Verkeer
Stuur appje
Zoek

The day after: Enschede ruimt op na hevige regenval

Op meerdere plekken in Twente is enorm veel schade aangericht na de hevige regenval van zondagavond. Er kwamen meer dan 280 meldingen binnen bij Brandweer Overijssel. Grote delen van Enschede stonden onder water. Een dag later wordt de werkelijke schade pas zichtbaar. In deze liveblog houden we je op de hoogte van de nasleep van de wateroverlast.

Liveblog gesloten

09:00

Dit liveblog over de wateroverlast is gesloten. Dank voor het volgen.

Deze Enschedese band greep de gelegenheid...

23:38

"Nieuwjaar 2060 vieren wij in Enschede, met 25 graden liggen wij lekker aan zee."

De Enschedese band Red Forest had het lied al geschreven en wel op de plank liggen, maar zag gisteravond ineens het perfecte moment om zijn allereerste single 'Enschede Aan Zee' uit te brengen. Met spoed maakte de groep er een videoclip bij met de actuele beelden, als 'flinke knipoog naar deze bizarre situatie'. Zo is het nummer dat vannacht werd gelanceerd misschien wel actueler dan de liedtekst doet vermoeden...

Fietstunnel Boswinkel gestremd

19:10
90d4f24d 3b4d 4a62 8f86 64c1ddaa50d0
Fietstunnel Boswinkel-Wesselerbrink in Enschede ondergelopen
Beeld: 1Twente

De fietstunnel die van Boswinkel naar Wesselerbrink - en andersom - leidt, staat nog altijd blank.

Vele duizenden euro’s schade bij winkels in Enschedese Haverstraatpassage: ‘Water kon niet weg’

18:20

De Haverstraatpassage lijkt door de hevige regenval zondag het ergst getroffen van de hele Enschedese binnenstad. Daar stond het water tot aan de knieën, met vele duizenden euro's schade bij de ondernemers tot gevolg. Joyce Veldhuis-Wellink van kledingzaak Jawel heeft maandagochtend de tranen in haar ogen. “We zijn vijf jaar geleden begonnen. Meteen daarna kwam corona. Toen volgden inflatie en hoge energieprijzen. En nu valt het seizoen letterlijk in het water.”

Lees meer of bekijk de reportage hieronder.

100 millimeter water binnen een uur

17:01

Tachtig tot honderd millimeter regenwater viel er zondagavond in Enschede volgens de gemeente. “Exceptioneel, een wolkbreuk die eens in de 250 tot 500 jaar voorkomt”, vertelt gemeentelijk waterdeskundige Koen Wagelaar. En daar kan geen rioolsysteem of waterberging tegenop. Lees meer.

Bel je verzekering snel en maak overal foto’s van

16:05

De woningcorporaties in Enschede hebben de telefoon vanaf vanmorgen al roodgloeiend staan, zo ook De Woonplaats. Zij worden de gehele dag gebeld met meldingen van waterschade. “We proberen mensen te helpen door water uit huizen te pompen”, vertelt woordvoerder van De Woonplaats Joyce Dakhorst.

Onderstaande video is gefilmd bij een woning aan de Ververstraat in Enschede.

“We willen mensen ook verzoeken om zo snel mogelijk de verzekering te bellen en van alles foto’s en video’s te maken”, zegt Dakhorst. “Zorg er dus voor dat je eerst foto’s maakt en daarna dingen weggooit en geef dat aan bij de verzekering.” De Woonplaats is ook actief in de wijken die het meest getroffen zijn. “We proberen iedereen zo goed mogelijk te helpen, maar kunnen niet alles tegelijkertijd doen.”

Enschede aan Zee

15:12

1Twente heeft eerder uitgebreid onderzoek gedaan naar de strijd van Enschede met het water. Bekijk hier de verhalen.

Ververstraat in Enschede zwaar getroffen, bijna alle huizen moeten totaal vernieuwd worden

13:40

Het was een emotionele avond gisteren in de Ververstraat in de Enschedese wijk Pathmos. Meerdere huizen zijn daar zo zwaar getroffen dat complete woningen zo goed als onbewoonbaar zijn. Vloeren zijn extreem beschadigd en zelfs een buurtbewoner is door zijn vloer gezakt. “De schade is enorm. Alles moet vervangen worden”, laat buurtbewoner Rodney Fohlinger weten.

