Verkeer
Stuur appje
Zoek

Pure Energie wil verder met windturbine Woolde, maar gemeente Hengelo vraagt om geduld: ‘Eerst procedures afwachten’

2024 05 31 visualisatie vanaf Schildsweg
Een visualisatie van een windturbine op de locatie in Woolde.
Beeld: Buren Energie

Het Hengelose college van burgemeester en wethouders heeft het verzoek van Pure Energie om ruimtelijke procedures op te starten voor een windturbine en een zonneveld in Woolde voor nu afgewezen. Volgens het college komt dit verzoek te vroeg, omdat er nog meerdere onderzoeken en provinciale procedures lopen waar op gewacht moet worden.

Het college laat aan de Hengelose raad weten dat het plan weliswaar binnen de duurzaamheidsplannen van de gemeente passen, maar dat het verzoek nog te vroeg komt. Zij geven aan wel in gesprek te willen blijven met Pure Energie.

Provincie

Dat de procedure nog niet verder kan, heeft onder andere te maken met zogenaamde ‘programmeringsafspraken’ die de provincie heeft gemaakt met Hengelo, Hof van Twente, Haaksbergen en Borne. Hierin staan hoeveel windturbines er in een gebied mogen staan, door ze zoveel mogelijk te clusteren. De provincie wil op deze manier voorkomen dat er een wildgroei ontstaat van individuele windturbines.

In oktober stemt de provinciale politiek over het totale windbeleid. Pas wanneer deze formeel is aangenomen, worden individuele gebieden vrijgegeven voor initiatiefnemers om plannen in te dienen, waaronder de locatie bij het Woolde. Ook onderzoekt TNO nog in hoeverre windturbines op deze plek de radartests van Thales verstoren.

Energiepark Woolde

Pure Energie presenteerde afgelopen juni de eerste plannen voor een windturbine met een maximale tiphoogte van 280 meter, een zonneveld en energieopslag. Het energiebedrijf wil samen met lokale energiecoöperaties het Energiepark Woolde, zoals het plan heet, exploiteren.

Lees verder onder de afbeelding.


Afbeelding kaartje woolde
Energiepark Woolde bestaat uit ene windturbine, zonneveld en energieopslag.
Beeld: 1Twente

Exploitatie

Over de exploitatie is volgens de gemeente ook nog wat te doen. Een harde eis voor initiatiefnemers is dat Energie van Hengelo of andere lokale energie-initiatieven voor vijftig procent eigenaar moeten zijn. Bij dit project is Buren Energie voor vijftig procent eigenaar, een energiecoöperatie uit Hof van Twente en Borne.

Afbeelding kaartje woolde
Lees ook
Infoavond over windplan Woolde goed bezocht: ‘Hoge turbine levert veel meer op’

Communicatie

De gemeente Hengelo heeft Pure Energie verzocht om gezamenlijk de communicatie op te pakken rondom de plannen, om verwarring en onduidelijkheid te voorkomen. Toen het Enschedese energiebedrijf vorige maand de plannen presenteerde, waren veel Hengelose raadsleden verrast door het nieuws en vonden het ‘onhandig’. Ook het college was enigszins verrast door het nieuws.

Tegenstanders

Er bestaat fikse weerstand tegen de komst van de windturbines. In mei werd er nog een demonstratie gehouden op het plein bij het Bornse stadhuis. Tegenstanders vinden dat de windturbines het landschap aantasten en zijn bang voor mogelijke gezondheidsklachten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.