Verkeer
Stuur appje
Zoek

In Almelo willen ze authentiek rogge oogsten graag in stand houden: 'Jeugd loopt er niet voor warm'

Oogstgropep Almelo
Beeld: Björn van den Elst

Rogge maaien met de hand blijft een bijzonder schouwspel. Maar hoe lang nog? De Oogstgroep Almelo wist voor de editie van dit jaar wederom net genoeg maaiers op de been te krijgen. Ook deze traditie gaat gebukt onder vergrijzing.

Het is dat de kinderen Miriam ten Velde zaterdag hebben toegezegd. ”Ze gaan dit weekend naar de Zwarte Cross, maar ze weten ook wat het voor de diehards betekent als dit door kan gaan”, vertelt de 55-jarige Almelose die het traditionele roggemaaien van thuis op de boerderij heeft meegekregen. ”En iedereen hielp mee met het oogsten en het dorsen. Inmiddels is het folklore en dat moeten we in stand zien te houden voor de generaties na ons.”

Verjongen zit er niet in

Hoe lastig dat ook is. Want de jeugd staat op oogstdagen van de Oogstgroep Almelo niet in rijen van drie opgesteld om de handen uit de mouwen te steken. Ten Velde heeft ook niet de illusie dat dat gaat gebeuren. ”De oogstgroep verjongen zit er niet in. Als we iets van vijftien mensen bij elkaar hebben, zoals morgen, dan redden we het wel. Hoe lang dat nog is vol te houden is de vraag.”

Drie generaties tussen de rogge
Drie generaties tussen de rogge geeft een bijna uniek beeld
Beeld: Björn van den Elst

Mislukte oogst

Het oogsten van de Almelose rogge gebeurt dit keer in Bornerbroek op het land van de familie Veneklaas aan de Hoeselderdijk 14. Publiek is van harte welkom, nodigt Miriam ten Velde iedereen uit een kijkje te komen nemen. ”Het oogsten stond aanvankelijk weer gepland bij Stadsboerderij Beeklust aan de Berlagelaan in Almelo. Daar is de oogst mislukt door het natte weer.”

“We doen dit ook voor publiek en niet alleen voor onszelf”

In Bornerbroek heeft de rogge ook geleden onder de vele regen, maar in mindere mate dan op veel andere plekken. De eigenaar doet bij het krieken van de dag alvast wat voorwerk door de platgeslagen stukken overeind te halen. Dan kunnen de maaiers vanaf 10.30 makkelijker hun werk doen. Ten Velde: ”We doen dit omdat we het leuk vinden, maar we doen het ook voor het publiek. Dan is het wel zo prettig dat we ook echt kunnen laten zien hoe het maaien er aan toe gaat. Daarom is het fijn dat Johan Veneklaas wat voorwerk verricht.”

Luchtige werkkleding

Aan de Hoeselderdijk is parkeergelegenheid voldoende voor bezoekers. Het wordt warm weer en de leden van de oogstgroep gaan daarom in luchtige witte klederdracht te werk. ”Precies zoals we het vroeger deden in tijden voordat boeren met hun machines het land opgingen voor de oogst. De hele familie hielp mee en ook morgen staan er weer drie generaties op het veld te maaien. Dat beeld moeten we koesteren.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.