Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vijf dagen na de verhuizing: de Enschedese kledingbank sluit per direct de deuren en bestuur stapt op, maar de soep wordt zo heet niet gegeten

Kledingbank containers
De Enschedese kledingbank verhuisde, met de voedselbank en het meubeldepot, zaterdag naar een nieuw onderkomen aan de Haaksbergerstraat.
Beeld: Ernst Bergboer

De Enschedese kledingbank sluit per direct de deuren en het bestuur stapt op. Dat was de alarmerende reactie op kritische vragen vanuit de CDA-fractie in de gemeenteraad en media-aandacht daarna. “Maar het bestuur zal de kledingbank niet laten vallen”, zegt voorzitter Bert Extercate nu in een reactie.

Die vragen van de CDA-fractie gingen over afspraken rond gedeelde voorzieningen en samenwerking tussen kledingbank en voedselbank en bezoldiging van een ‘operationeel manager’, een familielid van een van de bestuursleden. Aanleiding waren ‘signalen uit die hoek’, zegt vragensteller en raadslid Meryam Sümer. Sinds afgelopen zaterdag delen beide voorzieningen voor minima, met het meubeldepot, een gezamenlijke ruimte aan de Haaksbergerstraat.

Voortgang

Het bestuur van de kledingbank was dermate door die vragen en de media-aandacht aangedaan, dat het woensdag de handdoek in de ring gooide. “Maar de ergste emoties zijn gedaald”, zegt Extercate in een reactie. “Het bestuur blijft aan tot er geschikte opvolging is gevonden.” Volgende week dinsdag is er een gesprek met wethouder Arjan Kampman om ‘de voortgang van de kledingbank te bespreken’.

Volgens Extercate was die zoektocht naar nieuwe bestuursleden al gaande, maar valt het niet mee om geschikte kandidaten te vinden voor een dergelijke onbetaalde functie.

Familie

De betaalde kracht van de kledingbank is familie van een bestuurslid, bevestigt ook Extercate. Dat is al jaren zo, ruim voordat er van die bestuursfunctie sprake was. Volgens het jaarverslag en de ANBI-rapportage van de stichting is er vorig jaar augustus een opvolger aangesteld. Ook dat is een familielid van een bestuurslid.

Maar ook voor die betaalde baan kon de kledingbank moeilijk iemand vinden die past bij de missie en de doelgroep, stelt Extercate. “En die genoegen neemt met de betrekkelijk geringe arbeidsvoorwaarden die wij kunnen bieden. Van onze geschikte vrijwilligers wilde niemand het doen, omdat ze weten dat het geen gemakkelijke baan is.”

Samenwerking en de één-loket-gedachte

De samenwerking tussen kledingbank en voedselbank verloopt nog niet zoals beoogd, zo blijkt wel uit navraag. Beide organisaties bedienen een deels overlappende doelgroep, maar hebben een eigen visie op hoe die te benaderen. Kampman vindt dat vooral een zaak van die samenwerkende partijen, zo bleek uit de beantwoording maandagavond.

De verhuizing naar de voormalige Ford-garage naast het Janninkscomplex aan de Haaksbergerstraat was ook niet geheel vrijwillig. De kledingbank en het meubeldepot zaten jaren aan de Kuipersdijk, op de plek waar een nieuw trainingscomplex voor FC Twente gaat komen. Die oude locatie wordt binnenkort gesloopt. Ook de voedselbank zat op een tijdelijke plek.

“Wij willen nu graag de rust laten terugkeren”

De nieuwe locatie voor beide ‘banken’ past in wat de gemeente wil: één loket voor inwoners die moeite hebben om rond te komen. Behalve de drie genoemde partijen, is er ook plek voor Stichting Leergeld, het Budget Advies Team van Alifa of spreekuren van de Stadsbank, bijvoorbeeld. Wie hulp nodig heeft, hoeft dan niet meer allerlei verschillende deurtjes af.

Hoe die samenwerking precies vorm gaat krijgen, moet nog nader worden ingevuld.

‘Niet geslapen’

Sümer zegt erg geschrokken te zijn van de gevolgen van haar vragen. “Dat is absoluut niet de bedoeling geweest. Ik heb er niet van geslapen.” De CDA-woordvoerder was tevreden met de antwoorden van de wethouder en heeft maandagavond dan ook geen aanvullende vragen gesteld. “Ik wilde de wethouder er alleen op attent maken. Daar is dat vragenuurtje ook voor. Maar hij was op de hoogte en daarmee is het voor mij ook goed.”

Extercate wil de rust nu graag laten terugkeren. Volgens de voorzitter heeft de commotie ‘veel onrust en verdriet’ veroorzaakt, ook bij de vrijwilligers van de kledingbank. “Maar die popelen om weer aan de slag te gaan en er de mooiste en grootste kledingbank van Nederland van te maken. Daar halen wij allen veel voldoening uit.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.