Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hevige regenval treft Twente opnieuw: A1 onder water en ambulance met patiënt vast in tunnel

Twente is opnieuw getroffen door hevige regenval. In zowel Enschede Oldenzaal en Losser zijn er meldingen van afgesloten straten door het vele water. Dit komt voornamelijk omdat auto's hun tocht niet verder kunnen vervolgen of vast zijn komen te zitten. De A1 ter hoogte van De Lutte is niet meer begaanbaar voor auto's. Aan de Getfertweg in Enschede is een ondergrondse garage onder water gelopen en zien we auto's bijna compleet onder water staan.

Enschede ruimt op: volg ons nieuw liveblog

Nieuwe ontwikkelingen worden niet meer toegevoegd aan dit artikel. Volg onze berichtgeving over de schade en opruim- en herstelwerkzaamheden in ons nieuwe liveblog.

THUMBNAIL WATEROVERLAST 2024 JULI
Lees ook
The day after: Enschede ruimt op na hevige regenval

UPDATE: Prinsessetunnel weer begaanbaar vanuit Enschedese binnenstad-zijde

Maandagochtend om 09.25 uur is de Prinsessetunnel weer begaanbaar voor verkeer vanuit de kant van de Enschedese binnenstad. De andere kant is nog even afgesloten, maar het water is wel weg.

20240722 Prinsessetunnel van een kant begaanbaar
Beeld: 1Twente

UPDATE: The day after aan Getfertweg in Enschede

De auto's die eerder wegzakten in het snel stijgende water worden zichtbaar bij dit appartementencomplex aan de Getfertweg.

20240722 parkeerkelder Getfertweg day after
Beeld: 1Twente

UPDATE: Ondergrondse parkeerkelder Getfertweg wordt leeggepompt

De Brandweer Twente is bezig met het leegpompen van de ondergrondse parkeerkelder aan de Getfertweg. Meerdere auto's zijn daar volledig in het water verdwenen. De brandweer is tot in de nacht bezig met het leegpompen van de garage.

UPDATE: Brandweer schaalt af, ruim 280 meldingen

De rust in Twente lijkt inmiddels ietwat teruggekeerd na de enorme regenval van vandaag. Een woordvoerder van de Brandweer Twente laat weten zij nog druk bezig zijn met helpen van mensen. Dit gaat om gevallen die veelal gemeld zijn en op een wachtrij terecht kwamen. In totaal zijn er minimaal 280 meldingen binnengekomen bij Brandweer Twente. Vooral Oldenzaal, Losser, De Lutte en Enschede zijn getroffen door de regen, met de meeste meldingen uit Enschede. Uit Hengelo en Almelo hebben bijna tot geen meldingen binnengekomen bij het meldpunt.

De Brandweer Twente schaalt inmiddels af, maar is nog steeds actief in de regio om mensen te helpen. "Meldingen komen mondjesmaat binnen en worden door lokale eenheden afgehandeld", aldus de woordvoerder van Brandweer Twente.

UPDATE: Buitengewoon veel water

De gemeente Enschede laat via haar Facebookkanaal weten dat in sommige delen van Enschede in een half uur tijd meer dan twee keer zoveel regen vial als wat de rioolbuizen kunnen verwerken. Ook laat het via het kanaal weten dat er geen levensbedreigende situaties zijn ontstaan.

"Sinds 2016 hebben we de plekken in Enschede aangepakt waar een zeer hoog risico op wateroverlast was. Daar zagen we duidelijk een verschil met vroeger. Maar we zagen ook dat niet alle plekken in Enschede dit soort heftige buien al aankunnen", aldus de gemeente Enschede

De grafiek laat een eerste indicatie zien van de hoeveelheid water die gevallen is.

Neerslag gevallen in Enschede
Beeld: Gemeente Enschede

UPDATE: Bijzondere beelden van de Haaksbergerstraat in Enschede

Beelden van de Haaksbergerstraat in Enschede van vanmiddag. Een ondernemer constateerde dat ditmaal de regenbuien erger waren dan die van vorige week.

Haaksbergerstraat tijdens hevige regenval in Enschede
Beeld: 1Twente

UPDATE: Ondernemers Haverstraatpassage in Enschede hebben grote schade

Ondernemers in de Haverstraatpassage in de Enschedese binnenstad hebben grote schade. Het water kwam daar bij een aantal niet alleen vanaf de straat, maar ook vanuit het plafond.