“We zagen gisteren het water onze huizen binnenkomen. Alle buren gingen naar buiten. De één begon te huilen van paniek, de ander van boosheid”, Aldus Rodney. “Ik had mijn huis net volledig gerenoveerd. Ik kan nu weer helemaal opnieuw beginnen.” Toch laat de buurt in Pathmos haar hoofd niet hangen. “Ik heb een bouwbedrijf, dus heb direct een grote bak laten komen. We gaan nu samen alles opruimen.”

Myrthe zag haar auto volledig onder water lopen: ’Huilen dit’

13:12

Een van de auto’s die gisteravond door de parkeergarage aan de Getfertweg dreef is van Myrthe Weenink. Binnen twintig minuten zag ze haar auto volledig onderlopen. “We konden met geen enkele mogelijkheid de auto eruit halen. Het water liep met een enorme kracht de garage in. We konden niks.” Gelukkig is ze goed verzekerd. “Als het goed is wordt alles geregeld, maar het is nog even afwachten.” Ook Myrthe’s elektrische fiets stond in de parkeergarage. “Ik heb nog snel even de accu eruit gehaald. Hopelijk heb ik ‘m kunnen redden.”

Ook de garageboxen in de parkeergarage zijn compleet ondergelopen. Die van Myrthe staat volledig blank. Afgelopen week liep de parking ook al onder, maar niet zo erg als nu. “We hadden net alles schoon en droog van vorige week vrijdag. Ik ben echt bang dat het vaker gaat gebeuren. We hebben nu elke keer stress als het gaat regenen. En als dat gebeurt, zijn wij de pineut. Echt huilen dit.” Myrthe's volgelopen auto is inmiddels afgesleept door de hulpdiensten.

  • Auto Myrthe Weenink afgesleept01
    Myrthe's auto wordt afgesleept door de hulpdiensten; de auto is total loss verklaart.
    Beeld: Myrthe Weenink
  • Auto Myrthe Weenink afgesleept02
    Myrthe's auto wordt afgesleept door de hulpdiensten; de auto is total loss verklaart.
    Beeld: Myrthe Weenink
  • Auto Myrthe Weenink afgesleept03
    Myrthe's auto wordt afgesleept door de hulpdiensten; de auto is total loss verklaart.
    Beeld: Myrthe Weenink

Sinkholes in de hele stad

12:44

Vanuit de hele stad zijn er meldingen van 'sinkholes'. Plekken waar de riolering of het wegdek het heeft begeven onder de zware regenval. Zoals bij het Getfertplein, waar bij enkele woningen zondagmiddag plotseling een gat in de grond verscheen.

20240722 Sinkhole Getfertplein Enschede
Beeld: Anoniem

Waterballet in karateschool De Guzman Martial Art

12:20

Letterlijk alle alarmbellen gingen af bij karateschool De Guzman Martial Art (DGMA) in Enschede. Op meerdere plekken kwam het water het pand in. “Vorige week is het ook al gebeurd. Toen zijn de kleedkamers en de vloeren beschadigd. We hoopten toen dat het water niet te veel schade had aangericht. Maar nu is het helemaal erg”, vertelt Olivier de Guzman, eigenaar DGMA.

“Toen we hier kwamen zat alles onder water. De straten, de auto’s, het was gewoon een rivier.” Toen de Guzman de deur open deed van zijn karateschool, hoorde hij het water stromen. “Het was gewoon een waterballet. Het laminaat dreef door het pand. De riolering kwam omhoog, het stonk ontzettend. De brandweer was bijna niet bereikbaar, omdat ze zoveel meldingen kregen. Ook de gemeente was niet te bereiken. Als ondernemer weet je gewoon niet meer wat je moet doen.” Momenteel wordt de schade opgenomen. Het hele pand moet worden leeggehaald. Waarschijnlijk is alles te verhalen op de verzekering. “Links of rechtsom, we gaan het voor elkaar krijgen dat er hier naar te zomer weer gesport kan worden.”

