Verkeer
Stuur appje
Zoek

Definitief geen milieu-eiland aan de westzijde van winkelcentrum Groot Driene

20240718 groot driene container eiland motie ontwerp sp lokaalhengelo prohengelo
Situatie bij winkelcentrum Groot Driene met de oplossing volgens SP, Lokaal Hengelo en Pro Hengelo: offer twee of drie parkeerplaatsen op, zodat de containers veilig geleegd kunnen worden.
Beeld: Motie SP / Lokaal Hengelo / Pro Hengelo

Vanaf de tekentafel leek het een prachtig idee: een milieu-eiland zowel aan de oostkant van het winkelcentrum Groot Driene als aan de westkant. Na de herinrichting van de openbare ruimte rondom het winkelcentrum, is er alleen nog zo'n eiland aan de oostkant. De plek met inzamelcontainers aan deze westkant leidde tot gevaarlijke verkeerssituaties bij het legen van de bakken door Twente Milieu. Het milieu-eiland werd daarom eind vorig jaar gesloten.

Daar moet toch een oplossing voor zijn, dacht de SP. De partij diende woensdag tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie in samen met ProHengelo en Lokaal Hengelo voor het heropenen van het milieu-eiland aan de westzijde van het winkelcentrum. De partijen vinden dat veilig legen van de ondergrondse containers door Twente Milieu prima en veilig kan als er een aantal parkeerplaatsen worden geschrapt, waardoor meer ruimte ontstaat.

Onveilige situaties

Toen vorig jaar het eiland in gebruik werd genomen, meldden chauffeurs het ontstaan van onveilige situaties. Een probleem waar zij tegenaan liepen was dat er te weinig ruimte was voor een laadwagen om te manoeuvreren. Ook reden of liepen mensen onder de hijskraan door en was er sprake van agressie van weggebruikers en mensen die afval wegbrachten. "Als de chauffeurs niet veilig kunnen werken voor zichzelf of voor omstanders, dan moeten zij stoppen. Dat hebben zij gedaan en dat ondersteunen wij ook, want veilig werken is essentieel", zegt wethouder Jacqueline Freriksen.

“Ik ben met u eens dat er iets is misgegaan. Hoe vervelend dat ook is, het is wel de situatie.”

Geen oplossing

Freriksen vertelt dat het ontwerp van de herinrichting van de openbare ruimte bij het winkelcentrum tot stand is gekomen met verschillende partijen, zoals ondernemers, maar ook Twente Milieu. "Er is vooraf heel goed gekeken naar de veiligheid van alle weggebruikers, als fietsers, auto's en voetgangers.

Freriksen denkt dat simpelweg een aantal parkeerplaatsen opofferen de zaak niet oplost. "We hebben er écht nogmaals naar gekeken met Twente Milieu en met mensen binnen de gemeente of het toch mogelijk is. Dat is niet het geval, het is gewoon niet veilig. Dat ligt ook aan het gedrag van andere weggebruikers." Ook op een andere plek zou een container-eiland geen optie zijn.

Parkeerplekken

Raadslid Frank Peters, die zelf meerdere keren per week bij het winkelcentrum in Groot Driene komt, gelooft niet dat er op een hele grote parkeerplaats niet een paar plekken zijn die opgeofferd kunnen worden. "Ik kom zeker vier keer in de week bij dat winkelcentrum. Als je kijkt hoeveel parkeerplekken er zijn, ook rondom het gezondheidscentrum, die staan nooit helemaal vol. Die twee of drie parkeerplekken kunnen daar wel gemist worden."

“Als je kijkt hoeveel parkeerplekken er zijn, die staan nooit helemaal vol.”

'Iets grondigs misgegaan'

Peters kon tijdens het debat met de wethouder maar één conclusie trekken: "Er is bij die hele plannenmakerij iets grondig misgegaan." Freriksen zei het eens te zijn met die constatering. "Hoe vervelend dat ook is, het is wel de situatie waar we mee geconfronteerd worden." SP'er Hugo Koetsveld dacht er ook het zijne van: "Waar een wil is, is een weg, maar die wil is hier kennelijk niet."

PMD

De wethouder wees er woensdag ook op dat de inzameling van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons (PMD) per 1 september veranderd bij de hoogbouw. Daar kunnen inwoners het afval straks in zakken aan de weg zetten. Bij mensen in laagbouw verandert er niks. Die kunnen straks hun container met PMD aan de weg zetten. Alle PMD wordt dus opgehaald. Dus hoeft alleen nog glas of oud papier te worden weggebracht. "Eén milieu-eiland bij het winkelcentrum voldoet dan prima." Overigens blijven ook na 1 september de inzamelcontainers voor PMD bij de winkelcentra staan.

Motie verworpen

Een meerderheid van de raad ging niet mee met het idee om parkeerplekken op te offeren voor een tweede milieu-eiland bij winkelcentrum Groot Driene. De motie werd met 9 stemmen voor en 26 tegen verworpen.

  • 20240719 groot driene winkelcentrum waarschuwingsbord foto jos klaczynski
    Foto 1: Het ontbreken van een milieu-eiland aan de westkant van het winkelcentrum, die er voorheen altijd was, zorgt voor verrommeling. Onder meer lege flessen en glas worden nu in winkelkarretjes gedumpt. De foto is van afgelopen zondag. Foto 2: Ondernemers waarschuwen afvaldumpers voor boetes en controles door Handhaving.
    Beeld: Jos Klaczynski
  • 20240719 groot driene winkelcentrum glas dump ah foto jos klaczynski
    Foto 1: Het ontbreken van een milieu-eiland aan de westkant van het winkelcentrum, die er voorheen altijd was, zorgt voor verrommeling. Onder meer lege flessen en glas worden nu in winkelkarretjes gedumpt. De foto is van afgelopen zondag. Foto 2: Ondernemers waarschuwen afvaldumpers voor boetes en controles door Handhaving.
    Beeld: Jos Klaczynski
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.