UPDATE: Ook café de Halve Maan in de binnenstad onder water

In de Enschedese binnenstad aan De Heurne staat het water hoog bij café de Halve Maan. Ondernemers door heel Twente hebben veel problemen met het vele regenwater,

UPDATE: De ravage is groot bij de ondergrondse parkeergarage aan de Getfertweg

De schade is enorm bij de ondergrondse parkeergarage aan de Getfertweg in Enschede. Meerdere auto's zijn volledig verdwenen onder al het regenwater. Eén van de auto's blijkt van FC Twente-speler Alfons Sampsted te zijn.

UPDATE: Zwemmen in de Prinsessentunnel in Enschede

Deze beelden zullen we niet snel meer zien. Zwemmen in de Prinsessentunnel in Enschede... Je kunt ook van de nood een deugd maken

Zwemmen in de Prinsessentunnel in Enschede
Beeld: 1Twente

UPDATE: De schade wordt zichtbaar

Op verschillende plekken in Enschede wordt de schade inmiddels zichtbaar. In Enschede liggen hier en daar bodemplaten van auto’s, die eraf zijn gereden door weerstand van het water.

  • Onderplaat auto afgebroken door de regen
    Beeld: Niels Veurink
  • Onderplaat auto afgebroken door de regen 2
    Beeld: Niels Veurink

UPDATE: Centrum Losser en nabije parkeergarage onder water gelopen

De Oldenzaalsestraat in Losser staat onder water in de omgeving van de rotonde in het centrum. Meerdere auto's reden zich inmiddels vast. De brandweer is opgeroepen ter assistentie. De omgeving is door de hulpdiensten afgezet.

Ook is er een parkeergarage nabij het centrum onder water gelopen bij een appartementencomplex. (Zie tweede afbeelding)

  • Losser plein onder water
    Beeld: Pascal Vlutters
  • Garage onder water Losser
    Beeld: Pascal Vlutters

UPDATE: Ambulance in Oldenzaal is vast komen te zitten

Een ambulance met daarin een patiënt is tijdens het noodweer vast komen te staan in de tunnel aan de Eektestraat in Oldenzaal. De patiënt is uit de ambulance gehaald en overgedragen aan een andere ambulance. Omstanders en de brandweer hebben hierbij geholpen.

UPDATE: Getfertsingel afgesloten

De Getfertsingel in Enschede is inmiddels door alle regen onbereikbaar en dus ook afgesloten. De ondernemers rondom de Lidl hebben allemaal water in de winkel. De mensen zijn daar inmiddels aan het hozen.

UPDATE: Enschedesestraat in Oldenzaal afgezet

In Oldenzaal wordt ook veel overlast gemeld, zo ook in de buurt van Classic Cars Oldenzaal aan de Enschedesestraat. De buurtbewoners hebben daar zelf de weg inmiddels afgezet

Zelf de weg afgezet Enschedesestraat Oldenzaal
Beeld: 1Twente

UPDATE: Wanneer moet je bellen?

De Brandweer Twente laat via onderstaande afbeelding weten wanneer en bij welke problemen moet bellen. "Er is zijn dit moment veel meldingen van wateroverlast in vooral #Losser en #Enschede. Wie bel ik bij wateroverlast? Zie onderstaand schema"

Wateroverlast wie bel ik
Beeld: Brandweer Twente

UPDATE: A1 onder water

De A1 ter hoogte van de Lutte is compleet onder water komen te staan.

UPDATE: Ziekenhuis in Enschede 'gewoon' open

Ook het ziekenhuis MST in Enschede is getroffen door de wateroverlast. Op een video, die rondgaat op internet, is te zien dat er in de hallen van het pand een spoor van water ligt. Een woordvoerder van het ziekenhuis laat weten dat de spoedeisende hulp en het ziekenhuis 'gewoon' open zijn.

UPDATE: Wadi's lopen vol

In Enschede-West aan de Elferinksweg zijn de Wadi's ter hoogte van de Wethouder Nijuisstraat inmiddels volgelopen met water.

UPDATE: Getfertweg

Aan de Getfertweg in Enschede is een ondergrondse garage onder water gelopen en zien we auto's bijna compleet onder water staan.

Woonkamers onder water

Waar het water buiten vooral te zien is. is het voor sommige stadsgenoten ook in hun woning een waterballet. Er zijn meerdere meldingen van wateroverlast in woningen gemaakt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.