie naar de inwoners. De gemeente Dinkelland werd zelf ook pas op 30 mei door Defensie geïnformeerd dat een dag later de exacte locatie in Agelo-Rossum bekend zou worden gemaakt. Zonder dat de inwoners waren ingelicht. Navraag bij Defensie leerde dat men dat ook niet van plan was.

Lees verder onder de afbeelding.


  • Munitieopslag Weerselo zoekgebied 1
    Beeld: Niels Wesselink
  • Munitieopslag Weerselo zoekgebied 2
    Beeld: Niels Wesselink

Informatievoorziening moet beter

Voor de gemeente Dinkelland was dit alles aanleiding om dan zelf maar een informatieavond te beleggen. Die vond plaats in de Amanshoeve in Agelo. Tijdens deze avond, die door ruim 150 bewoners van het gebied werd bezocht, verzamelde de gemeente vragen en bezwaren van de aanwezigen, die weer zijn doorgespeeld naar Defensie. De gemeente Dinkelland heeft daarbij aangedrongen op een goede beantwoording, maar ook op een betere informatievoorziening richting inwoners.

‘Vrij technisch verhaal’

Wel werd op 10 juni een informatieavond gehouden in Zwolle waar uitleg werd gegeven over het totale plan ‘Ruimte voor defensie’. Omdat ook daarover inwoners niet werden geïnformeerd, waren daar maar enkele verontruste inwoners/eigenaren uit het betreffende gebied aanwezig. Volgens de gemeente Dinkelland riep die avond meer vragen dan antwoorden op omdat er een ‘vrij technisch verhaal’ werd gehouden.

Munitieopslag Weerselo zoekgebied 3
Beeld: Niels Wesselink

Gesprek met Defensie

Er is door de gemeente Dinkelland ook een klankbordgroep gevormd van inwoners uit het direct getroffen gebied, waarmee de voortgang en eventuele acties worden besproken. Leontien Scheij maakt ook deel uit van die groep. Ze bevestigt in gesprek te zijn met de gemeente Dinkelland. Daarnaast is er medio augustus gesprek gepland met Defensie. Ook is de groep bezig Kamerleden uit te nodigen.

icon_main_info_white_glyph

Meer informatie

Informatie en actuele ontwikkelingen over de plannen voor een munitieopslagplaats in de gemeente Dinkelland zijn te vinden op de website www.dinkelland.nl/munitiedepot.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.