Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose raad: 'College, maak werk van woningbouw, verkeersveiligheid en strijd tegen eenzaamheid'

240717 drukte bij de interruptiemicrofoon raad hengelo EMILE URBAN
Drukte bij de interruptiemicrofoon gisteravond tijdens de raadsvergadering.
Beeld: 1twente / emile urban

De Hengelose raad wil de woningbouw vlottrekken, weten waar op de weg het de komende jaren veiliger wordt en een gerichte aanpak van eenzaamheid. Zomaar een greep uit de moties die gisteren werden aangenomen bij de behandeling van de Zomernota 2024-2028. De raadsfracties dienden 21 moties en 3 amendementen in. Daarvan werden er 14 aangenomen. De Zomernota als geheel werd ook aangenomen. Alleen de PVV stemde tegen.

Er werden vooral veel moties aangenomen die geen structurele aanslag doen op geldpotjes (want dat geld is er niet), maar óf putten uit de Algemene Reserve (hierin zit meer dan 60 miljoen euro) óf indirect geld kosten, omdat ze vragen om extra ambtelijke capaciteit. En de ambtenaren zijn al zo druk, benadrukt onder meer Elske Mooijman van GroenLinks: "En dan te bedenken dat ons nieuwe kabinet hierop juist wil bezuinigen."

Verduurzamen vastgoed vrijwilligersorganisaties

Wethouder Claudio Bruggink stipt het onderwerp 'ambtelijke capaciteit' aan als de motie 'Verduurzamen vastgoed vrijwilligersorganisaties' ter sprake komt: "Het is goed dat we kijken hoe we als gemeente hierbij kunnen helpen, maar de verantwoordelijkheid ligt bij de clubs zelf. Ze moeten bijvoorbeeld zoveel mogelijk gebruikmaken van beschikbare subsidies."

“Laten we eerst zorgen dat lopende regelingen werken en dan kijken wat er verder nodig is.”

Over de ambtelijke inzet: "In hoeverre we hen daarbij kunnen faciliteren, is afhankelijk van de capaciteit in het stadhuis." De motie, die even later werd aangenomen, vraagt het college om een plan op te stellen hoe de verduurzamingsopgave aangepakt kan worden en aan te geven hoeveel geld hiervoor benodigd is.

Energie van Hengelo

De motie 'Energiebesparende producten' sneuvelde. GroenLinks stelde voor om een bedrag dat is overgebleven uit het potje 'energietoeslag' aan te wenden voor energiebesparende middelen en daarvoor de coöperatie Energie van Hengelo (EvH) in te schakelen. Liefst 700.000 euro zou dan niet naar de Algemene Reserve vloeien.

240624 hond NIELS WESSELINK
Lees ook
Hengelose wethouder Steen heeft zaakjes financieel op orde, mede dankzij hondenbelasting en solide beleid voorgangers

Raadslid Nico-Tom Pen: "Je helpt hiermee de energiearmoede te bestrijden en Energie van Hengelo is onze partner op dit gebied." Wethouder Bruggink vindt de suggestie 'sympathiek', maar ontraadt hem: "We doen al veel via Energie van Hengelo. Denk aan de FIX-brigade, de energiecoaches en de actie zonnepanelen op gemeentelijk vastgoed. Kortom, ze hebben al veel op hun bordje. Laten we eerst zorgen dat lopende regelingen werken en dan kijken wat er verder nodig is."

Enkele andere moties die het wel (of niet) redden op een rijtje:

Eenzaamheid en leefbare wijken

33 Raadsleden stemden voor een motie van de ChristenUnie om 'de bestrijding van eenzaamheid stevig en toekomstbestendig te verankeren in het nieuwe beleid ter versterking van de sociale basis binnen de transformatie van het sociaal domein'.

