Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van woningnood naar huisgenoot: ‘economisch daklozen’ in Enschede krijgen onderdak bij stadsgenoten

20240720 Pexels onder de pannen
Beeld ter illustratie
Beeld: Pexels

De krapte op de woningmarkt leidt er in Enschede toe dat ook mensen met een baan of inkomen dakloos zijn. Door bijvoorbeeld financiële tegenslagen, een echtscheiding of faillissement kunnen ze hun woning niet meer betalen. Deze zogenoemde ‘economisch daklozen’ krijgen vanaf september de kans om bij een mede-Enschedeër in huis te wonen. Met het project ‘Onder de Pannen’ wil de gemeente thuislozen een dak boven hun hoofd bieden.

Eigenaren of huurders van woningen in Enschede kunnen straks gemakkelijk een kamer verhuren aan iemand die een dak boven zijn of haar hoofd nodig heeft. Welzijnsorganisatie Incluzio gaat per 1 september potentiële huurders en verhuurders bij elkaar brengen en begeleiden bij de (ver)huur.

Win-winsituatie

Mensen die een extra kamer in hun huis beschikbaar hebben kunnen die via Onder de Pannen verhuren aan een plaatsgenoot voor een periode van maximaal één jaar. Op die manier heeft de huurder voldoende tijd om een eigen woning te zoeken.

De verhuurder verdient een extra zakcentje voor het verhuren van een kamer. Daarnaast worden woningen op deze manier beter benut en zou de aanspraak in huis kunnen helpen tegen eenzaamheid, zegt de gemeente.

Economisch daklozen

Het project is bedoeld voor mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt na bijvoorbeeld een scheiding, faillissement of door oplopende schulden.

Omdat het in de huidige woningmarkt moeilijk is om snel een nieuwe woning te vinden, doen deze mensen vaak noodgedwongen een beroep op de gastvrijheid van vrienden of familie.

Goede klik

Met Onder de Pannen hoopt de gemeente mensen te helpen om hun leven weer op te pakken. Welzijnsorganisatie Incluzio zorgt voor een goede klik tussen huurder en verhuurder. Ook toetsen zij of de huurder voldoet aan de gestelde eisen en begeleidt de huurder in het proces.

Hoeveel mensen er in Enschede ‘economisch dakloos’ zijn is onbekend. Mede door Onder de Pannen hoopt de gemeente beter zicht te krijgen op het aantal daklozen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.