Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeenteraad Dinkelland en De Museumfabriek redden Denekamps Natura Docet

Een jaar lang heeft Natura Docet Denekamp in angst geleefd dat het dorp binnenkort afscheid moet nemen van het natuurhistorisch museum. De gemeenteraad van Dinkelland heeft dat voorkomen met een subsidie van 1,1 miljoen euro. Onderdeel van de grote reddingsactie voor het museum is dat de Enschedese Museumfabriek gaat helpen met de organisatie.

De Twentse musea gaan so wie so meer samenwerken. Zo kunnen ze gezamenlijk een scenario als bij Natura Docet voorkomen. Het museum in Denekamp krijgt nu door de samenwerking en de subsidie ademruimte om een gezonde organisatie te worden.

Gemeenteraad Dinkelland

De gemeenteraad van Dinkelland keurde, na wat wikken en wegen, op 15 juli het plan van Natura Docet goed en stemde ook in met de 1,1 miljoen euro voor de komende vier jaar. “Het was een hele spannende dag”, vertelt directeur van Natura Docet Jana Simmelink. Temeer daar een fiks aantal moties en amendementen werden verworpen.

In deze moties werden alternatieve opties voorgesteld om aan geld te komen zoals crowdfunding. “Nu kunnen we vooruitkijken naar het gezond krijgen van de organisatie.” Uiteindelijk werd door de gemeenteraad unaniem besloten het geld toe te kennen.

De Museumfabriek

Natura Docet probeerde al een langere tijd een akkoord te krijgen met de gemeente Dinkelland, maar zag een eerder plan afgekeurd worden. Inmiddels zijn de huidige voorstellen goedgekeurd en daarin staat hoe de organisatie zich naar groene cijfers werkt. Het gaat onder andere over verduurzaming van het pand, een verlaging van personeelskosten en het vertrek van het depot uit Oldenzaal.

De Museumfabriek
Beeld: 1Twente

Bij het verlagen van personeelskosten en het vertrek van het depot gaat nieuwe partner De Museumfabriek hulp bieden. Het depot zal aan de Enschedese partner worden overgedragen. “We gaan nauw samenwerken en zullen bijvoorbeeld spullen uit beide depots gebruiken wanneer wij daar ruimte voor zien.”

Veranderingen

Er zal in het oudste regiomuseum van Nederland toch wat veranderen. Zo komen er veel interactieve speelmogelijkheden voor kinderen en zal er in de museumtuin een nieuwe expositie over de ijstijd te zien zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.