Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose Theatergroep KamaK krijgt 20.000 euro voor gedroomde productie met Armonia

  • 240719 kamak FOTO pip greenaway
    KamaK (foto 1) en Armonia (foto 2) gaan een bijzondere samenwerking aan voor A.I., ai!
    Beeld: pip greenaway
  • 240719 armonia
    KamaK (foto 1) en Armonia (foto 2) gaan een bijzondere samenwerking aan voor A.I., ai!
    Beeld: armonia

Anouck Grondman-Neurink is dolblij met de 20.000 euro die KamaK krijgt van het Cultuurfonds Overijssel voor de voorstelling 'A.I., ai!'. De zakelijk leider van de theatergroep voor mensen met een beperking 'had nooit durven dromen dat onze subsidieaanvraag beloond zou worden met zo'n enorm bedrag'. En voor de acteurs komt er nu ook een droom uit: samen spelen met Armonia.

Het Cultuurfonds Overijssel deelt vier keer per jaar geld uit aan bijzondere cultuur- en natuurprojecten in de provincie. Dit keer gaat het om 63 projecten met een totaalbedrag van 327.620 euro. De coproductie van KamaK en Armonia zit qua geldbedrag in de top 3. Grondman: "We krijgen nu 20.000 euro en kregen eerder al 14.000 euro vanuit het fonds FNO Zorg voor Kansen. Na de zomer gaan we nog wat aanvragen doen. Deze productie is namelijk erg kostbaar: we hebben nog niet de helft van wat het uiteindelijk allemaal kost."

“In deze wereld wonen ook mensen die hier niet aan mee kunnen of willen doen, zoals onze acteurs.”

Het wordt een megaproductie in Schouwburg Hengelo. Op het podium verrijst een heuse stad en er worden nogal wat professionals ingehuurd. Denk aan een vormgeefster, een decorbouwer, een dirigent. Grondman: "We hebben bij het Cultuurfonds ingezet op het hoogst haalbare en dan is het heel fijn dat het lukt. Grote dank ook aan onze vrijwilliger Marleen, die weet hoe je zulke aanvragen doet."

Likes

De voorstelling 'A.I., ai!' is op 18 en 19 januari volgend jaar te zien. "Het verhaal speelt zich af tegen een decor waarin de technologie steeds meer bepaalt wat je te zien krijgt. Het gaat om beeldvorming en of je jezelf wilt aanpassen voor likes. Tot hoever ben je bereid te gaan of hoever kan je hierin mee? Maar in deze wereld wonen ook mensen die hier niet aan mee kunnen of willen doen, zoals onze acteurs", legt Grondman uit.

Armonia weusthagstraat
Lees ook
Hengelose theatergroep KamaK vindt onderdak bij Muziekvereniging Armonia

De hoofdpersoon in het stuk wordt door verschillende acteurs gespeeld, legt de zakelijk leider uit: "Ze worden zo gekleed en geschminkt dat het steeds om dezelfde persoon lijkt te gaan. Op die manier worden de zware beperkingen van de een als het ware weggenomen als een ander in de huid van die hoofdpersoon kruipt. Het is inclusie in de meest zuivere vorm."

De Klankkast

Dat KamaK Armonia bij de voorstelling betrekt, is voor de hand liggend: KamaK maakt al 2,5 jaar gebruik van de ruimtes van Armonia in De Klankkast aan de Weusthagstraat. De acteurs en de musici treffen elkaar echter zelden, omdat KamaK overdag aan het werk is en Armonia 's avonds repeteert.

Anouk Grondman: "Elk jaar vragen we onze acteurs naar hun wensen voor het nieuwe jaar en dit keer was de grote wens: een keer samenwerken met onze buren van Armonia. Vooral uit nieuwsgierigheid: wat gebeurt daar als wij er niet zijn?"

icon_main_info_white_glyph

Het Cultuurfonds

Het Cultuurfonds investeert elk jaar ruim 40 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 4.000 projecten door heel Nederland, in het Caribisch deel van het koninkrijk en in Suriname. Dat doet het fonds met de bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij, van schenkers en donateurs en samen met allerlei partners. Het Cultuurfonds Overijssel is een van de twaalf provinciale afdelingen.

De oudere KamaK'ers weten nog hoe dat is: eind vorige eeuw verzorgde Armonia al eens de muziek bij het KamaK-stuk De Sjeik en later kwam KamaK een keer naar het Zuid-Franse Olonzac om daar samen voorstellingen te verzorgen met het jeugdorkest. Net als in Olonzac spelen de musici van Armonia nu ook rollen in het stuk. Ze worden bij de voorbereidingen geholpen door de acteurs van KamaK, vertelt Grondman: "Op 21 september is de kick-offdag in De Klankkast. Dan maken we kennis met elkaar en verzorgen de acteurs theaterworkshops voor de Armonia-leden."

Verhuizing

Het is geen geheim dat KamaK weliswaar heel blij is met de mogelijkheid die hen eind 2021 werd geboden om tijdelijk bij Armonia in te trekken, maar nog liever hadden ze een eigen ruimte gehad. En daar volgt binnenkort nieuws over, laat bestuursvoorzitter Cor Homans van KamaK aan 1Twente weten. Meer wil hij nog niet zeggen. Grondman laat al wel doorschemeren dat KamaK in elk geval zeer waarschijnlijk binnen afzienbare tijd de Klankkast gaat verlaten: "Met deze voorstelling sluiten we onze samenwoonperiode af."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.