Verkeer
Stuur appje
Zoek

Sloop- en nieuwbouw in Glanerbrug: energiezuinige huizen en een groene straat

  • Cornels Houtmanstraat Willem Barendszstraat 2
    Zo zien de nieuwbouwwoningen aan de Cornelis Houtmaatstraat en Willem Barentszstraat er uit.
    Beeld: Domijn
  • Cornelis Houtmanstraat Willem Barendszstraat 1
    Zo zien de nieuwbouwwoningen aan de Cornelis Houtmaatstraat en Willem Barentszstraat er uit.
    Beeld: Domijn

Woningcorporatie Domijn gaat 27 nieuwe woningen bouwen in Glanerbrug. Daarvoor worden 24 woningen aan de Cornelis Houtmaatstraat en 3 woningen aan de Willem Barentszstraat gesloopt. De nieuwbouw betreft energiezuinige rijwoningen voor grotere huishoudens. De bouw start in het najaar van 2025 en moet voor de zomer van 2026 klaar zijn. De woningen blijven te huur in het sociale segment.

Domijn informeerde de bewoners in oktober over de sloop-en nieuwbouwplannen na een grondig onderzoek naar de huidige woningen. Het toekomstbestendig maken van de woningen bleek te ingrijpend en gaat ten koste van de leefbaarheid. Dat leidde tot het besluit om de woningen volledig te vervangen.

Duurzame samenwerking en bouw

De woningen krijgen drie slaapkamers, zijn gasloos en energiezuinig. Om de nieuwbouwwoningen te realiseren, werkt Domijn samen met Plegt-Vos en Beltman Architecten. De bouw vindt plaats in de Slimme Huizenfabriek van Plegt-Vos, een gerobotiseerde fabriek waar duurzame woningen worden geproduceerd. De bouwmethode is snel, betaalbaar en milieuvriendelijk. Dat laatste komt met name door vermindering van afval en het aantal verkeersbewegingen tijdens de bouw.

Groen en ruim

Naast de nieuwbouw wordt er ook nagedacht over de omgeving. De kavels worden een stuk naar achteren geplaatst, zodat er meer ruimte is in de straat. Die ruimte wordt opgevuld met een hoop groen. Zo wordt de straat voorbereidt op extreem weer, zoals hitte en regenval.

Keuzemogelijkheden voor bewoners

Aan de Cornelis Houtmanstraat worden de woningen met even nummers vervangen. In de Willem Barentszstraat worden drie woningen gesloopt; de twee woningen naast het Shell-station blijven staan. Huidige bewoners kunnen ervoor kiezen om terug te keren naar een nieuwe woning of een nieuw thuis te zoeken. Bij terugkeer wordt een tijdelijke woning geregeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.