Thiemshof blijft open 2024 1twente 5
Lees ook
Koffie met gebak in Thiemshof Hengelo: bewoners kunnen weer koersballen en kaarten

Raadslid Susanne van den Beukel vindt dat er meer oog moet zijn voor dit groeiende probleem en wil hiermee aanhaken bij de motie 'Fonds voor leefbare wijken' van de PvdA (haalde het ook, met 28 voorstemmers). Deze motie vraagt om in 2025 en 2026 twee keer 100.000 euro uit de Algemene Reserve te halen en hiervan projecten op te zetten die ervoor zorgen dat kwetsbare inwoners actief worden betrokken bij de initiatieven die voortkomen uit dit fonds.

De indieners (naast PvdA zijn dit D66, CDA, BB, GL en CU) denken bijvoorbeeld aan buurtmoestuintjes. Mocht het een succes worden, dan pleiten de indieners ervoor dat het structureel wordt ingevoerd.

Fatbikes en meer

Er waren drie moties die iets wilden doen aan de verkeersonveiligheid. 'Fatbikes weren uit de binnenstad' (Hengelose Burgers/Forum voor Democratie) en 'Invoeren maximumsnelheid voor fietsen in het centrum' (PVV) haalden het niet. De motie 'Meer perspectief op verbeterde verkeersveiligheid' (GL, CU, LH) wel.

“Als we bordjes ophangen met daarop een maximumsnelheid zal de één zich eraan houden en de ander niet. Dat levert nog gevaarlijker situaties op.”

Eerst over de twee gesneuvelde moties. Wethouder Hanneke Steen ontraadde ze: "Als gemeente kunnen we hier niet op handhaven. En als we dan bordjes ophangen, bijvoorbeeld met een maximumsnelheid, zal de één zich eraan houden en de ander niet. Dat levert nog gevaarlijker situaties op." Hier ligt een taak voor 'Den Haag' zei ze eerder tegen 1Twente: “We hebben samen met een paar andere gemeenten een brief gestuurd naar de minister met het verzoek: ‘Alstublieft, reguleer dit.'"

Knelpunten

De motie ‘Meer perspectief op verbeterde verkeersveiligheid’ kreeg wel voldoende bijval (29 raadsleden stemden voor). De indieners willen weten waar de komende tijd aan gewerkt gaat worden als het om de verkeersveiligheid gaat. Nico-Tom Pen (GL): "Er worden nu drie knelpunten aangepakt en daarvoor zijn middelen vrijgemaakt, maar ook op andere plekken gebeuren relatief veel ongevallen. We willen een doorkijkje richting de komende opgaves op dit gebied."

Pen laat weten dat er overleg is geweest met de betrokken ambtenaar en dat dit eenvoudig te regelen is. Wethouder Steen knikt instemmend: "Prima motie wat mij betreft." Ook de raad is die mening toegedaan: 29 leden stemmen voor.

Betaalbare woningbouw

De motie 'Aanjagen realisatie betaalbare woningbouw' kon ook op applaus rekenen. Indieners VVD, Lokaal Hengelo, GroenLinks en PvdA dragen het college op niet-haalbare projecten voor betaalbare woningbouw (huur en koop tot 390.000 euro) voor te leggen aan de gemeenteraad met bijbehorend financieel voorstel. Wethouder Gerard Gerrits omarmt de motie, maar wil er alleen aan 'als er echt kansen liggen'.

Vastlopende projecten

Er zijn volgens de indieners financiële mogelijkheden om vastlopende projecten vlot te trekken: "Er is een forse reserve grondexploitaties van 21,5 miljoen euro, alsmede een aanzienlijke Algemene Reserve, waardoor incidentele uitgaven mogelijk zijn." De motie kreeg bij 29 raadsleden de handen op elkaar.

240718 steen hond
Lees ook
Hengelose baasjes betalen straks geen hondenbelasting meer en elke Hengeloër gaat dat voelen

De motie 'Gefaseerde afschaffing hondenbelasting’ werd ook aangenomen. 28 Van de 35 aanwezige raadsleden stemden voor. Opvallend: wethouder financiën Hanneke Steen liet weten dat er geen geld was om dit gat van 533.000 euro per jaar te dichten, maar ontraadde de motie niet. Lees er hier meer over.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.