Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Kennismaken met ‘oude buren’ tussen grafheuvels en raatakkers van Mander

Tubbergen Mander prehistorie
Buren uit de prehistorie
Beeld: Landschap Overijssel

Landschap Overijssel maakt buren uit de prehistorie in Noordoost Twente zichtbaar. Dat gebeurt aan de hand van podcasts, vlogs, foto’s, kaarten, tekeningen, routes en een publicatie. Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher kreeg gisteren, donderdag 18 juli 2024, in het buitengebied van Mander, het eerste exemplaar van de publicatie 'Onze buren uit de prehistorie' overhandigd.

Prehistorische beschaving

Tussen Ootmarsum en Uelsen ligt een verdwenen wereld van een prehistorische beschaving waarvan de naam inmiddels niet meer bekend is. Soms is er nog een tipje van de sluier in de vorm van een grafheuvel of raatakker herkenbaar. Daar kan men - met enige moeite - nog een beeld vormen van de prehistorische mens. Als een soort ‘buur’ die de huidige bewoners niet goed kennen, maar die toch al zo’n 5000 jaar naast hen wonen.

Erfgoedspecialisten

Een team van erfgoedspecialisten van Landschap Overijssel deed afgelopen jaar onderzoek naar de verdwenen wereld van deze prehistorische beschaving. De bevindingen zijn te beluisteren via een serie podcasts.

Veldonderzoek en fotoshoot

Bijzonder aan de projectaanpak is dat er naast kaartanalyses, expertinterviews en veldonderzoek ook een fotoshoot aan te pas kwam. Om nog dichter op de huid te komen van deze prehistorische buren, kregen ze letterlijk een gezicht via een fotoreportage in een living history-setting. Daarnaast is een serie tekeningen gemaakt van zowel het prehistorische landschap als de mens daarin. Ook kan men via een drietal routes in het gebied ervaren hoe de mens in dit prehistorische landschap leefde.

Tubbergen overhandiging prehistorie
Overhandiging eerste exemplaar
Beeld: Landschap Overijssel

Ander DNA, nieuwe cultuur

Tot slot is nu de publicatie met de onderzoeksresultaten van het project gereed. Hierin is te lezen hoe de grafheuvelbouwers uit de oostelijke bossteppe hun entree maakten in het gebied tussen Mander en Uelsen en hoe deze oude buren hier een ander DNA, een nieuwe cultuur, taal en begraafrituelen brachten. Hoe ze hun akkers verbouwden en wat ze aten. En ook hoe ze het landschap veranderden met hun grafheuvels, palenkransen, allees en later urnenvelden. De publicatie geeft ook een inkijkje in hun handelspatronen; ook in die tijd waren er al handelswegen en vaarroutes.

Gratis digitaal exemplaar

Tijdens een bijzondere boekpresentatie tussen de grafheuvels en raatakkers van Mander, is op 18 juli 2024 het eerste exemplaar van de publicatie overhandigd aan gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher. Voor geïnteresseerden is een gratis digitaal exemplaar beschikbaar, dat eenvoudig aangevraagd kan worden via:
https://www.landschapoverijsse...

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.