Enkele zaken aan De Heurne niet geholpen door ingrepen Oldenzaalsestraat

12:01

De ingrepen aan de Oldenzaalsestraat hebben niet voorkomen dat de hevige regen via de Wilhelminastraat de Enschedese binnenstad inliep. Café De Halve Maan aan De Heurne - dat op het laagste punt ligt - werd kind van de rekening. Het water stroomde er zo naar binnen. Eerdere beelden tonen dat het in de horecazaak tot scheenhoogte kwam.

Tekst gaat verder onder de foto.

Bij kapsalon Maxim ernaast liggen de vloerkleden buiten. “Die kunnen we weggooien, stinken te erg”, zegt de eigenaresse. Ze heeft ook schade aan elektronica. “Veel stekkerdozen lagen op de grond. Vanavond komt iemand kijken naar het kassasysteem, hopen dat die het nog doet.” In de kelder staat nog altijd veel water. “Daar drijven de spullen rond.”

Eerder was De Heurne een van de zorgenkindjes. Tien jaar geleden voer iemand er met een bootje, de beelden gingen viraal. De werkzaamheden aan de Oldenzaalsestraat hebben de situatie wel verbeterd, zegt gemeente Enschede. “Maar dit is een exceptionele hoeveelheid water. De systemen kunnen 40-50 millimeter net aan, maar er viel het dubbele.”

D48ccb23 6a88 4128 adf2 b2d34dddb6fc
Beeld: 1Twente

Brandweer overspoeld met meldingen

11:39

Vanaf half zeven gisteravond kreeg de Brandweer Twente in totaal zo’n 280 meldingen binnen van ernstige wateroverlast. Vooral in Enschede, Losser en Oldenzaal. De korpsen uit die plaatsen kregen bijstand van collega’s elders uit Twente.

Volgens woordvoerder Tonnis Goosen kwam de laatste melding om om half drie ’s nachts binnen. “We zijn tot diep in de nacht bezig geweest. Vooral met ondergelopen kelders en putdeksels die omhoog kwamen in de straten.” Volgens Goosen zijn ondergelopen kelders in principe de verantwoordelijkheid van bewoners zelf. “Alleen als er gevaar dreigt door bijvoorbeeld elektriciteitsaansluitingen, rukt de brandweer uit.”

Hoewel het grootste gevaar door wateroverlast inmiddels weer is geweken, waarschuwt Goosen nog weer eens om bij hoog water niet de straat op te gaan. Niet met een voertuig, maar ook niet te voet, vanwege het risico in een rioolput terecht te komen waarvan het deksel omhoog is gekomen.

Boom omgevallen in tuin Stroinkslanden

10:50

In de Enschedese wijk Stroinkslanden is gisteren tijdens de hevige regenval een boom door een tuin gevallen. De boom heeft de woning aan de Assinklanden niet geraakt, maar de schade in de tuin is enorm. De bewoner is nu druk bezig met het verwijderen van de boom uit de tuin.

Omgevallen boom aan de Ahauslanden
Beeld: 1Twente

Parkeergarage Getfertweg nog altijd niet leeg

09:25

De hulpdiensten zijn maandagochtend nog altijd bezig met het leegpompen van de ondergelopen parkeergarage aan de Getfertweg. Zondagnacht is de brandweer begonnen. Er werd 10.000 liter per minuut weggepompt. De schade aan de auto's is enorm. Het water stond zondagmiddag bijna 2.30 meter hoog. Nu de parkeergarage langzaam leegloopt, worden ook de overige garageboxen zichtbaar. Ook daar staan nog auto's, scooters en andere spullen in. Het is nog maar de vraag wat de schade daar is, maar het ziet er niet goed uit voor de bewoners. De kerstballen dreven gister namelijk al door de straat.

Enschede ruimt op en herstelt na extreme regenval

Welkom in ons nieuwe liveblog, over de opruim- en herstelwerkzaamheden in Enschede na extreme regenval. Bekijk de berichtgeving van gisteravond om daarover meer te lezen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.