Verkeer
Stuur appje
Zoek

Overijssel wil meer geld en aandacht voor behoud Twents en andere Nedersaksische dialecten

20240717 streektaalambassadeurs in Zwolle foto Oost
Streektaalambassadeurs voeren actie voor het Twents en andere Nedersaksische dialecten in Zwolle
Beeld: Oost

Het is de taal van 1,8 miljoen mensen, en daarmee groter dan het Fries. Het Nedersaksisch, waar dialect Twents een onderdeel van is, heeft zelfs een wettelijke status. Toch mag het in officiële stukken niet worden gebruikt en is er geen onderwijs in het Nedersaksisch. Maar in Overijssel krijgt de taal nu wel wat extra aandacht. De Provinciale Staten hebben daar woensdag een motie van JA21 over aangenomen.

Eerder werd al bepaald dat gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher naar Den Haag gaat om meer geld en aandacht te vragen voor het behoud van het Nedersaksisch. De woensdag aangenomen motie leidt ertoe dat in maart 2025 in de Staten een keer wordt vergaderd over én in die taal, door wie dat wil en kan.

Streektaalambassadeur Adrie Hemmink is voorzichtig blij. “Elke stap die gezet wordt is er één.” Ze is met een groep andere ambassadeurs en taalliefhebbers naar het provinciehuis in Zwolle gekomen om extra aandacht te vragen voor de plek van het Nedersaksisch in de samenleving. "Het heurt bie ons, het is de taal van ons hart", zegt Hemmink daar tegen Oost. "Je wordt in de Randstad nog steeds aangekeken of je dom bent als je het spreekt. Maar het is gewoon een andere taal, net als het Fries, Chinees of Grieks."

De politieke reuring begon in de gemeenteraden van Oldenzaal en Dinkelland, waar eind april unaniem een motie werd aangenomen die het Twents een handje moet helpen. Daarin wordt het kabinet opgeroepen een extra jaarlijkse bijdrage van €500.000,- beschikbaar te stellen. Dat geld zou via meldpunten in Twente en Salland naar goede ideeën moeten gaan die Nedersaksisch behouden en bevorderen, geregeld door de provincie Overijssel.

Henk Winkelhuis WG Benny Tijkotte LD
Lees ook
Politiek in Oldenzaal en Dinkelland roept met motie op tot meer geld voor Nedersaksisch

De JA21-fractie in Overijssel besloot dat geluid mee te nemen naar de Staten. Eerder werd daarop al gereageerd dat de meldpunten er niet gaan komen. Wél gaat gedeputeerde Ten Bolscher actief naar Den Haag om extra geld te vragen en te pleiten voor meer erkenning voor het Nedersaksisch.

Daarnaast werd woensdag dus een andere motie aangenomen, met 37 tegen 3 stemmen: Overijssel wil in 'maart dialectmaand' de streektaal eenmalig toelaten in de vergadering van Provinciale Staten, die als thema Nedersaksisch moet hebben. Ook worden notulen in die taal opgesteld en beschikbaar gemaakt.

In het Twents Kwartearken was JA21-burgerlid Stijn Hesselink vorige week te gast om uit te leggen wat zijn partij in Overijssel wil bereiken.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.